Tussen de leeftijd van 4-7 maanden doe je dit cold turkey. Dat wil zeggen dat je de speen wegneemt en niet meer terug geeft. Je troost je kindje op een andere manier, bijvoorbeeld door te sussen of dichtbij te blijven. Probeer te voorkomen dat je vervalt in een andere lastige slaapassociatie, zoals wiegen of voeden.
Speen afbouwen 3-6 maanden
Ons advies is om ook op deze leeftijd de speen in één keer weg te halen. Het verschilt per baby hoelang het duurt om aan de nieuwe situatie te wennen. Gemiddeld is een baby van deze leeftijd het bestaan van de speen na maximaal een week vergeten.
6 tot 12 maanden
Als je je baby het speentje wilt afleren op deze jonge leeftijd, geef dan eerst het speentje alleen bij het slapen. Zorg voor een rustgevend en consequent bedtijdritueel en geef het speentje pas als je kindje in bed ligt. Je kan de speen het beste in de hand geven (ook tijdens de nacht!)
Op het moment dat je baby gaatjes in de speen gaat bijten, kun je echter beter een bijtring geven. Bijtringen kunnen de pijn aan het tandvlees wat verzachten. Onderzoek suggereert dat je baby maximaal zes uur per dag een speen zou mogen gebruiken.
Speen afbouwen
Het is dus belangrijk om op tijd af te bouwen. Vanaf 9 maanden neemt de zuigbehoefte van een kindje af. Dit is daarom een goed moment om het speentje minder vaak aan te bieden. Of probeer je kind af te leiden wanneer hij de speen wil.
Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Heeft je baby moeite met zelfstandig in slaap vallen? Dat kan te maken hebben met afhankelijke slaapassociatie. Dit betekent dat je kindjjou nodig heeft om in slaap te vallen, bijvoorbeeld door hem te voeden of wiegen. Als dit bij jouw baby het geval is, kan hij niet zonder jouw hulp verder slapen.
Ja, dat mag!Een fopspeen heeft een kalmerend, verzachtend effect op je baby, dus vaak helpt een speen om in slaap te komen.
Drukkend, branderig gevoel meestal na de stoelgang. Door zwelling van de aambeien ontstaat een drukkend gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang. Door forse zwelling kunnen de inwendige aambeien naar buiten hangen. Je hebt de neiging om dit terug te duwen na ontlasting.
'Of je nu een platte of ronde speen gebruikt – stoppen is het beste. En dan het liefst voor de eerste verjaardag van je kind. De zuigbehoefte neemt vanaf ongeveer negen maanden af. Als het lukt om voor die tijd het speengebruik af te bouwen, voorkom je dat het een gewoonte wordt.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend één of meer deciliter(s) melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Sommige kindjes spugen het speentje bewust uit als ze eenmaal slapen (of 'verliezen' hem) en slapen prima verder. En ook als ze tussendoor lichtjes wakker worden slapen ze gewoon door, of je hoeft slechts 1 of 2 keer in de nacht het speentje terug te stoppen. Dat is prima en heel normaal gedrag voor jonge baby's.
Het is bewezen dat een fopspeen de kans op wiegendood verkleint. Dat komt doordat het zuigen van de baby de mond- en kaakspieren stimuleert, waardoor de luchtwegen gemakkelijker vrij blijven. Daarnaast is het minder waarschijnlijk dat je baby op zijn mond en neus tegen het matras aan komt te liggen.
Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.
Tijdens het voeden wordt je baby gestimuleerd in het mondgebied. Hier zitten meer zenuwuiteinden per millimeter dan waar ook in zijn lichaam. Het gevoel in zijn mond en tong is extra ontwikkeld. Door zijn handjes en later voorwerpen in zijn mond te stoppen, tast je baby die voorwerpen af.
Baby's hebben over het algemeen een grote zuigbehoefte en door een speentje te geven aan je baby, kalmeert je kindje. Het geeft een rustgevend effect omdat er endorfine wordt aangemaakt. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller en werkt dus troostend en ontspannend.