Bleekwater is een zeer efficiënt middel tegen groene aanslag, maar je mag het alleen binnenshuis gebruiken. "Voor buitengebruik is bleekwater wettelijk verboden", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). “Het is schadelijk voor levende organismen: planten, dieren en ook mensen.
Is bleekwater schadelijk voor planten? Ja, helaas kunnen ze daar niet goed tegen.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Water met chloor mag in ieder geval niet zomaar in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat betekent dus dat je het niet in je tuin mag kieperen. Het is niet alleen uiterst ongezond voor je planten en je gras, maar ook voor de vissen en andere beesten in de sloot verderop.
Wil je toch liever wat dichter bij het zwembad planten, kies dan voor Viburnum Tinus, Leucothoe, Skimmia of Prunus lusitanica. Ook niet woekerende bamboe's zijn geschikt, zoals bijvoorbeeld de Fargesia soorten. Voor vaste planten kun je het beste Lavendel, Geranium, Vinca, Hosta of Liriope gebruiken.
Zwembadwater lozen in het riool
De beste optie is om het zwembadwater in het riool te laten lopen. Dit kan bijvoorbeeld via een put aan straat, een afvoer in de tuin of via het toilet of de douche. Met een waterslang kun je eenvoudig het zwembadwater richting het riool laten stromen.
Onbehandeld zwembadwater is niet schadelijk voor planten. Dit kunt u dan ook gewoon gebruiken om de planten water te geven. Behandeld zwembadwater (water waarin u onderhoudsmiddelen zoals chloortabletten of andere chemische middelen heeft gebruikt) is echter wel schadelijk.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Ascorbinezuur neutraliseert zowel het hypochloriet als het loog. Bij de meeste supermarkten en drogisterijen kun je dit middel onder zijn gewone naam vinden: vitamine C. Haal de goedkoopste vitamine C-tabletten die je kunt vinden en verpulver ze tot poeder om op te lossen in je spoelwater.
De chlooroplossing minimaal 5 minuten laten inwerken.
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en doorgaans verpakt in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Niks werkt zo goed tegen de groene aanslag op je terras(meubelen) als bleekwater. Alleen doodt die javel in één klap ook al het andere leven in je tuin. Het is ook nog eens giftig voor mens en dier. "Daarom is het gebruik van javel buiten verboden.
Chloor als bleekmiddel
Chloor vormt in reactie met natriumhydroxide natriumhypochloriet (NaOCl). Natriumhypochloriet heeft een goede desinfecterende werking en is stabiel. Bij bleekmiddel mogen geen zuren gebruikt worden. In contact met zuren wordt het hypochloriet instabiel en kan giftig chloorgas ontsnappen.
Een veelgebruikte methode is met bleekwater. Dat goedje verdun je met water, waarna je het over je terras verspreidt met een gieter. Toegegeven: de methode werkt snel. Maar je pleegt ermee een aanslag op de fauna en flora in je tuin.
Nadelen bleek en chloor
Doordat de stof niet goed afbreekbaar is, is het bijvoorbeeld heel slecht voor het milieu. Ook is het een schadelijke lucht om in te ademen, kan het bijten in je huid en het kost veel energie en transport om chloor en bleek te maken.
Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt. Met het koken van water worden tevens bacteriën en andere schadelijke micro-organismen gedood die met het blote oog niet te zien zijn.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
Natuurlijke oplossing. De natuurlijke oplossing is het bad open laten liggen op een zonnige dag. Het rolluik of dekzeil dient dus van het bad gehaald te worden. De uv-stralen van de zon zorgen ervoor dat de chloor op een natuurlijke manier wordt afgebroken.
Suiker doet niets voor de plant; Ze maken zelf suiker dmv fotosynthese end aar is geen tekort aan in planten.
Chloor toevoegen bij zonnebloemen werkt tegen de ontwikkeling van bacteriën en voorkomt zo preventief ziektes.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.