Om de buikorganen goed zichtbaar te maken op de scan, moeten uw maag en darmen goed gevuld zijn met water. Daarom is het nodig dat u een half uur voor het onderzoek start met het drinken van een halve liter water (drie goed gevulde glazen).
Voor een CT scan mag u drinken en een lichte maaltijd nuttigen. Behalve voor een CT van het hart, de dikke darm of dunne darm, daarvoor is een aparte voorbereiding nodig. U kunt medicijnen gewoon innemen, als dat nodig is.
Na het onderzoek is het belangrijk dat u extra drinkt, dat wil zeggen: in ieder geval twee liter. Op die manier gaat de contrastvloeistof weer snel uit uw lichaam. Als u een vochtbeperkt dieet heeft, is extra drinken niet noodzakelijk.
Welke voorbereiding is nodig
U mag vanaf 3 uur voor het onderzoek niet meer eten. U mag wel heldere vloeistoffen drinken. Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze gewoon innemen. Tijdens het onderzoek mag geen metaal aanwezig zijn op het lichaamsdeel dat wordt onderzocht.
Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel afgebeeld. Deze foto's maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar. Ze laten ook zien hoe groot de tumor is en welke vorm deze heeft.
Nadelen zijn: een CT-scan betekent een relatief sterke stralingsbelasting: een onderzoek met een CT-scan staat ongeveer gelijk aan 200 röntgenfoto's. het is een kostbaar onderzoek. er is contrastmiddel nodig om de bloedstroom beter af te beelden.
Uw lichaam neemt het contrastmiddel vanzelf op waarna het via de urine wordt uitgescheiden. Ondanks het feit dat het contrastmiddel veilig is, kan het zijn dat uw persoonlijke situatie maakt dat het toedienen van contrast afgeraden wordt.
Als u het contrastmiddel via een infuus heeft gekregen, verdwijnt het weer uit uw bloed en plast u het ook weer uit. Hiervoor is het belangrijk dat u de 24 uur na de CT-scan goed drinkt. Bijvoorbeeld elk uur een glaasje water.
Voor het onderzoek mag u geen koffie, thee, cola en energiedranken (of andere dingen met cafeïne) drinken. Ook mag u geen chocolade en bananen eten. U krijgt een infuus om het contrastmiddel te kunnen toedienen. Meer informatie kunt u vinden in CT-scan van het hart.
We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking. Met een CT-scan kunnen we ook controleren wat het resultaat is van een behandeling zoals een operatie of een medicijnenkuur.
Het contrastmiddel wordt via de nieren uitgescheiden. Om dit proces te versnellen is het goed om na het onderzoek extra te drinken.
Het gebruik van cafeïne kan dit onderzoek nadelig beïnvloeden. Het is dus heel belangrijk dat u op de dag vóór het onderzoek én op de dag van het onderzoek géén cafeïnehoudende producten gebruikt. Dit betekent geen koffie, thee, cola, chocolade of andere cafeïnehoudende producten eten of drinken, zoals energy drank.
Het onderzoek zelf gebeurt op de beweegbare onderzoekstafel van de CT-scan in rugligging. Het onderzoek gebeurt in principe met de armen gestrekt boven het hoofd. De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 10 minuten.
Soms is een CT-scan met contrastmiddel nodig. Daarop zijn organen en bloedvaten nog beter te zien.
Hoelang het onderzoek duurt, hangt af van het te onderzoeken lichaamsdeel en het aantal opnamen dat gemaakt wordt. Meestal duurt het onderzoek 10 tot 20 minuten.
Het is mogelijk dat je diarree krijgt van het contrastmiddel. Dit kan verder geen kwaad. Als je veel drinkt verdwijnt het contrastmiddel snel uit jouw lichaam. De uitslag van het onderzoek krijgt je van jouw behandelend arts.
Wat merkt u ervan? Op het moment dat een jodiumhoudend contrastmiddel direct in uw bloedbaan wordt toegediend, kunt u hiervan een warm gevoel krijgen. Dit zal vanzelf weer verdwijnen. Ook is het mogelijk dat u een vreemde smaak in de mond krijgt of het gevoel dat u moet plassen.
Om bijvoorbeeld een infectie, een tumor of bloedvaten beter in beeld te brengen, wordt contrastvloeistof gebruikt. Die kan vlak voor de scan via een naaldje in de arm of een drankje worden toegediend.
Een CT-scan wordt vaak gebruikt bij het opsporen van ziektes. Een nadeel van een CT-scan is dat patiënten tijdens deze scans worden blootgesteld aan straling. Dit kan mogelijk stralingsgerelateerde tumoren veroorzaken.
De röntgenstralen geven een zwart, grijs of wit computerbeeld: weefsels die veel röntgenstralen absorberen geven witte beelden, terwijl weefsels die weinig straling absorberen zwarte beelden laten zien.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Bij dikke darmkanker wordt altijd een CT-scan van de buik gemaakt en meestal ook van de borstkas. Hiermee wordt onder andere vastgesteld of er uitzaaiingen in de lever aanwezig zijn. Er kan ook een zogenaamde CT-colografie gemaakt worden. Bij de CT-colografie wordt lucht via de anus in de darm gebracht.