Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca.20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn. Er is dan een chirurgische kaakcorrectie nodig.
Wanneer u een overbeet heeft, hebben uw tanden en kiezen niet de juiste verhouding met de kaken. De boventanden staan iets over de ondertanden heen, waardoor de tanden niet mooi op elkaar aansluiten. Een (grote) overbeet kan ervoor zorgen dat u moeite heeft met spreken of met kauwen.
Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval. Eén of meerdere boventanden en -kiezen sluiten dan binnen de ondertanden en -kiezen.
In de meeste gevallen duurt een beugelbehandeling zo'n twee tot drie jaar, in sommige gevallen kan dit iets korter. Na de actieve beugelbehandeling volgt een retentieperiode om te voorkomen dat er verschuivingen in het gebit optreden.
Door de afwijkende stand van de tanden en kiezen zullen tandplak en tandsteen ontstaan, wat zich kan uitbreiden naar paradontitis, een ontsteking van de steunweefsels van de tanden en kiezen. Hoektanden of kiezen kunnen door een verkeerde stand wonden in de bek veroorzaken.
De ruimte die tussen je boven- en ondertanden ontstaat kan weinig zijn,maar ook erg veel. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken want dit is geen zeldzame aandoening. Een overbeet is te corrigeren zonder operatie. Je kunt heel gemakkelijk je gebit corrigeren met de onzichtbare beugel van AirSmile.
Overbeet is een pathologie die wordt gekenmerkt door de boventanden die ver voor de ondertanden staan. De patiënt bijt slecht, iets wat soms zeer merkbaar is, maar andere keren is het zeer licht en nauwelijks merkbaar.
De reactie hangt ook een beetje af van de ernst van de scheefstand van de tanden. Meestal verdwijnt de pijn binnen een week. Elke keer als de orthodontist de beugel bijstelt, kunnen de tanden weer een paar dagen gevoelig zijn.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen.
Het is lastig om vooraf precies aan te geven wat een beugel(behandeling) kost. Dit hangt af van je gebitsafwijking, de beugel(s) die je krijgt en het juist dragen van de beugel. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de totale behandelduur. Gemiddeld duurt een behandeling tussen de 2 en 3 jaar.
dwangbeet. De tanden kunnen zo'n positie in de mond hebben dat ze storen als je bijt. Dan kan je onderkaak naar voor of opzij schuiven om de tanden op elkaar geplaatst te krijgen. Dat leidt tot een extra belasting van het kaakgewricht en extra slijtage.
Een ander woord voor beet is ook wel occlusie. Soms staan de kaken niet in een goede positie onder elkaar en kan dus ook geen goede occlusie gemaakt worden door de orthodontist. Om deze problemen te verhelpen is het bijna altijd noodzakelijk om de tanden en kiezen voor te bereiden voor een kaakcorrectie.
In het kaakgewricht bevindt zich een kraakbeenschijf (de discus). Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Ook na een beugelbehandeling hebben de elementen van je gebit de neiging om terug te keren naar hun oorspronkelijke positie. Daarnaast kunnen tanden verschuiven door het doorgroeien van de kaak, door grote kauwkrachten of door een grote druk van de tong.
Dat wil zeggen dat u voor een periode van ongeveer een tot twee jaar orthodontische apparatuur (een beugel) moet dragen om uw tanden en kiezen in de geschikte stand te brengen. In de meeste gevallen is ook na de kaakchirurgische operatie nog ongeveer zes maanden een orthodontische nabehandeling noodzakelijk.
We beginnen met het corrigeren van de overlap en scheefstand, daarna de voor-en achterwaartse correctie. Als deze twee fases afgerond zijn beginnen we met de finishing touch fase en retentie fase. Tijdens deze fase is er vooral sprake van een herstel van het evenwicht tussen je tongspieren en je wang- en lipspieren.
Orthodontie (een beugel) wordt tot de leeftijd van 18 jaar alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, zoals bij een schisis (hazenlip). Normaliter dien je de behandeling dus zelf te betalen of wordt deze gedekt door een afgesloten aanvullende zorgverzekering.
Wat is een overbeet en waardoor wordt het veroorzaakt? Als je tandarts vertelt dat je voortanden ver vóór je ondertanden uitsteken, is dat per definitie een overbeet. In de meeste gevallen is er sprake van een kleine afwijking van de uitlijning, maar er kan ook sprake zijn van een ernstige overbeet.
Waarschijnlijk heeft je orthodontist je tijdens je laatste verstelling laten weten dat hij verwacht dat je beugel er waarschijnlijk de volgende keer uit mag. Dit is echter geen zeker gegeven: als je tanden zich tussen afspraken onverwacht of juist onvoldoende bewegen, dan kan de verwijdering worden uitgesteld.
Bij een overbeet ligt de bovenkaak verder naar voren. Maar het omgekeerde kan ook: dat de onderkaak juist verder naar voren ligt. Dat noemen we een onderbeet. Omdat de boventanden nu niet vóór maar áchter de ondertanden staan, wordt het ook wel de omgekeerde overbeet genoemd.
Hoe lang draag je een spalkje? Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt. Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.
Hyrax: Als de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak wordt er een Hyrax geplaatst. Dit is een metalen beugel over het gehemelte die met ringetjes om de kiezen vastzit.
Hoeveel uur moet de blokbeugel worden gedragen? De beugel moet 16 uur per dag gedragen worden. Dat betekent dat het meestal voldoende is om de beugel thuis te dragen: 's middags, 's avonds en 's nachts. Meer mag altijd en betekent dat je vaak minder lang de beugel hoeft te dragen.