Stopt de huurovereenkomst tussen de hoofdhuurder en de verhuurder? Bijvoorbeeld doordat de hoofdhuurder overlijdt of na scheiding? Dan kunt u de huur overnemen.U moet dan wel als medehuurder aan de verhuurder melden dat u de huurovereenkomst overneemt.
U kunt uw huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders.De verhuurder moet de woningruil wel goedkeuren. Ook de andere huurder moet toestemming krijgen van de verhuurder.
De medewerking van, in dit geval, de verhuurder, kan in elke vorm verleend worden, zowel vooraf of achteraf. Kortom: overdracht van een huurovereenkomst aan een derde kan dus in beginsel niet, tenzij alle partijen – de verhuurder, de huurder en de derde aan wie wordt overgedragen – daaraan meewerken.
Een sociale huurwoning kan niet zomaar worden 'doorgegeven', dus dat betekent dat u een huurovereenkomst niet kunt doorgeven aan bijvoorbeeld uw kinderen, of een ander.
Koopprijs sociale huurwoning ligt meestal vast
De woningcorporatie bepaalt de verkoopprijs van een sociale huurwoning. Die ligt vaak iets onder de marktprijs. Onderhandelen over de prijs is dan niet mogelijk. De woning hoort vaak bij een groep van ongeveer dezelfde woningen.
Woningcorporaties bieden regelmatig huurhuizen te koop aan. Het kan gaan om de woning die jij huurt. Je mag dan ingaan op deze aanbieding, maar het is niet verplicht en je mag ook blijven huren. In sommige gevallen komen de huizen in de vrije verkoop.
In de meeste gevallen kunt u een huurwoning niet overdragen aan uw kind als uw kind bij u woont. Als u verhuist of overlijdt, wijst de verhuurder de woning toe aan een nieuwe huurder. Uw inwonende kind krijgt zes maanden de tijd om een andere woning te zoeken. Er is één uitzondering.
De overdracht van het huurcontract moet worden geregistreerd
In geval van overdracht van het huurcontract voor de hoofdverblijfplaats is de registratie: gratis, moet deze gebeuren door de verhuurder, moet deze gebeuren binnen de twee maanden volgend op de datum van ondertekening van het contract van huuroverdracht.
Contract op 1 of 2 namen
Dan is de ander door uw huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch wettelijk medehuurder. Staat het huurcontract op 2 namen?Dan heeft u 'contractuele medehuur'. Dit betekent dat uw verhuurder toestemming moet geven als 1 van u in de woning wil blijven.
Hoe lang mag je iemand in huis nemen? Je mag iemand in huis nemen zolang als je dat zelf wilt natuurlijk. Het is jouw woning en dit bepaal je helemaal zelf.
Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als de hoofdhuurder besluit te verhuizen, kan de medehuurder de nieuwe hoofdhuurder worden. Als één van de huurders komt te overlijden, wordt de andere huurder automatisch de hoofdhuurder.
Een medebewoner heeft géén wettelijke rechten naar de hoofdbewoner toe. Daarnaast is het ook mogelijk dat iemand medehuurder wordt, bijvoorbeeld wanneer er wel sprake is van een geregistreerd partnerschap, een huwelijk of een andere vorm van een duurzame gemeenschappelijke huishouding.
Nee.Je bent huurder van de woning en het is aan jou om te bepalen wie met jouw toestemming samen met jou in jouw huis mag wonen. Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand (samen met jou) onder jouw dak te laten verblijven.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Soms komt het voor dat een kind medehuurder kan worden. Het inwonend kind moet in ieder geval minimaal 35 jaar oud zijn en zijn hele leven staan ingeschreven op het adres van zijn ouders. Daarnaast moet er ook worden aangetoond dat het kind een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voert met zijn ouders.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Conclusie: Er is wettelijk gezien geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een appartement of woning mogen wonen.
Inschrijven Basisregistratie Personen (BRP)
Via de BRP kan de overheid in contact komen met haar burgers. U laat zich inschrijven in de BRP op uw woonadres. Of anders op een briefadres. De gemeente bepaalt of u in aanmerking komt voor een briefadres.
Hebben jullie beide het contract ondertekend, dan moet je er wel samen beslissen wie er in het appartement blijft wonen. Dat moet je dan ook aan de verhuurder laten weten. Zo kan degene die vertrekt uit het contract geschrapt worden of kan er een nieuw huurcontract opgemaakt worden met de degene die blijft.
U kunt medehuurderschap aanvragen. Voorwaarde is dat u minimaal 2 jaar samenwoont met degene voor wie u zorgt. En dat u al lange tijd samen een huishouding heeft, dus bijvoorbeeld samen eet. Vraag bij de verhuurder van de woning of u medehuurder kunt worden.
U mag niet uw gehele woning onderverhuren. Dat is wettelijk verboden. U mag als huurder wel een kamer van uw woning onderverhuren. Maar alleen als niet in het huurcontract staat dat u dat niet mag doen.
Een meerderjarige inwonende wees (18 t/m 27 jaar) mag in de huurwoning van de overleden ouder(s) blijven wonen. Voorwaarde is dat de woning bij de grootte van uw huishouden en inkomen moet passen.
Een huurovereenkomst kan op naam van één of meerdere personen staan. Wilt u het huurcontract op naam van iemand anders zetten? Dat kan alleen als u en uw partner gelijke rechten hebben.
Kinderen mogen in jouw huurhuis blijven wonen als je overlijdt. Er zijn wel een paar voorwaarden: Je kind is minimaal 18 jaar, maar niet ouder dan 27 jaar. De andere ouder van je kind is ook overleden of je kind heeft geen contact meer met deze ouder.