Omschrijving. Voor deze imitatie krabpoten, genaamd 'kanimi crablegs', is gebruik gemaakt van de Nemipterus spp. Het witte visvlees wordt behandeld en gemalen tot pulp. Deze wordt in een vorm gegoten, bevroren en uiteindelijk oranje-rood geverfd om zo het krab gevoel te imiteren.
Surimi is een gemalen witvis met toevoeging van krab-aroma en kleurstoffen voor de rode kleur. Wordt voor een product het woord 'krab' gebruikt, zoals bij 'krabsalade' of 'krabvlees', móet er een bepaalde hoeveelheid echt krabvlees in verwerkt zitten.
Hoe het ook wordt genoemd, de imitatiekrab zoals wij hem kennen bestaat vaak dus uit meerdere witvissen en het bevat weinig vet en suikers bevat en is laag in calorieën. Bovendien is het een stuk goedkoper dan echte krab en dus een heel mooi alternatief.
Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.
Surimi (擂り身) is een Japans leenwoord dat verwijst naar een type voedselproduct dat gemaakt wordt van de filet van witte vis (vaak blauwe wijting), die vermalen is tot pasta en vermengd is met verschillende andere bestanddelen, en die een rubberachtige textuur krijgt wanneer het wordt gekookt.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.
Surimi is rijk aan vitamine B12. Vitamine B12 is belangrijk voor een goedwerkend zenuwstelsel en is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 bevindt zich alleen in dierlijke producten en vis is een goede bron van vitamine B12 en surimi dus ook aangezien dit voornamelijk uit witvis bestaat.
Voor schelpdieren geldt hetzelfde als voor garnalen, kreeft en krab. Ze worden door sommigen beschouwd als voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, maar ze zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en goed cholesterol.
Met 25 procent van de surimi-productie is de stick nu de meest voorkomende soort ter wereld. Zit er nou echt krab in surimi? Nee, helemaal niet. De krabsmaak komt puur van de toegevoegde smaakstoffen.
Voorbeelden van schaaldieren zijn: Kreeft (Zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft) Garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba's) Krab.
Er zit 6 gram vet in 1 voor snee (25 gram) krabsalade, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Niet geschikt om thuis in te vriezen. Te gebruiken tot en met: zie achterzijde. Te consumeren uiterlijk op de vermelde datum, mits gekoeld bewaard (max.
Gekookt krabvlees is in allerlei vormen te koop: vers, diepgevroren en in blik. De meeste delen van de krab kunnen gegeten worden maar vaak worden alleen de scharen verkocht, die in sommige landen als een echte lekkernij beschouwd. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak.
Recepten met krab
Bekijk voor meer culinaire inspiratie ons online platform FoodXperience. Noordzeekrab met foie gras. Noordzeekrab met appel, hangop, wortel en garnalenjus. Noordzeekrab met tzatziki, harissa en parels van geitenkaas.
Heel veel verschillende soorten vis en een aantal geur-, kleur- en smaakstoffen. Surimi, lekker als snack of in de salade. Een soort namaakkrab voor mensen die krap bij kas zitten. Het smaakt naar krab, het ruikt naar krab en het ziet eruit als krab.
Witvis is een verzamelnaam voor (de naam zegt het al) witte vis met een stevige structuur. Kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius zijn de bekendste soorten. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er alle kanten mee op. En deze vissoorten zijn extra gezond als je ze op een 'slanke' manier bereidt.
De surimi Sea Noodels zijn een glutenvrij alternatief voor pasta.
Er zitten 21 kilocalorieën in 1 stuk (17 gram) surimi. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'surimi'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In de Noordzee leven tientallen soorten krabben, kreeften en heremietkreeften. Dat zijn vooral echte kreeften, strandkrabben, zwemkrabben en heremietkreeften in de getijde- en kustwateren en in de wat diepere delen van de Noordzee leven veel Noordzeekrabben en Noorse kreeftjes.
Over het algemeen bevat vis, zoals zalm, veel meer omega-3 vetzuren dan schelpdieren. Deze vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en daarom zijn schaaldieren wat betreft de inname van omega-3 vetzuren geen goed alternatief voor vis.
Kreeft (en vele andere schaal- en schelpdieren) bevat weliswaar relatief veel cholesterol. Vroeger waarschuwde men tegen cholesterolrijke voedingsmiddelen. Dat blijkt echter niet terecht, want cholesterol in voeding heeft nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte van het bloed.
Gezondheid. Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Nee, dat is niet mogelijk. Als je een salade invriest, verliest deze namelijk zijn smaak en structuur.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.