Een kurk kan de 65 kilometer per uur halen.
Bij het ontkurken kan de kurk een snelheid tussen de 40 en 100 km per uur halen. Jaarlijks verliezen een aantal mensen een oog doordat ze een knallende kurk tegen de oogbal krijgen.
Zoals elke andere wijn kan ook champagne naar kurk smaken. Bubbels worden dus ook steeds voorgeproefd.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
De plaque is een klein en rond metalen schildje onder de muselet die de kurk van de champagnefles vasthoudt.
De sabel zet je in een hoek van 30 graden op de fles. En je laat de sabel een paar keer heen en weer over de lijn tot de kop van de fles glijden, zodat de beweging soepel zal lopen. Dan het slaan zelf, is net als golf.
Leg de fles in uw hand, met uw duim in de holte aan de onderkant van de fles en de naad naar boven. Zorg dat u de fles niet krampachtig vasthoudt, want bij het sabreren zal het glas stukgaan op de zwakste plek en u wilt niet dat dat de plek is waar u met uw hand druk zet.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt.
THEEDOEK EN POLLEPEL
De theedoek leg je over de hals van de fles en dan druk je met de achterkant van de pollepel de kurk naar beneden. Moet je wel een beetje kracht zetten. Maar je zult zien, werkt als een trein. Enige nadeel is natuurlijk wel dat je zo de kurk in de fles hebt zitten.
De Champagnekurk
De kurk is 50% groter dan de hals van de fles en wordt behoorlijk samengeperst om hem er in te krijgen. Alsof dat nog niet genoeg is, gaat er nog een metalen plaatje (capsule) en een ijzeren kooi (muselet) om de kurk ook op de fles te houden.
HOE RUIK JE KURK IN WIJN? Als je wijn chemisch en muf ruikt. Kurk in de wijn is een besmetting van schimmels en bacteriën die voor een nare geur en smaak zorgen. Schimmelwijn is overigens geen aanrader.
Kurk in de wijn is niet gevaarlijk, u kunt de wijn gerust proeven. De wijn met kurk drinken is in principe ook niet schadelijk voor de gezondheid, maar de trek zal u snel vergaan, want de wijn is echt niet lekker en doet niet denken aan hoe hij normaal smaakt.
Kurk wordt gebruikt om dingen te laten drijven, het heeft een enorme grote hittebestendigheid tot wel 800 graden .
Kurken kunnen snelheden van meer dan 200 kilometer per uur bereiken. Zoek vervolgens de zwakke plek van de fles. Dat is de gietnaad. De gietnaad is waar de twee helften van de gietmal bij elkaar komen toen de fles gemaakt werd.
Kan kurk tegen water? Ja, kurk is waterafstotend en hoeven dan ook niet vooraf behandeld te worden zoals dat bij leer wel het geval is.
Kurk is waterbestendig, dus veel mensen gaan er van uit dat alle kurkvloeren watervast zijn. Dat is echter niet zo. Er zijn verschillende waterdichte kurkvloeren beschikbaar en deze kunnen zonder problemen gebruikt worden in ruimtes waar het vochtig of zelfs nat is, zoals in de badkamer of keuken.
Het beste kelnersmes is de Laguiole Style de Vie. Een multifunctioneel kelnersmes met een mooi ergonomisch design. Dit kelnersmes heeft een tweetraps hefboom, een capsulesnijder en een flesopener in één design verpakt. Het kelnersmes weegt ongeveer 200 gram en heeft een handvat van rozenhout.
Om de smaak van wijn zo lang mogelijk goed te behouden, is het zaak om de geopende fles gekoeld te bewaren. De koelkast vertraagt het oxidatieproces namelijk. Daarnaast kan je met een vacuümpomp de lucht uit de wijnfles trekken. Hierdoor kan je de geopende wijn vaak nog een dagje langer bewaren.
Hoe lang kun je een open wijn bewaren? In de regel drie dagen, maar vaak langer. Wit blijft wat langer fris dan rood.
Een fles wijn kun je het beste liggend bewaren, zeker als de fles een kurk heeft. Zo blijft de kurk namelijk in contact met de wijn. Zet je de fles rechtop dan droogt de kurk langzaam uit, met als gevolg dat deze een kleine hoeveelheid zuurstof door kan laten en er dus zuurstof bij de wijn komt.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Het belangrijkste tijdens het sabreren is dat je de veiligheid van jezelf en je omgeving goed in de gaten houdt. Wist je bijvoorbeeld dat de kurk bij het sabreren tot wel 160 kilometer per uur uit de fles kan schieten? Richt de fles dus altijd goed omhoog en in de richting van een veilige plek.
Sabreren is een manier waarmee je op traditionele wijze een fles bubbels kunt openen. Vaak gebeurt dit met een sabel. Iemand die deze handeling uitvoert, noem je een sabreur.
De traditie is ontstaan in 1812 toen Napoleon in oorlog was met de kozakken in Smolensk (Rusland). Men gaat er vanuit dat het de officieren waren van de cavalerie die de meegevoerde flessen uit Frankrijk sabreerden op het einde van de dag na een overwinning om deze te vieren. (of om een nederlaag weg te spoelen).