Ons haar wordt donkerder doordat de productie van eumelanine toeneemt naarmate we ouder worden (totdat we grijs worden). En omdat sommige genen pas worden geactiveerd door de hormonen die voor het eerst vrijkomen tijdens de puberteit, komt onze 'echte' haarkleur pas tevoorschijn als we volwassen worden.
Dit komt doordat verschillende genen samen zorgen voor de aanmaak van melanine in het lichaam. Sommige van deze genen worden pas op latere leeftijd geactiveerd, doordat hormonen dan pas vrijkomen. Hierdoor neemt de productie van eumelanine toe naarmate we ouder worden en kan het haar donkerder van kleur worden.
Ondanks dat je haarkleur bepaald is in je DNA, kan je haarkleur veranderen door bijvoorbeeld de zon of het chemisch kleuren van je haren. Maar je haarkleur kan ook veranderen door genexpressie. Genexpressie is te vergelijken met een schakelaar van een lamp. Je kan de lamp aan en uit zetten.
Is je haar nat, dan weerkaatst het licht niet op je haar, maar kijk je door het doorzichtige laagje naar de kern van je haar, waar de kleur zit. 2. Nat haar plakt aan elkaar, waardoor er geen licht tussen je haar door schijnt. Ook dat laat je haar donkerder lijken.
Asbruin of mushroom is vaak een natuurlijke haarkleur, maar is ook goed te creëren met een kleuring. Een toner kan zowel natuurlijk als gekleurd haar koeler maken, zodat je haar een mooie assige tint krijgt.
Bij de Grey Blending wordt er altijd een koele (antraciet of zilver) nuance gemengd met een natuurlijke nuance in combinatie met een lage waterstof (1,9%). Op handdoek droog haar aangebracht zorgt dit dat de witte haren een wat donkerder grijze kleur krijgen met een houdbaarheid van ongeveer 6 wasbeurten.
Er zijn mensen die rond hun 20ste levensjaar al de eerste grijze haren krijgen, terwijl andere mensen pas rond hun 50ste wat grijs beginnen te worden. De gemiddelde leeftijd dat de mensen grijs beginnen te worden is tussen de 30 en 35 jaar.
Haarkleur kan ook veranderen onder invloed van de omgeving. Zonlicht kan bijvoorbeeld het haar bleken, zodat het een lichtere kleur krijgt. Daarom heeft je haar in de winter vaak een donkerder tintje dan in de zomer. Haarkleur kan ook veranderen na een chemokuur.
Verdeel de ketchup door je haar en dek het af met aluminiumfolie. Laat 20 minuten inwerken en spoel vervolgens weer uit. Was eventueel met een gewone shampoo voor een aangename geur et voilà: De ketchup heeft de groene kleur verwijderd (al kan het wat donkerder uitvallen dan voor de behandeling met ketchup.).
Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
Je haar reageert op de zon door, net als bij je huid, van kleur te veranderen. Door de straling van de zon worden de pigmenten in het haar afgebroken. Hierdoor zal je haarkleur vervagen. Je haar wordt lichter van kleur en faal.
Deze haarkleur is de courantste bij mensen van niet-Europese oorsprong, ofschoon ze bij alle etnische groepen terug te vinden valt. Zwart haar treft men vooral aan bij mensen van mediterrane, Aziatische, Arabische, Afrikaanse en Australische (aborigine)-afstamming; de kleur is zeldzaam in noordse landen.
Bij het ouder worden kan de huid een gelere tint krijgen, als je dan ook nog eens je haar blond verft, wordt dit effect versterkt. Om jonger te lijken kun je soms juist beter een haarkleur kiezen die contrasteert met je huidskleur. Contrasten maken jonger!
Met een spoeling maak je het haar niet donkerder of lichter, maar je voegt wel pigment toe aan het haar. Zo kun je kiezen voor allerlei kleurnuances, waaronder dus asblond. Deze spoeling zal ongewenste geeltinten (bij blond haar) of oranjetinten (na het verven van donker haar) uit het haar verwijderen.
"Er is een bepaalde marge, en binnen die marge kan je haar gaan krullen. Dit gebeurt in de vroege jeugd bij baby's of in de puberteit. Bij vrouwen op oudere leeftijd komt het door hormoonveranderingen."
In Nederland is bruin de meest voorkomende haarkleur; zo'n 45 procent van de vrouwen heeft natuurlijk bruin haar. Wereldwijd is een zwarte haarkleur het meest vertegenwoordigd.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
Naarmate we ouder worden, verslijten de melanocyten en maken ze geen melanine meer aan. Zonder die regelmatige toevoer van melanine verliest het haar zijn kleur en wordt het grijs, zilver of wit. Dit vergrijzingsproces begint met hier en daar een paar grijze haren, waardoor er een peper-en-zout look ontstaat.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Grijze haren
Maar stress heeft niet alleen effect op de huid, ook in het haar kan verschil te zien zijn. "Stresshormonen als cortisol en adrenaline hebben invloed op onze haarkleur. Je kan zeker grijze haren krijgen van de stress." Dit zal je niet van de een op de andere dag kunnen zien, maar wel in een paar maanden.
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.
Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen. 'Een grijze haar is en blijft grijs. ' Zo dacht de wetenschap er altijd over. Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen.
Sommige mensen worden al vroeg grijs, bijvoorbeeld al vanaf het 25e levensjaar, anderen blijven tot op hoge leeftijd hun oorspronkelijke haarkleur behouden. Vroeg grijs worden kan erfelijk zijn. Ook zijn er rasgebonden verschillen. De eerste grijze haren ontstaan vaak aan de slapen, bij mannen in de baardharen.
“Om een opvallende uitgroei te voorkomen, kan de kapper highlights (lokken in lichtere tinten) en lowlights (lokken in donkere tinten) aanbrengen. Vooral asblonde highlights maken het makkelijk om naar een lichtere en in dit geval dus grijze kleur te gaan.