Uit onderzoek van KIS onder 1000 jongeren blijkt dat het merendeel hetzelfde denkt over de toekomst. Dat geldt zowel voor jongeren van Nederlandse komaf als voor jongeren met een migratieachtergrond. Werk en inkomen hebben prioriteit. De jongeren geven aan dat zij waarde hechten aan een vaste baan en inkomenszekerheid.
Positief over toekomst
Als ze vooruitkijken, is driekwart van de jongeren (74 procent) positief over hun toekomst. Ze hebben voor hun gevoel een goede basis, zetten al stappen in de richting die ze op willen of hebben er vertrouwen in dat het wel goed gaat komen.
Voor sommige jongeren verloopt die ontwikkeling naar zelfstandigheid niet vanzelfsprekend. Jongeren kunnen op allerlei gebieden moeilijkheden ervaren die vragen om extra hulp of ondersteuning, denk bijvoorbeeld aan: opleiding, sociale contacten, geld, huisvesting, werk, gezondheid, omgaan met alcohol of drugs.
Van de jongeren vond 94 procent persoonlijke ontwikkeling, zoals het leren van nieuwe dingen, het opdoen van nieuwe ervaringen en het aangaan van uitdagingen belangrijk of heel belangrijk. Bij de mensen van 25 jaar of ouder was dat 79 procent.
Jongeren maken zich vooral zorgen over klimaatverandering (44%), oorlogen in de wereld (43%) en armoede (38%). Op een schaal van 1 tot 10 geven ze hun zorgen over klimaatverandering gemiddeld een 8,3.
Jongeren geven vooral de voorkeur aan multimedia in hun vrije tijd. Ze sporten steeds minder. Dat blijkt uit een onderzoek van het OIVO bij 2.800 jongeren tussen 10 en 17 jaar. (netto/OIVO) – Tv-kijken, surfen op het internet, muziek beluisteren, dvd's bekijken en naar de cinema gaan.
Veel jongeren ervaren druk rondom belangrijke momenten op school of studie. Voorbeelden hiervan zijn toetsen/tentamens, deadlines van opdrachten, scriptie of stage. Ze ervaren vooral druk wanneer deze dingen tegelijk worden gepland.
Hier een paar cijfers: Gemiddeld hebben jongeren van 12 jaar en ouder naast hun verplichtingen ongeveer 44 uur per week aan vrije tijd. Van die 44 uur gaat bijna 20 uur naar mediagebruik, zoals sociale media of Netflix. Aan recreatieve sport- of culturele activiteiten besteden jongeren bijna 15 uur per week.
Een jongere loopt weg naar iemand (een vriend, een lief,…) of iets. De jongeren in deze groep zijn op zoek naar avontuur, onafhankelijkheid, zelfstandigheid. Ons onderzoek toonde aan dat running-to types vaker meisjes zijn, langer weglopen en veeleer onvrijwillig terugkeren.
Pubers ontdekken verliefdheid en seksualiteit en zijn bezig met hun gezondheid en uiterlijk. Ze ontwikkelen hun eigen smaak, en uiten dat in hun kleding, haardracht, muziekstijlen en een eigen taal. Ze worden sterk beïnvloed door leeftijdsgenoten, maar ook door rolmodellen op bijvoorbeeld sociale media.
Jongvolwassenen zijn onafhankelijk, nemen hun eigen beslissingen en krijgen nieuwe vaardigheden, hobby's en interesses. Zij blijven hun keuzevaardigheid op de proef stellen en verbeteren. Ze houden rekening met de gevolgen van hun keuzes voor het bereiken van doelen op de langere termijn, zoals hun carrière en gezin.
Een toekomstplan geeft inzicht in de doelen en wensen van een jongere voor de toekomst. Dit is onderdeel van de aanpak Toekomstgericht werken.
Gemiddeld maken jongeren gebruik van 4,4 streamingdiensten, waarbij Netflix de meest populaire blijft. Dit jaar zijn Disney+, Amazon Prime en HBO+ echter gestegen in populariteit. Bovendien is het kijken naar online videocontent, zoals via YouTube, voor het eerst opgenomen in het onderzoek.
Jongeren willen vooral werken voor een merk of product waar ze achter staan. Ook willen ze iets goeds doen voor de wereld en werken bij een bedrijf dat goed bekendstaat, met een duidelijke visie en strategie. Deze elementen samen noemen we 'werk met betekenis'.
De meeste stress werd veroorzaakt door: school (28%), de combinatie van alles wat jongeren moeten doen (27%), de mening van anderen (17%) en eigen problemen (16%) (zie grafiek). Vooral stress om de mening van anderen en door eigen problemen namen toe.
De grootste stressbronnen onder jonge werkenden zijn: prestatiedruk, sociale druk en onzekerheden in het leven. Zo blijkt uit het TNO-onderzoek. Jongeren willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, vinden het bijvoorbeeld lastig om nee te zeggen of hebben het idee dat ze altijd bereikbaar moeten zijn.
Stress blijft niet altijd zonder gevolgen: veel jongeren melden lichamelijke klachten als hoofdpijn en buikpijn of slapeloosheid. Ze voelen zich onrustig en kennen weinig momenten van echte ontspanning. 'Lichamelijk doet het veel, soms hoofdpijn, ik ben chagrijnig, moe en kan niet slapen.
Jongeren zijn doorgaans tevreden met hun woning en woonomgeving. Zij waarderen hun woning gemiddeld met een 8,4 en hun woonbuurt met een 7,9. Van de jongeren geeft 90 procent aan tevreden te zijn met hun woning, terwijl 84 procent tevreden zegt te zijn met hun buurt.
Met spelletjes, knutselen, musiceren of toneelspelen zijn jongeren ongeveer een 0,5 uur per dag bezig. Dit is net zoveel tijd als ze aan 'nietsdoen en luieren', 'bezoek aan restaurant, café, disco' en 'sportbeoefening' besteden.
Nederlanders gebruiken hun vrije tijd het liefst om televisie te kijken, te wandelen of te lezen. Tv kijken is bij alle leeftijdsgroepen populair, maar nog het meest bij jongere invullers. Een grote meerderheid (86%) van hen kijkt dan naar streamingsdiensten, zoals Netflix of Videoland.
Naast de prestatiedruk tijdens je studie is er ook druk om sociale contacten te onderhouden, een jaar in het bestuur van een studenten- of studievereniging te gaan, te werken, vrijwilligerswerk te doen, mooie vakanties of reizen te plannen en in het buitenland te studeren.
In Nederland zijn jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar van alle leeftijdsgroepen het minst gelukkig met hun leven [12]. In 2021 rapporteerde 51% van de studenten in het hbo en wo (veelal lichte tot matige) psychische klachten en rapporteerde en 68% rapporteerde emotionele uitputtingsklachten.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.