Terwijl de kudde alpaca's rustig graast, spint u alpacawol met een eenvoudige spintol. Spint u het liefst op uw eigen vertrouwde spinnewiel? Natuurlijk kunt u deze meenemen om in de middag de alpacawol op te spinnen. Uit Peru hebben Octavio en Lisette originele spintollen meegenomen.
De rechterhand houdt de wol vast en leidt de wol. Dit is de meest ideale spinhouding: de linkerhand, dicht bij het spinnenwiel, geleidt de draad: de rechter houdt de wol vast boven het rechter been. Zouden we met de rechterhand spinnen, dan moet het bovenlichaam een draaiing maken, die op den duur vermoeiend werkt.
Alpacawol is een duurzame en diervriendelijke keuze. Je kent ongetwijfeld de Alpaca, de prachtige typische kameelachtige die leeft in Zuid-Amerikaanse landen zoals Ecuador en Bolivia. De wol van deze dieren is hypoallergeen, lichtgewicht en warm, en bovendien duurzaam.
Hoewel alpacawol extreem resistent is en veel beter presteert dan alle andere wol na het wassen in de wasmachine, raden wij een droge reiniging of handwas in warm water (tussen de 10 en 20 graden) aan, met een milde shampoo.
Matige vilteigenschappen, maar goed vanuit de vacht te spinnen. Goede vilteigenschappen, gemakkelijk te spinnen. Goed te vilten, kam de haren eruit en dan blijft een zachte wol over met een schitterende kleur.
Alles Wol is dé specialist in wolverwerking, gevestigd in Drenthe. In onze wolspinnerij verwerken we ruwe wol tot lontwol, kaardvlies of garen (dit laatste geldt alleen voor schapenwol). Ook is het mogelijk om de wol alleen te laten wassen, zodat u de wol zelf thuis kunt kaarden en/of spinnen.
Dit soort wol levert ongeveer 40 euro per kilo of. Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om op zoek te gaan naar een lokale fokkerij of boerderij die jouw wol van je wilt afnemen.
Je kan alpaca wol wassen in de wasmachine. Gooi echter je dierbare kledingstuk of plaid niet zomaar in de wasmachine, maar check eerst even of deze een aangepast handwasprogramma heeft. Ook is het handig om het product in een waszak of oude kussensloop te doen zodat deze niet aan dingen in de wasmachine gaat haken.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Superzachte alpaca's
Zo zijn alpaca's tegenwoordig heel populair om hun vacht. Ze zijn verwant aan de lama en leven vooral in Peru en Bolivia. Alpacawol behoort tot de duurste wolsoorten ter wereld. Dat komt omdat alpacawol heel erg zacht is, doordat de wol geen lanoline bevat, en aanvoelt als zijde.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Spinning is de ideale combinatie van kracht en cardio. Daarnaast is het erg laagdrempelig om te beginnen en veel minder belastend voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen. Maar voordat je jezelf flink in het zweet wilt gaan werken, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je deze fouten niet gaat maken!
Vis je wol uit het water en laat de streng goed afkoelen. Spoel de streng met handwarm water, temperatuurverschil tussen de natte wol en het spoelwater mag niet meer dan 10 graden zijn want dan gaat het vervilten. Spoelen tot er geen zeep meer uit komt. Eventueel doe je wasverzachter bij de laatste spoelbeurt.
Tegenwoordig gebeurt het kaarden met een soort kam met stalen puntjes of met een kaardemolen. Tijdens het draaien worden de haren van de wol door de vele haakjes op de kaardemolen allemaal in één richting getrokken. Verder wordt het grootste vuil uit de vacht gekamd.
Wol reinigt zichzelf
Tuurlijk, soms is het gebruik van de wasmachine en wasmiddel onvermijdelijk. Maar, wist je dat wol zelfreinigend is? Wol bevat namelijk het natuurlijke vet lanoline, wat vuil- en waterafstotend is. Wanneer lanoline in aanraking komt met vocht, werkt deze als een natuurlijke zeep.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Men kan oppervlakkig vuil er met de hand afkloppen, strootjes wegplukken en met een luchtspuit op de compressor de vacht schoonblazen. Omdat de wol van alpaca's langzaam groeit is het verstandig om ze niet te kaal te scheren.
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Alpaca's zijn sowieso een belangrijke vleesbron voor bewoners van het Andes-gebergte, maar daarnaast is er een toenemende vraag naar vlees van alpaca's en vooral lama's in rijkere landen. Het is mals, bijna zoet vlees dat weinig kcal.
Alpaca's zijn kuddedieren. Als ze alleen zijn, vereenzamen ze snel en worden ze ongelukkig. Zet daarom altijd drie of meer dieren bij elkaar. Andere diersoorten kan je bij alpaca's houden, maar ze vervangen niet het gezelschap van een dier van de eigen soort.
Het zijn kalme dieren met veel persoonlijkheid. Ze bijten niet en kunnen gemakkelijk door kinderen worden benaderd. Daarom houden veel hobbyisten alpaca's als gezelschapsdier. Professionele fokkers houden om dezelfde redenen alpaca's, maar daarnaast is de alpacamarkt een goede investering.