Vijgen kunnen paars, groen, geel of wit van kleur zijn, afhankelijk van de variëteit. Het vruchtvlees kan variëren van goudkleurig tot dieprood. Wanneer ze rijp zijn, is het vochtige vruchtvlees intens zoet en is de schil eetbaar.
Het lijken vruchten en zo worden ze ook vaak genoemd, maar zijn toch echt bloemen. Wanneer je de vijg oogst is een beetje afhankelijk van het soort, of deze groen blijft of paars wordt. Afhankelijk daarvan oogst je de vijg als deze de ideale kleur heeft. Goed eetbare, rijpe vijgen gaan een klein beetje open staan.
De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn. Ze worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Het vruchtvlees is vlezig, witroze of donkerrood van kleur en bevat veel eetbare pitjes. Vijgen zijn zoet, droog en aromatisch. Zeer verse vijgen kun je met de schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn kun je ze ook schillen.
Vijgen hebben een dunne schil die leerachtig aanvoelt maar wel eetbaar is. De kleur van de peerachtige vrucht wordt bepaald door de variëteit: zwart, paars, groen of geel. Ook het vruchtvlees kan verschillen: van roze en rood tot paars of groen.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Nou, dat is heel simpel: even voelen.Voel of de vijgen nog een zachte schil hebben.Is de schil stug?Dan zijn de vijgen niet meer zo vers.
Na de oogst in het najaar is het tijd om je vijgenboom voor te bereiden op de winter. De kleine vruchtjes ter grootte van een erwt die dan aan de uiteinden van de takken hangen, moet je laten zitten.Zij zullen volgend jaar rijpen.
Omdat vijgen veel vezels bevatten, wordt aangeraden om niet meer dan 2 tot 3 vijgen per dag te eten. Ook krijg je met een gemiddelde vijg al 10 gram suiker binnen. Geniet dus zeker, maar wel met mate.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden.Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
Ook hebben we 2 soorten vijgen aan de boom, deze die als jonge vijgen (als erwtjes) de winter moeten doorkomen, geven ons vruchten op het einde van het seizoen. De 2de reeks die zich in het jaar zelf ontwikkelen zullen niet meer rijpen in onze te korte zomers, en vallen af.
Ongeschikte omgevingsomstandigheden. Een vijgenboom heeft specifieke omgevingsomstandigheden nodig om vruchten te kunnen dragen. Het is mogelijk dat de locatie waar je de boom hebt geplant niet geschikt is voor vijgenbomen. Vijgenbomen gedijen het best in warme, zonnige gebieden met goed doorlatende grond.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen. Het delicate aroma van vijgen combineert perfect met zoete én hartige ingrediënten. Van honing, karamel en sinaasappel tot geitenkaas, rauwe ham en noten: de vijg kan het hebben.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Vijgen oogsten
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Afhankelijk van het ras vijgen zijn de meeste vijgen in Nederland rond augustus en september rijp. Je kunt het vaak zien maar ook voelen. Vijgen zoals de Brown Turkey worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Gezonde cellen: Vijgen bevatten verschillende stoffen en antioxidanten, die schadelijke vrije radicalen helpen tegen te gaan. Dit helpt om je cellen gezond te houden. Bloeddruk op peil houden: door de aanwezigheid van het mineraal Kalium in vijgen, kunnen vijgen helpen om de bloeddruk op peil te houden.
Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Vijgen ontwikkelen hun vruchten vaak in twee stadia. Dat wil zeggen dat de nieuwe vruchten die dit zomerseizoen zijn gevormd, pas in de volgende zomer zullen rijpen en eetbaar zijn. Dus, gewoon laten hangen en geduld hebben tot de volgende zomer.
Een vijg kan je het best snoeien wanneer de boom niet meer bloeit. Dit is in de wintermaanden, van circa december t/m februari. In de winter mag je de boom behoorlijk terugsnoeien om ervoor te zorgen dat je straks sappige vruchten en mooie, grote bladeren krijgt.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.
Omdat vijgen zo delicaat zijn en al zo'n lekkere eigen smaak hebben, is het een aanrader om ze bescheiden op te dienen. Zonder al te veel andere smaken. Zo komt de vijg optimaal tot zijn recht. Verse vijgen kunt u wassen en zo uit het vuistje eten, maar u kunt nog zoveel meer met verse vijgen.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.