Mond- en klauwzeer (MKZ) is een zeer besmettelijke virusziekte die voorkomt bij onder andere runderen, varkens, schapen, geiten en herten. MKZ is ongevaarlijk voor mensen. Er is geen reden om melk en vlees uit de winkel te mijden als er MKZ in het land is geconstateerd.
Een ziek kind is net zo besmettelijk als een kind dat een virus bij zich heeft maar (nog) niet ziek is. Als volwassene wordt u meestal niet ziek van deze virussen. De meeste volwassenen hebben de ziekte namelijk als kind gehad. Toen heeft uw lichaam afweer gemaakt tegen de virussen.
Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt.
Hand-voet-mondziekte gaat vanzelf over. De blaasjes verdwijnen meestal na 1 tot 2 weken.
Hoe ontstaat hand-voet en mondziekte ? Meestal wordt HVMZ veroorzaakt door het Coxsackie A16 virus of het enterovirus 71. Soms worden er ook andere typen Coxsackie virussen gevonden zoals A5, A7, A10, B1-B3 en B5. Deze virussen worden overgebracht via de lucht (druppels) of via direct contact met huidblaasje.
Aften zijn grijswitte plekjes in de mond. Ze doen vaak pijn. Ze verdwijnen vanzelf binnen 14 dagen.
Er onstaan pijnlijke kleine blaasjes in de mond, handpalmen en aan de voetzolen. Hand-voet-mondziekte is een besmettelijke aandoening die gepaard gaat met pijnlijke kleine blaasjes in de mond, aan de handpalmen en aan de voetzolen.
Hand-voet-mondziekte wordt snel verward met waterpokken. Het verschil tussen deze twee is dat er bij waterpokken blaasjes ontstaan op de hoofdhuid en bij hand-voet-mondziekte gebeurt dat niet. Ook jeuken de plekjes bij waterpokken, wat niet het geval is bij hand-voet-mondziekte.
Er zijn geen geneesmiddelen. De meeste dieren herstellen na verloop van tijd, doorgaans binnen enkele weken vanzelf van mond-en-klauwzeer. Echter, secundaire infecties kunnen voor blijvende schade zorgen. Ter preventie kan tegen MKZ gevaccineerd worden.
De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.
In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).
De zesde ziekte is een ziekte met hoge koorts en lichtrode vlekjes. De oorzaak is een virus. Vooral jonge kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar krijgen het. Maar de zesde ziekte komt ook bij volwassenen voor.
Meestal is de oorzaak van het ontstaan van aften onbekend. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor een goede weerstand.
Aften zijn een bron van irritatie en stress die ons dagelijks leven beïnvloeden en invloed kunnen hebben op ons welzijn. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus.
Aften kunnen erg pijnlijk zijn. Daarom geef je ze niet graag door aan de mensen om je heen. Gelukkig zijn aften over het algemeen niet besmettelijk. Je kunt ze niet doorgeven als je iemand zoent, speeksel uitwisselt, uit elkaars glas drinkt of ander lichamelijk contact hebt.
Kinkhoest, mazelen, RSV: ook als volwassene kan je een kinderziekte krijgen.
Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school. Een volwassene met zesde ziekte die zich goed voelt, kan gewoon werken.
In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Ik ben zwanger, welke kinderziektes zijn gevaarlijk? Kinderziektes als mazelen, rodehond, de vijfde ziekte en de waterpokken kunnen gevaarlijk zijn als je de ziekte nog nooit hebt gehad, of als je er niet tegen bent ingeënt als kind.
Niet wegdrukbare rode vlekken duiden op vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes van de huid. Sommige mensen met rode vlekken hebben ook algemene klachten, zoals ziek zijn, onwel bevinden en koorts. De vorm en uitgebreidheid van de huiduitslag geeft vaak wel een aanwijzing voor de oorzaak.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
De zesde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar. Uw kind heeft opeens hoge koorts. Het is niet nodig de koorts lager te maken. De koorts kan geen kwaad.
Het verschil tussen de vijfde en zesde ziekte
Het verschil tussen deze twee is dat de vijfde ziekte begint met felrode uitslag bij de wangen, waar kinderen vervolgens koorts bij kunnen krijgen. De zesde ziekte daarentegen begint met hoge koorts, vervolgens ontstaan pas vlekjes.
Roseola infantum is de medische naam voor roze-rode vlekjes bij kinderen, en de zesde ziekte heet het omdat er eerst 5 andere kinderziekten zijn herkend en beschreven zoals mazelen, roodvonk, rode hond, waterpokken, en erythema infectiosum (5e ziekte).