Een tinctuur is een alcoholische oplossing met waardevolle stoffen uit plantendelen, zoals wortels, bladeren, harsen, bloemen of zaad. Je kunt tincturen gebruiken voor je gezondheid en tegen allerlei kwaaltjes en klachten maar ook als werkzame stof en natuurlijk conserveringsmiddel in zelfgemaakte cosmeticarecepten.
Een tinctuur bereiden
Doe het kruid in een goed afsluitbare pot en voeg water vermengd met alcohol toe. Sluit de pot af en zet deze op een donkere (warme) plaats. Laat het twee weken staan en schud de pot regelmatig. Na deze twee weken zeef je het mengsel over in een schone pot en houd je de verweekte kruiden apart.
Het grote voordeel van een tinctuur maken van kruiden is dat je het lang kunt bewaren. Een tinctuur heeft een hoog alcoholpercentage en daardoor zeker 3 tot 5 jaar houdbaar.
3 x 20 tot 30 druppels per dag = totaal 250 ml tinctuur. Iedere kuur, ongeacht de zwaarte, begint met een lage dosis. Dit is om te voorkomen dat er in één keer erg veel afvalstoffen vrijkomen.
Een tinctuur maak je door – voor verse planten 1 deel planten op 3 delen alcohol te mengen en – voor gedroogde planten 1 deel planten op 5 delen alcohol te mengen. De verhouding ligt anders omdat gedroogde planten in het begin veel alcohol opnemen. Gebruik 96% alcohol en water.
Aanbevolen is om te starten met 10-15 druppels per dag, om dit af te bouwen naar 6-10 druppels per dag. Het best is om tweemaal daags de halve dosering in te nemen.
Technisch gesproken, is wiettinctuur een kruidenextract waarbij de belangrijkste componenten van wiet binden aan alcohol of glycerine. Simpel gezegd; het is een vloeistof met cannabis die je direct kunt consumeren of in voedsel kunt verwerken.
Pure propolis is onbeperkt houdbaar. De producten die door ons aangeboden worden zijn soms een verdunde vorm van propolis waardoor de houdbaarheid van het product vermindert.
Fysieke werking:
Bijv. bij zwakheid of vermoeidheid. Brandnetel werkt ook zeer bloed reinigend, dus ook goed bij huidklachten, veroorzaakt door vervuild bloed. Verder heeft brandnetel een stimulerende werking op de spijsverteringsorganen en de urinewegen.
Voor het maken van een tinctuur komen de volgende soorten alcohol aanmerking: neutrale alcoholen zoals jenever, wodka of brandewijn of een sterkere alcohol van 70% of 96% (ethanol) die je in de apotheek of bij de drogist kunt kopen.
Een maceraat maak je door kruiden of bloemen op olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 3 tot 4 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. Gebruik voor de bereiding van een kruidenolie het liefst gedroogde kruiden of bloemen.
De dosering voor een maceraat is 25 gram gedroogd kruid (of 50 gram verse kruiden) op een halve liter water. De goed verkleinde plantendelen worden in koud water gelegd en 1-3 uur uitgetrokken (eventueel onder meermaals doorroeren zodat zich meer stoffen kunnen oplossen).
Een extract wordt ook wel een uittreksel of een aftreksel genoemd. Een kruidenextract wordt gemaakt door kruiden bloot te stellen aan een oplosmiddel. Hierdoor worden bepaalde inhoudsstoffen aan de cellen van de plant onttrokken die zich vervolgens in een vloeistof oplossen.
Zo kun je weegbree rauw eten, het vocht van het blad gebruiken, gekookt eten, er thee of siroop van maken, of een kompres, tinctuur, olie en zalf van maken. Omdat er zoveel mineralen in zitten geeft Weegbree je immuunsysteem een enorme boost.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Je kunt per dag genieten van één tot drie koppen brandnetelthee. Je kunt brandnetelthee het beste combineren met voldoende water drinken iedere dag. Wil je een ontgiftingskuur uitproberen? Dan kun je meerdere koppen brandnetelthee drinken.
De plant zit namelijk boordevol vitamines (vitamine A en vitamine C), mineralen en doet wonderen bij onder andere bloedarmoede, voorjaarsmoeheid en verkoudheid. Daarnaast zijn brandnetels bloedzuiverend, anti-allergisch én vochtafdrijvend. Een perfect plantje dus om te omarmen.
Ondanks de goede resultaten bij longontsteking en tuberculose is propolis bij deze en andere ernstige ziekten geen eerste keus. Propolis kan wel een prima aanvulling zijn op de 'gewone' doktersbehandeling, of gebruikt worden als men is 'uitgedokterd'.
Bijwerkingen en klachten zijn weinig bekend en komen niet veel voor. Het is mogelijk om een allergie te hebben voor propolis, ongeveer 1 op de 2.000 mensen hebben dit. Wanneer propolis voor de eerste keer gebruikt wordt, is het aan te raden om eerst een klein beetje uit te proberen.
Propolis ondersteunt de weerstand, werkt antibacterieel en stimuleert het afweersysteem van je lichaam. In de meest pure vorm kun je de moedertinctuur gebruiken (druppels). Goed voor je weerstand, en als ontsmettingsmiddel bij ontstekingen op de huid of in de mond.
Traditionele methode
Maak je wiet fijn en decarboxyleer het. Doe de wiet in een glazen pot en meng het met met de alcohol. Houd een minimale verhouding aan van 1 gram wiet per 35 milliliter alcohol. Ervaren gebruikers hanteren 6 gram wiet per 35 milliliter alcohol.
Voor het gebruik van tincturen in cosmetica en de huisapotheek kan je bijv. jenever, wodka of brandewijn gebruiken met een alcohol percentage van 40%. Wil je een tinctuur maken voor inname, gebruik dan Ethanol of bio Weingeist met een percentage van 96,4%.
In principe is het genoeg om de cannabis een minuut of 3 in de alcohol te hebben waarbij je het geheel goed schudt. De werkzame stoffen die we uit de wiet willen hebben bevinden zich namelijk veelal in de trichomen aan de buitenkant van de plant(toppen) en worden snel losgeweekt.