Gebruik Kopersbescherming van Marktplaats Om oplichting tegen te gaan heeft Marktplaats de betaalwijze Kopersbescherming bedacht. Hierbij wordt het aankoopbedrag op een tussenrekening geplaatst. De verkoper ontvangt het bedrag pas als u het juiste product in de afgesproken staat heeft ontvangen.
Zoek bijvoorbeeld online naar gegevens zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer (Google, social media, fora of andere websites). Controleer voordat je geld overmaakt of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Probeer persoonlijk met de (ver)koper af te spreken. Zo wordt de kans op oplichting kleiner.
Meld oplichting bij Marktplaats en doe aangifte bij de politie. Als je een nepadvertentie denkt te zien op Marktplaats kan je dit melden aan Marktplaats zelf. Zo voorkom je misschien dat andere mensen worden opgelicht. Als je zelf opgelicht bent, kan je aangifte doen bij de politie.
Online handelsplatform Marktplaats is per direct gestopt met de Gelijk Oversteken-functie. Deze functie was bedoeld om consumenten meer veiligheidsgaranties te bieden, omdat verkopers hun geld pas krijgen als de koper het bestelde object heeft ontvangen.
Betaalt u via een mobiel betaalverzoek van de verkoper, controleer dan goed het bedrag en de naam van de ontvanger voordat u de betaling goedkeurt bij uw eigen bank. Weiger de betaling wanneer de naam van de ontvanger van uw betaling niet overeenkomt met de naam van de verkoper op het handelsplatform.
Een bekende truc is dat de zogenaamde koper wil weten of u wel te vertrouwen bent. Hij of zij beweert namelijk een nare ervaring te hebben gehad met online aankopen. Om zeker te weten wie u bent, vraagt de 'koper' u een (paar) cent over te maken. Bij de overschrijving wordt namelijk ook uw volledige naam zichtbaar.
Krijg ik mijn geld terug bij oplichting? Heb je voor een product betaald maar niet ontvangen? Wij kunnen er helaas niet voor zorgen dat je het geld dan terugkrijgt. Ook spelen wij geen rol in schadebemiddeling tussen kopers en verkopers.
Geld overmaken en zelf betaalverzoekjes doen met Tikkie is heel handig, maar helaas misbruiken oplichters dit. Ze bouwen de app na en maken een nep-link. Zodra jij daarmee betaalt kunnen ze je geld afhandig maken. Iemand van wie je iets wilt kopen op Marktplaats vraagt bijvoorbeeld of je even 1 cent kunt overmaken.
Voorkom oplichting als u verkoopt via Marktplaats. Ook verkopers worden vaak opgelicht via Marktplaats. Daarbij worden oplichters steeds geniepiger.
Typ in de zoekbalk iemands naam, bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer.Als de persoon bekend is bij de politie, krijgt u dat te zien. Komt er geen melding, dan is dat uiteraard geen garantie dat iemand wel te vertrouwen is. Maar u voorkomt dat u geld overmaakt naar of afspreekt met een bekende oplichter.
Maak duidelijke afspraken met elkaar, bijvoorbeeld over prijs, levering en garantie en voorkom onderlinge misverstanden voor, tijdens of na de (ver)koop. Laat alle communicatie via Marktplaats Berichten verlopen. Kwaadwillende laten het liefst zo weinig mogelijk sporen achter.
Hoe kan ik als verkoper Kopersbescherming aanbieden? Geef bij het plaatsen van je advertentie aan dat je Kopersbescherming aanbiedt en de leveringsoptie Verzenden. Kopersbescherming staat automatisch geselecteerd op het moment dat je een Betaalverzoek aanmaakt en verstuurd naar de koper.
Als er bij het post- of koeriersbedrijf iets misgaat, is de verkoper hiervoor verantwoordelijk. De verkoper kan zich op zijn of haar beurt wenden tot het postbedrijf. De verkoper is ook de afzender en heeft een (vervoers)overeenkomst met het postbedrijf. U als koper en ontvanger niet.
Denk aan de politie, Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk. Bijvoorbeeld als je met vragen zit over aangifte doen. En mogelijk kan iemand in je omgeving bijvoorbeeld helpen met het blokkeren van je bankpassen. Ook als je psychische hulp of een luisterend oor nodig hebt, sta je er niet alleen voor.
Wat doet de politie? Je aangifte wordt beoordeeld op het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. Bij 5 of meer aangiftes over dezelfde verdachte, worden banken geïnformeerd. De politie bekijkt alle aangiftes van internetoplichting op aanknopingspunten voor verder onderzoek.
Wat kan iemand met mijn IBAN en naam (zonder bankpas)
Hiervoor moet je de betaalpas daadwerkelijk in het bezit hebben. Wat iemand wél met jouw bankrekeningnummer kan doen, is het misbruiken voor het afsluiten van abonnementen en het aangaan van aankopen bij bedrijven die de mogelijkheid tot eenmalige machtiging hebben.
Het is dus opletten geblazen. De link van een echt betaalverzoek via Tikkie ziet er altijd zo uit: https://tikkie.me/pay/[code]. Bij 'code' staat steeds een andere code. Oplichters spelen graag met de link.
Je rekeningnummer is een gegeven van dezelfde orde als bijvoorbeeld je naam en adres. Deze informatie publiek maken houdt in principe geen gevaar in. Wanneer bijvoorbeeld liefdadigheidsorganisaties een geldinzameling organiseren, zullen ze langs zoveel mogelijk kanalen hun rekeningnummer verspreiden.
De link in dit betaalverzoek gaat niet naar de website van de bank, Tikkie, iDEAL of transportservice. Dit lijkt alleen maar zo. In werkelijkheid is het een valse website: een zogenoemde phishingsite. De crimineel kijkt daarop mee hoe u uw inloggegevens van de bank invult.
Betalen via Ideal op Marktplaats niet is zo anoniem als je denkt. De tenaamstelling van de rekening van de verkoper wordt aan de koper doorgegeven. Niet het rekeningnummer, daarvoor wordt een tussenrekening gebruikt.
Service kosten worden standaard betaald door de koper. Wil je dit niet, dan kun je als verkoper de servicekosten van het afgesproken bedrag afhalen in het betaalverzoek. Service kosten zijn alleen voor de Betaalverzoek en niet verbonden aan de kosten voor Kopersbescherming.