Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Spoel de pasta niet met koud water na het afgieten: het maakt 'm koud en taai.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Door het zetmeel werkt pastawater als bindmiddel en draagt het bij aan een betere smaak en textuur van je sauzen.
Pasta moet zwemmen: zorg ervoor dat de pan waar je pasta in kookt groot genoeg is, zodat je ruim voldoende water kunt gebruiken. Kokend water: Laat het water eerst koken voordat je de pasta erbij doet. Zo zorg je ervoor dat de pasta evenredig kookt.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Het enige verschil is hoe snél het water dat punt bereikt. Als je de energie zo efficiënt mogelijk weet toe te voegen, kookt het water sneller. Met andere woorden: je moet zo min mogelijk energie verloren laten gaan.
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Pas als het water begint te pruttelen, is het tijd om je pasta toe te voegen aan de pot. In koud water gaat pasta gewoon water opzuigen, maar jammer genoeg niet verder garen.Het resultaat van pasta koken in koud water is daardoor een te slappe pasta.
De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma's vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert. Een smaak die veel zachter is dan als je na het koken enkele druppels over de pasta zou gieten.
Nooit meer water laten overkoken
Onze truc? Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het!
Hoe weet je of de pasta klaar is? Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Hoeveel gram ongekookte pasta per persoon? Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Koude pastasalade is heel gezond.Gezonder zelfs dan warme pasta. Dat heeft alles te maken met het zetmeel dat in de pasta zit. Wanneer je pasta namelijk laat afkoelen wordt het zetmeel omgezet in resistent zetmeel, wat zich als een voedingsvezel gedraagt.
Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken. Om het plakken te voorkomen, kan je een lepeltje olijfolie door de pasta heen roeren.
Traditioneel gezien wordt spaghetti als een langgerekt en elegant gerecht beschouwd dat in zijn geheel moet worden gegeten, zonder te worden gebroken. Een van de redenen waarom Italianen het breken van spaghetti voor het koken als een ramp beschouwen, is dat het de oorspronkelijke vorm van het gerecht verandert.
Opgewarmd water verliest een heleboel zuurstof en daardoor is er in het water ruimte voor metalen, bacteriën en giftige bestanddelen. Je gebruikt dus best koud water wanneer je iets wil koken.
Redactrice Sofie: “Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
Géén olie, wél kookvocht
Kortom: wanneer je olie toevoegt aan je gekookte pasta sluit je de pasta eigenlijk af met een laagje olie. Hierdoor kan de pasta vervolgens geen saus meer opnemen, omdat de buitenlaag dicht is terwijl die juist open moet staan.
Dat schuim bestaat namelijk uit gluten die tijdens het koken uit de pasta sijpelen. De olie verzwakt de oppervlaktespanning van het water, waardoor het schuim niet beklijft. Een betere oplossing tegen schuimen is het vuur wat lager zetten.
Extra smaak
Pastawater is hét ingrediënt voor een lekkerdere, romiger en smaakvollere pastasaus. Het enige wat je hoeft te doen is het kookvocht gebruiken voor je saus. Tijdens het koken van de pasta komt namelijk zetmeel vrij. Het water zorgt uiteindelijk voor een meer gebonden saus.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Wat het verbruik van energie betreft: bij een waterkoker is dat 0,02 kWh, bij de microgolf 0,04 kWh en bij een kookpot op een gasvuur loopt dat met 0,07 kWh zelfs op tot meer dan het driedubbele.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood.Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.