Wat gaat er mis met jeugdzorg?

Het ziekteverzuim is hoog en de werkdruk neemt toe, waardoor steeds meer professionals de jeugdzorg verlaten. De wachtlijsten groeien. Kinderen en gezinnen wachten steeds langer op hulp. Zorgaanbieders kunnen de kwaliteit en de continuïteit van jeugdzorg niet meer garanderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgkrant.nl

Wat is het grootste probleem in de jeugdzorg?

Zo is er momenteel een personeelstekort, is de werkdruk te hoog en de compensatie voor het werk veel te laag. Echter, het grootste probleem in de jeugdzorg is nog altijd niet opgelost, namelijk het gebrek aan goede jeugdhulp voor kwetsbare kinderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op funx.nl

Wat gaat er mis in de gesloten jeugdzorg?

Denk aan mishandeling, misbruik of verwaarlozing. Daardoor zijn deze kinderen vaak depressief, zelfdestructief of juist gefrustreerd en agressief naar anderen. Het gaat om kinderen die zichzelf beschadigen, het leven niet meer zien zitten, vastzitten in mensenhandel of kinderprostitutie en/of drank en drugs gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetvergetenkind.nl

Hoe gaat het met jeugdzorg?

Jeugdzorg radicaal op de schop: 'Zorg kwetsbare kinderen weer centraal' De jeugdzorg gaat radicaal op de schop. Er komt onder meer een aanpassing van de Jeugdwet, zodat voor kinderen en ouders duidelijker wordt voor welke problemen zij hulp kunnen krijgen en voor welke niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Wat komt er na jeugdzorg?

In principe stopt de jeugdhulp als de jeugdige 18 jaar wordt. Vanaf die leeftijd kan iemand zorg en ondersteuning krijgen vanuit andere wetten, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg (Wlz).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stimulansz.nl

#448: Jeugdzorg: wat gaat er mis en hoe kan het beter? Met Thijs Jansen en Maaike van der Aar

24 gerelateerde vragen gevonden

Kun je jeugdzorg weigeren?

Wilt u geen hulp? Dan kan de gemeente het gesprek met u aangaan, of een gecertificeerde instelling of de Raad voor de kinderbescherming betrekken. Beide kunt u weigeren. Bij ernstige problemen thuis kan de rechter gedwongen zorg opleggen (jeugdbescherming).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Hoe komen kinderen in de jeugdzorg terecht?

De huisarts, jeugdarts of medisch specialist kan uw kind een verwijzing geven voor bepaalde vormen van jeugdhulp.Met die verwijzing kunt u direct bij een jeugdhulp-aanbieder terecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Is jeugdzorg goed?

19 januari 2022 – De gesloten jeugdzorg helpt kinderen niet en is zelfs schadelijk voor kinderen. Kinderen komen er in onveilige situaties terecht: 87% wordt door begeleiders vastgepakt en op de grond geduwd, 78% wordt in een isoleercel opgesloten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggznieuws.nl

Is jeugdzorg verplicht?

Gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dit staat in de Jeugdwet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de toegang tot jeugdhulp én voor de toekenning daarvan aan jeugdigen en hun ouders. Van opvoedondersteuning tot jeugd-GGZ.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stimulansz.nl

Waarom gaan kinderen naar gesloten jeugdzorg?

Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kinderbescherming.nl

Waarom gesloten jeugdzorg afschaffen?

Voorbeelden zijn ernstig agressief gedrag of wegloopgedrag bij loverboyproblematiek", aldus de staatssecretaris. Instellingen voor gesloten jeugdzorg zijn omstreden omdat ze jongeren met grote problemen drastisch in hun vrijheid beperken. Ook de branche zelf wil er zelf zoveel mogelijk van af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Waarom moet de gesloten jeugdzorg weg?

Niet alleen in intensieve zorg, maar ook in lichtere zorg en preventieve vormen van zorg om erger te voorkomen. Ook moet de gesloten jeugdzorg kunnen afbouwen op een manier die niet belastend is voor de jongeren. Er is landelijke sturing nodig om instellingen en gemeenten hiervoor verantwoordelijk te houden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Waar kijkt jeugdzorg naar?

Je hulpverlener legt uit welke hulpmogelijkheden er zijn en welke voor- en nadelen die hebben. Samen spreek je af wat er moet veranderen en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Steeds kijken jullie of de thuissituatie verbetert en of je kind nog veilig is en zich goed ontwikkelt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op richtlijnenjeugdhulp.nl

Kan ik jeugdzorg aanklagen?

U kunt bij Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) ook met klachten over jeugdhulp terecht. Wij geven informatie en advies. Het is afhankelijk van de inhoud van uw klacht naar wie wij u doorverwijzen. In het overzicht hieronder leest u welke verschillende organisatie er zijn binnen de Jeugdhulp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op igj.nl

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?

Sinds de decentralisatie van alle zorg voor jeugd naar gemeen- ten hanteert het CBS het begrip jeugdzorg als verzamel naam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugd reclassering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Hoe lang blijft een pleegkind bij je?

Pleegzorg kan duren tot een kind 21 jaar oud is. Vanaf 18 mag een kind zelf bepalen om uit huis te gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pleegzorgrijkvannijmegen.nl

Wat als een pleegkind 18 wordt?

Als je 18 wordt, ben je voor de wet volwassen. Een jongere mag dan zelf de belangrijke beslissingen nemen en er is geen wettelijk vertegenwoordiger meer. Een kind is vanaf de 18e verjaardag voor de wet volwassen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pleegzorg.nl

Hoeveel jongeren hebben jeugdzorg nodig?

Door het aantal jongeren met dit percentage te verhogen, ontstaat een betere raming. Op basis van deze opgehoogde cijfers verwachten we dat 456 duizend jongeren in 2021 jeugdhulp hebben gehad. Dat zou betekenen dat 1 op elke 9,7 jongere tot en met 22 jaar en 1 op de 7,5 jongeren tot en met 17 jaar jeugdhulp krijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cbs.nl

Waar lopen jongeren tegen aan?

  • Groeiend jeugdzorggebruik.
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  • Armoede.
  • Seksualiteit en gender.
  • Ontwikkeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Hoe oud moet je zijn voor jeugdzorg?

Leeftijd. Jeugdzorg wordt in principe geboden aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Jeugdhulp en jeugdreclassering kunnen doorlopen tot maximaal het 23ste levensjaar, maar dan moet daartoe expliciet besloten worden door de gemeente (jeugdhulp) of de rechter (jeugdreclassering).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeugdzorgnederland.nl

Wie controleert jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houden toezicht op de zorg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert zorgondernemingen op grond van de Mededingingswet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat als je kind niet meer thuis kan wonen?

Kinderen die voor korte of langere tijd niet meer thuis kunnen wonen, gaan naar een pleeggezin, gezinshuis, leef- of behandelgroep, gesloten instelling of een crisisopvanggroep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Kan school jeugdzorg inschakelen?

Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onderwijsconsument.nl

Populaire vragen