Een kenmerk van verborgen narcisme is het defensieve karakter en het vermogen om emotioneel kwetsbaar te zijn. Hierdoor denk jij dat ze oprecht zijn in het uiten van emoties, zoals huilen en empathie.
Narcisten hebben geen diepgaande gevoelens, maar wél emoties. Voor de buitenwereld is het soms moeilijk om narcisten te herkennen, omdat ze wel boos, verdrietig of blij kunnen zijn.
Wie lijdt aan de narcistische persoonlijkheidsstoornis is emotioneel onvolwassen gebleven. De persoon is blijven hangen in de kinderlijke fase en denkt dat alles altijd om het eigen ik draait. Narcisten leven continu vanuit egocentrische gedragingen, gevoelens en gedachten.
Ze zijn sterk gefocust op zichzelf en hun eigen behoeften (egoïstisch), en ze tonen vaak weinig empathie (inlevingsvermogen) voor anderen. Ook kunnen narcisten over het algemeen slecht tegen kritiek. Zo kunnen ze erg boos worden of juist doen alsof het hen niets uitmaakt.
Voor een narcist is huilen, net als andere emoties, een manipulatie techniek. Veel mensen zijn er gevoelig voor als iemand huilt en zullen de neiging hebben het beter te willen maken of op te laten houden en daarmee doen ze sneller iets wat ze normaal gesproken niet zomaar zouden doen. Dat is echt een misvatting hoor.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Ongelukkig. Hoewel narcisten met hun narcisme veel kunnen bereiken blijven ze meestal ongelukkig, zoals Fortuyn eerlijk toegaf in een interview met Theo van Gogh.
Narcisten worden gelukkig als ze hun doel bereiken ongeacht of dit ten koste van anderen gaat mbv manipuleren en nog ergere dingen. Een gezond denkend mens heeft respect voor anderen en wil gelukkig zijn zonder dat anderen hiervoor lijden of benadeeld worden.
Gebrek aan emoties, berouw en schuldgevoel
Omdat de narcist vooral zichzelf belangrijk vindt, gaat dat meestal ten koste van anderen. Ze hebben gebrek aan emotie, berouw en schuldgevoel. Verwacht dus geen excuses of een troostend woord. Ze leven niet vanuit hun gevoel maar vanuit hun verstand.
De narcist doet jou niet zozeer pijn om jou pijn te doen, maar meer omdat hij met wat hij op dat moment doet er béter van wordt. Het is dan ook nooit persoonlijk bedoeld!
Veel mensen die uit een relatie met een narcist komen, zijn uitgeput, hebben een laag zelfbeeld en geven aan zichzelf niet meer te herkennen. De enige manier om een relatie met een narcist te verbreken is door er een hele harde punt achter te zetten.
Als je een narcistische partner hebt en het lijkt erop dat hij niet alleen kan zijn, dan is dat schijn. Hij wil dat je thuis blijft, want hij wil je niet delen met anderen en hij gunt jou geen leuke tijd terwijl hij alleen thuis zit. Een narcist kan heel goed alleen zijn.
Gebrek aan zelfreflectie: oprechte spijt zal een narcist niet hebben. Simpelweg omdat iemand met narcisme niet met een ander meevoelt en zij zelf 'nooit iets verkeerds doen' – ze zijn immers fantastisch, perfect en superieur. Eigen fouten toegeven doen ze niet: problemen liggen altijd aan de ander.
Waarom houden narcisten van ruzie? - Quora. Narcisten houden niet van ruzie. Voelt zich echter een narcist aangevallen, wat ook kan zijn omdat de ander niet met het narcistische ideaalbeeld van hem of haar overeenkomt, voelt deze zich enorm gekwetst.
Ze vinden zichzelf niet ziek, en zoeken dus ook geen hulp. Wel is duidelijk dat er verschil is tussen mannen en vrouwen in het uiten van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zo zijn mannen bijvoorbeeld meer op zoek naar macht dan vrouwen en kunnen ze agressiever reageren op kritiek.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bijna nooit gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Vele narcisten laten hun partner niet los, zelfs niet als zij degene zijn die vertrekt, en zelfs niet als ze een nieuwe partner hebben. Ze accepteren geen 'nee'. Ze zuigen vast in een poging om de relatie nieuw leven in te blazen of contact te houden een breuk of scheiding.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn gevoelig voor depressie, vooral rond de middelbare leeftijd. Meestal zijn deze depressieve klachten de oorspronkelijke reden waarvoor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis in behandeling gaan.
Narcisten kennen geen verantwoordelijkheidsgevoel; ze leggen verantwoordelijkheden bij anderen neer. In plaats van hun waardering en dankbaarheid hiervoor uit te spreken, gaan ze liever de strijd aan zodra iemand ergens goed (of nog erger: beter) in blijkt te zijn. Ze kunnen niet goed omgaan met emoties.
Conclusie. De handelingen van een narcist zijn erg destructief en maken alles kapot. Hij zal uiteindelijk weinig tot geen mensen meer overhouden in zijn omgeving. Het is bijna onmogelijk om voor jou als normaal denkend mens, bij deze narcist te kunnen blijven.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
Binnen een narcistisch gezin ben je altijd onderwerp van vergelijking met anderen binnen of buiten het gezin en je kan er maar beter voor zorgen dat je goed (genoeg) uit die vergelijking komt. De narcist binnen het gezin zal vaak het ene kind voortrekken ten koste van het andere kind.
De narcist kan geen sorry zeggen. Maar er speelt meer. Hij vindt het vaak ook lastig om überhaupt zoiets te ervaren als schuldgevoel.
Narcisten geven bij de kennismaking een goede indruk. Maar binnen enkele weken hebben de mensen hen door. Dat blijkt ook uit onderzoek. Ze geven wel aan, dat ze veel vrienden hebben, maar bij navraag blijken die 'vrienden' zich van vriendschap niet bewust!