Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Draai je brood in een vochtige (maar niet kletsnatte) doek, en plaats dat op bakpapier voor 5 à 10 minuten in de oven. Je brood zal er zacht uitkomen. Nog een truc is de microgolfoven gebruiken. Wikkel het harde brood opnieuw in een vochtige doek en verwarm 10 seconden op de hoogste stand.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
En zo doe je het
Hou het (ontdooide) brood onder de lauwe kraan. Wring het hierna een beetje uit en doe het 15 minuten in de oven op ongeveer 90 graden. Oud brood dat je buiten de vriezer hebt bewaard, kun je met een spray nat maken met water. Nu kun je het voor 10 minuten opwarmen in de oven op 190 graden.
Het oude brood van de bakkers gaat naar Bakkersgrondstof. Die verkruimelen het en maken er meel van. Dat meel gaat weer terug naar de bakker, die er brood van bakt. Vers brood, dat voor 25 procent uit oud brood bestaat.
De meesten stoppen hun oude sneetje brood in de broodrooster. Dit is een goed idee, maar het kan beter. Door het brood te roosteren komt het vastzittende water los en verspreidt het zich weer door je brood.
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
De pan met roostertje op het vuur zetten (zonder water en zonder boter), het rooster erin leggen, de broodjes nat maken en erin leggen. Dan op een laag vuurtje afbakken. Je moet een beetje uitproberen hoe hard het vuur moet branden, maar het is een beetje dezelfde hoogte als wanneer je pannenkoeken bakt.
Besprenkel het brood met water, verpak het in wat keukenpapier en doe het voor 15 seconden in de magnetron.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Hoe ga je te werk? Snijd de korstjes van het brood en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Zet de bakplaat in een op 150 graden voorverwarmde oven. Zet het brood voor circa 30 minuten in de oven totdat het helemaal krokant en hard is geworden.
Voor het afbakken van brood gebruik ik de (convector)ovenstand ca. 10 minuten op 200 graden (inclusief voorverwarmen) Het brood komt er echter elke keer keihard en bleek uit. Als ik het brood er korter in doe, is het naast bleek ook helemaal slap en niet gaar van binnen.
Taaie korst
* Te lang in het blik gebleven na het bakken. * Onvoldoende baktijd. * Te veel stoom in de oven. * Te korte procestijd.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Dus: voorgebakken brood is net zo gezond als direct gebakken vers brood. Het enige verschil is dat voorgebakken brood in twee fases wordt afgebakken, waardoor het heel vers is bij aankoop. Misschien vind je ook interessant: >> Waarom kun je vers (af)gebakken brood niet meteen snijden?
Afbakbroodjes in de airfryer
Om ze goed in de airfryer te bereiden, haal je 20 graden van aangegeven temperatuur af. Van de tijd moet je 1/3e afhalen. Staat er op de verpakking dat ze normaal gesproken 12 minuten op 200 graden moeten, dan weet je nu dat de afbakbroodjes 8 minuten op 180 graden in de airfryer moeten.
Afbakbroodjes: Plaats de camping pan op je warmtebron > Leg de afbakbroodjes in de koude pan > Plaats het Sysas glasdeksel op de pan > Zet je warmtebron op een lage stand of laag vuur > Draai de broodjes na ongeveer vijf minuutjes om > Geef de andere kant ook vijf minuutjes > Binnen tien minuten heb je heerlijke ...
Bij een combioven heb je dat voordeel niet. Je kunt wel afbakken op een ovensteen, maar dan je zult de oven gewoon op temperatuur moeten houden. Het beste kun je aan het einde van de baktijd met een kernthermometer de temperatuur van de kern meten. Bij een temperatuur van 95 graden of hoger is het brood gaar.
een magnetron is hiervoor niet geschikt. Een combimagnetron natuurlijk wel. voor 4 broodjes al erg lang. Ze worden echter min of meer gestoomd.
Bewaar het brood dan in de vriezer. Brood kan namelijk tot 4 weken in de vriezer worden bewaard, zonder smaakverlies. Op deze manier kan je er elke dag uithalen wat je nodig hebt en is het nog net zo vers als op het moment van invriezen!
Gebruik een pan met deksel
Waarschijnlijk het meest voor de hand liggende alternatief voor de tosti-ijzer is het bakken van je broodje in een pan met daarop een deksel. Verwarm de pan op middelhoog vuur en bak je broodje een paar minuten aan beide zijden. Druk tijdens het bakken het brood goed aan.
Het voordeel van een broodrooster met tostiklem is dat je er niet alleen toast mee kan maken, maar ook tosti's. Je hoeft je tosti's dan niet meer apart klaar te maken in een tosti grill apparaat – dat kost meer ruimte in je keuken – of in de oven (daar wordt het brood droog van).