Tuinaarde voor moestuinEen goede keuze voor de bodem van uw moestuin is biologisch bemeste tuinaarde. Deze tuinaarde bevat duurzame grondstoffen zoals turfsoorten, kalk, en biologische meststoffen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale moestuingrond.
Tuinaarde gebruik je voor het ophogen of (bij)vullen van je tuin, border of bak én de aanplant van bomen, hagen en vaste planten. Ook je moestuin kun je voorzien van tuinaarde.
Tuinaarde is donkere grond dat gebruikt kan worden als opvul- of aanvulgrond voor bijvoorbeeld tuinen. Het betreft een mengsel van compost en zand. Tuinaarde bevat weinig poriën, waardoor het minder geschikt is voor gebruik in plantenbakken en/of bloempotten.
Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of gewassen wilt telen en verbouwen, bijvoorbeeld in bakken en potten. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - heel luchtig. Hierdoor loopt het water er gemakkelijker doorheen en kunnen de wortels zich beter verspreiden.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Tuinaarde kun je gebruiken voor verschillende dingen. Zo kun je tuinaarde gebruiken om borders aan te vullen, je gazon aan te leggen of op te hogen, is het een bodem voor beplanting en kun je er je hele tuin mee ophogen. We benadrukken nogmaals dat elke plant andere zorg nodig heeft.
Bemeste tuinaarde is eigenlijk vooral zand en inert materiaal (=materiaal dat niet vrijkomt en dus geen voedingsstoffen afgeeft voor de planten) met een beetje mest. Het doet bijna niets; het verbetert de bodem niet (tenzij u zware klei heeft) en het bevat weinig voedingsstoffen.
Moestuingrond. Moestuingrond is doorgaans biologisch wat wil zeggen dat de potgrond geen kunstmeststof bevat, zoals de meest courante potgrond, maar organische meststoffen.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet er 10 tot 25 cm grond worden afgegraven.Voor een tuinpad moet er zo'n 25 cm grond afgegraven worden. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen.
Neem een bak van minstens 20 cm diep, in 30 of 40 cm diepte kun je ook groenten kwijt die diep groeien, zoals wortel en pastinaak. In een diepere bak zal potgrond ook veel minder snel uitdrogen. Het gemakkelijkst is een bak op poten, of op hoogte, dan hoef je je niet te bukken en houd je mooi het overzicht.
Voor de moestuin wordt in het algemeen gesteld dat een laag van 6 tot 10 centimeter tuinaarde voldoende is. Het is echter wel van belang om de tuinaarde in de moestuin regelmatig te verversen. Voor moestuinen raden we aan om een combinatie van tuinaarde en moestuin potgrond te gebruiken.
Wanneer u nieuwe tuinaarde gaat aanbrengen en hier planten in gaat plaatsen, dan adviseren we u een laag van ongeveer 10-25cm aan te houden.
Teelaarde, tuinaarde, zwart zand, zwarte grond… Allemaal synoniemen voor één en dezelfde grond. Teelaarde is grond die voornamelijk bestaat uit zand en organische stoffen. De organische deeltjes zijn alles wat leeft of geleefd heeft in de aarde, zoals planten en diertjes.
Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem. Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Breng je compost vooral oppervlakkig aan. Dat is de beste manier om het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Zo spaar je ook jouw rug en veel energie. Rijpe compost spreid je gewoon op het moestuinbed.
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen. Sommige planten(resten) mogen niet op de composthoop en ook niet in de gft-bak.
Welke grond voor het vullen van plantenbakken
Als je planten in potten en bakken wilt kweken, is het aan te raden om potgrond te gebruiken. Potgrond is speciaal gemaakt voor het kweken van planten in containers en bevat een mix van verschillende soorten grond en compost om planten extra voedingsstoffen te geven.
Je leest het helaas nog overal: het advies om het zand te verwijderen en een laag bemeste tuinaarde toe te voegen. Maar dat is een achterhaald advies, dat zeker voor de Amsterdamse bodem vaak helemaal niet nodig is. De grond onder de tegels heeft jaren kunnen verteren en bevat meer dan voldoende voedingsstoffen.