Hoe weet ik of mijn huis goed is geaard? Een erkend installateur kan zien of een huis goed geaard is, hij/zij kan dit doormeten. U kunt wel zelf testen of de aardlekschakelaar goed functioneert door de testknop in te drukken, waarmee de electrische installatie moet worden uitgeschakeld.
Hoe weerstand aardpen meten? De weerstand van een aardpen kan gemeten worden met een weerstandsmeter. Het is belangrijk dat de weerstand niet te hoog is, bij woningen is dit vaak 166 Ohm.
Je doet legt een gekende stroom aan tussen je aardpen en de hulpelektrode. vervolgens meet je de spanning tussen aardelektrode en een 2e hulppen. Deze pen verplaats je minimaal 3x. De waarde van elke meting mag niet meer dan 20% verschillen.
De aardleiding van de elektrische installatie is aangesloten op een metalen aardelektrode in de grond. Deze staat door middel van een metalen draad in verbinding met de elektrische installatie in de meterkast. Bij een defect van een apparaat of van de installatie wordt de stroom via de pen afgevoerd naar de aarde.
In de ideale situatie heeft aarding een weerstand van 0 Ohm. Omdat dit echter nooit helemaal te realiseren is, mag dat vanuit veiligheidsoverwegingen maximaal 30 Ohm zijn.
Allereerst dit: met een multimeter is niet te controleren of de aarde goed is. Je kunt wel controleren of de aarde is aangesloten, maar of deze goed is kan alleen met een speciale meter worden gemeten.
Aardpen slaan op maximale diepte
Die kosten bedragen gemiddeld € 160. Bij deze prijs is ervan uitgegaan dat de aardpen in een normale grondsoort kan worden geslagen. In totaal bedragen de kosten dus ongeveer € 300.
Hoe een aardpen slaan? Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional. Het hele proces neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag.
De richtprijs voor het aanschaffen van een aardpen met de montage en installatie in de groepenkast inclusief een aardlekbeveiliging is rond de 160,- euro. De totaalkosten inclusief het slaan van de aardpen in de grond en de kosten van een elektricien zullen tussen de 150,- en de 175,- euro liggen.
Een aarding is de verbinding van een object met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. Een aarding is dus essentieel, verplicht en beschreven in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Steek de tester in het stopcontact en de tester geeft door middel van het oplichten van een, twee of drie lampjes of het stopcontact geaard is en/of dat er iets anders aan de hand is. 3 lampjes: het stopcontact is geaard en de stroomdraden zijn goed aangesloten.
1) Stop de stekker in het stopcontact. 2) Stop de stekker andersom in het stopcontact. Slaan bij beide test de aardlek door, dan is hij goed beveiligd. Brandt de lamp bij 1 van de 2 tests je lamp, dan is je aarde verkeerd aangesloten!
De aardgeleider of de de aardingskabel die vertrekt van de aardingsonderbreker naar de kast is minimum 6mm².
Er bestaat nogal wat verwarring over de vraag wat een goede aarding is en welke aardingsweerstands- waarde nodig is. In de ideale situatie moet de aarding een weerstand van nul ohm hebben. Er is geen standaarddrempelwaarde voor aardings- weerstand die door alle norminstituten wordt erkend.
In de meeste gevallen wordt een aardpen geplaatst op 2 meter, 3 meter of 4 meter diep. In enkele gevallen gaat de aardpen tot wel 12 meter diep de grond in. De diepte is afhankelijk van de grond waarin de aardpen geplaatst dient te worden.
Aan de bovenkant van de aardingsonderbreker schroef je het eindje van een aardingskabel van 16 mm² vast. Dit om de aardingsonderbreker met de zekeringkast te verbinden. Trek deze aardingskabel door naar de zekeringkast en bevestig deze op de aardingsrail.
Aarding van verlichting
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus. Niet zelden is de aarding al aanwezig, maar moet deze enkel nog worden aangesloten.
Bij verbouwingen en renovaties kan men geen aardingslus meer leggen onder de fundamenten van de woning dus kiest men hier voor een aardingspen. Is één aardingspen of aardingsstaaf niet voldoende kunnen verschillende aardingspennen met elkaar verbonden worden door middel van een verbindingsmof.
De leidingen
Water is een enorm goede elektrische geleider, daarom is het erg belangrijk om alles te aarden in de badkamer. In de badkamer zitten verschillende leidingen: waterleidingen, gasleidingen en CV leidingen. Het is van belang dat alle metalen leidingen geaard worden, dit om veiligheid te garanderen.
Aardpennen moeten 2-3 meter uit elkaar staan.
Men dient enkel ervoor te zorgen dat men voldoet aan de opgelegde weerstandswaarde. Wat wel bepaald is, is dat aardingspennen van 1,5 meter 60cm onder het maaiveld moeten zitten, aardingspennen van 2,1 meter mogen tot aan het maaiveld komen.
aardelektrode. De aardelektrode is de koperen buis die bij een woning in de grond is geslagen en ervoor zorgt dat stroom door "sluiting" naar de aarde afgevoerd wordt. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kan een aardelektrode zelfs tot 25 meter in de grond geslagen zijn.
Voor een goede aarding heeft u een aardpen nodig van 2m (voor accu-schrikdraadapparaten een aardpen van 1m), een aardklem en dubbel geisoleerde kabel. Als er meer dan 1 aardpen nodig is, dan moet u ze minimaal 3 m van elkaar plaatsen.
Ik meet bij een kennis tussen nul en aarde 50V en tussen fase en aarde 180V. Tussen de fase en nul normaal 220V.