En het biedt meteen ook voldoende beschutting tegen regen en wind, kou en roofdieren. Zo plaats en onderhoud je het egelhuisje: Zet het op een rustige, beschutte en droge plaats, bv.onder een struik, heg, boom of achter je tuinhuisje.
Zet het huis op een donkere, beschutte en rustige plek in de struiken, ver van menselijke activiteit. Ook is het belangrijk dat de ingang van het egelhuis uit de wind staat. Leg af en toe wat blad of stro in de buurt van het huisje, zodat de egels hun nest weer kunnen aanvullen.
Vul het egelhuis half met dorre bladeren. Zet het huis op een paar tegels om rotting te voorkomen. Bedek het hele huis van buiten met bladeren of turfmolm, behalve de ingang en de ventilatiebuis. Deze laag vormt een extra bescherming tegen de kou.
Zorg dat de opening van het egelhuis niet naar het noorden of noordoosten is gericht. Houd in gedachten dat egels van dichte begroeiing houden, zodat ze ongezien hun huisje in kunnen. Zet het huisje bij een schutting. Dan is die kant veilig.
Leefgebied en verspreiding
In onze streken leeft de egel in bijna alle landschappen. In sommige gebieden zijn ze echter algemener dan in andere. Tuinen, bosranden, struweel en loofbos, liefst met ondergroei, zijn goede leefgebieden.
Grote roofvogels, zoals sperwers en uilen, hebben er minder moeite mee. Bovendien zijn die lastiger te horen en te ruiken. De grootste vijand van de egel is de mens. Vaak worden egels overreden door auto's of raken ze vergiftigd door slakken- of rattengif.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap.
Om egels te helpen kun je kleine takjes, stukjes mos en andere natuurlijke materialen verzamelen en in een beschut hoekje in de tuin leggen. Daarnaast is het aan te raden om een egelhuisje te kopen of te maken en deze in een beschutte hoek, uit de wind te plaatsen. Zorg dat er geen water in het egelhuisje kan lopen.
Moet ik mijn egelhuis schoonmaken? Nadat het huis gebruikt en verlaten is, moet het worden schoongemaakt. Egels willen namelijk ieder jaar een nieuw nest bouwen. Je kan dit het best doen wanneer egels uit hun winterslaap komen en op zoek gaan naar eten.
Rond middernacht en tegen de ochtend gaat hij telkens nog eens voor enkele uren op pad. Per nacht kan hij zo gemakkelijke enkele kilometers afleggen. De egel is wakker in de lente, zomer en herfst. In de herfst slaat hij een vetvoorraad op, waardoor hij tijdens zijn winterslaap kan overleven.
Waar kan ik egel eten neerzetten? Zoek een beschutte plek in je tuin voor een egelvoer station, die zo ontworpen is om te voorkomen dat katten, vogels en vossen het voer opeten.
Katten vormen niet echt een probleem voor egels.Ze zijn eerder nieuwsgierig dan een bedreiging. Maar voor andere kleine zoogdieren en vogels in je tuin kan een kat wel gevaarlijk zijn. Een kattenbelletje kan hierbij soms helpen.
Welk kattenbrokjes zijn dan het beste? Het uitgangspunt is dat de kattenbrokjes met een zo hoog mogelijk vleesgehalte en zo min mogelijk zout en lactose het beste gegeven kan worden. Natuurlijk zit ook aan kattenvoer een prijskaartje.
Tips en producten. De egel valt onder de orde van de insecteneters, maar in de praktijk is een egel een omnivoor; een alleseter. Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen. Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten.
De binnenruimte meet 35 x 28 x 20 cm. De ingang moet 10 x 10 cm zijn om een grote egel door te laten. Het egelhuisje bestaat uit twee delen: een entree van 12 cm die naar een grotere slaapruimte leidt van ongeveer 23 cm breed.
Hoe meer buren hun tuin toegankelijk maken voor egels, hoe veiliger egels zich kunnen verplaatsen! Maak een egelwegel door een opening in je omheining te maken. De ideale egelwegel is 15 x 15 cm. Dat is voldoende groot voor de egel, maar te klein voor de meeste huisdieren.
Zo weet je of je een egel in je tuin hebt
Heb je een tuin waar de natuur een beetje zijn gang mag gaan? Dan heb je dikke kans dat daar 's nachts een egel rondscharrelt. Pootafdrukken, drolletjes en verschoven bladeren verraden hun aanwezigheid.
Een egel die tijdens zijn winterslaap gestoord wordt kan verhongeren en een verstoord nest met jonge egels kan verlaten worden. Wil je toch weten of er iemand thuis is? Je kunt letten op uitwerpselen of pootafdrukken, of plaats dan een wildcamera. Je kunt ook een takje voor de ingang leggen.
Jonge egels soms ook overdag actief
"Hij zal af en toe ook overdag zichtbaar zijn om met bladeren te slepen of om nog wat laatste voedsel te zoeken. Dit gedrag is niet helemaal normaal, want de egel is eigenlijk een uitgesproken nachtdier.
Als je egels naar je tuin wilt lokken, kun je een paar dingen doen. Ten eerste kun je overwegen om een beschutte plek te creëren, zoals een composthoop, houtstapel of overdekte nestkast, waar de egels overdag kunnen schuilen of 's winters in kunnen overwinteren. Je creëert eigenlijk een egelhuisje.
Egels kunnen heel snel wennen aan mensen. Neemt u ze op ter verzorging, dan worden ze vaak na enige tijd heel tam. Verbazingwekkend genoeg kunnen deze dieren verschillende personen aan hun stem en geur onderscheiden. Ze leren ook snel het onderscheid tussen vriend en vijand.
In de natuur slaapt een egel in een snel gebouwd schuilplaatsje, onder een boomstronk, in een stapel bladeren of onder een struik. Na de winterslaap worden de kleintjes in maart of april geboren. Een egelvrouwtje bevalt gemiddeld van 3-9 naakte jonkies.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels.
De kleintjes worden geboren in een nest van mos, gras en bladeren. De meeste egelwijfjes krijgen één keer per jaar 3 tot 6 jongen, die ergens tussen eind juli en half oktober geboren worden. Egeltjes worden blind en doof geboren. Vlak na hun geboorte zijn ze ook nog vrij kaal.
Egels kunnen tot 8 jaar oud worden. De leeftijd van een dode egel kan worden vastgesteld door de groeilijnen in de onderkaak te tellen, net zoals we bij bomen jaarringen tellen. Egels blijven hun hele leven groeien, maar doen dit enkel tijdens de actieve periode van het jaar.