Een maagperforatie als gevolg van een maagzweer vereist onmiddellijke behandeling. Een buikvliesontsteking kan leiden tot een septische shock.Dit is een levensbedreigende toestand vanwege de gevaarlijk lage bloeddruk.
Bij een maagperforatie ontstaat een gaatje in de maagwand ter plaatse van de maagzweer, waardoor de maaginhoud in de vrije buikholte terecht komt. Dit gaat gepaard met hevige pijn en er treden snel ernstige ziekteverschijnselen op.
Na zes weken hoeft dit niet meer. Als u zich goed voelt, mag u uw werk weer hervatten. Verricht u echter zwaar lichamelijk werk, waarbij u veel moet tillen, wacht dan minimaal twee tot drie maanden na de operatie met het hervatten ervan.
Als alles goed gaat kunt u in het algemeen binnen tien tot veertien dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. Hoelang u poliklinisch moet worden gecontroleerd, hangt natuurlijk samen met de aard van uw ziekte.
Een darmperforatie kan erg gevaarlijk zijn, omdat ontlasting in de buikholte terecht komt. Hierdoor kan een buikvliesontsteking (peritonitis) ontstaan. U herkent deze aan acute, hevige pijnklachten, meestal in combinatie met hoge koorts. Neem bij deze klachten meteen contact op met uw (huis)arts.
Meestal gaat het om een hevige, plotseling opkomende pijn in de buik die wordt veroorzaakt door de irriterende werking van de zure maaginhoud. Deze pijn kan uitstralen naar de rug en verergert bij elke beweging. De pijn kan gepaard gaan met koorts, koude rillingen, misselijkheid en braken.
In het algemeen kunt u na zo'n 3 tot 6 weken alles weer doen wat u voor de operatie gewend was. Maar houd er rekening mee dat volledig herstel zo'n 3 tot 6 maanden in beslag neemt.
Maagperforatie
Als er een gaatje in de maag of aan het begin van de twaalf- vingerige darm is ontstaan, moet u snel geopereerd worden. Hierbij wordt het gaatje gehecht. De buik wordt gespoeld om maaginhoud die in de buik gelopen is te verwijderen. Het gat wordt ook nog afgedekt met buikvet.
Na ongeveer drie tot vier weken kunt u uw werkzaamheden weer oppakken. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet en van uw lichamelijke conditie.
Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat je goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en dat het herstel soms korter maar ook langer kan duren.
Wanneer een maagzweer groter wordt, kan dit leiden tot een maagbloeding. Op dat moment zal de ontlasting plakkerig en zwart zijn en kun je ook bloed overgeven. Verder kan een maagzweer in zeldzame gevallen een maagperforatie veroorzaken. Hierbij loopt er maagzuur buiten de maag, wat voor hevige pijn zorgt.
Jaarlijks krijgen ongeveer 1.550 mensen maagkanker. Het wordt meestal laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet mogelijk. De vooruitzichten zijn daarom niet goed: 1 op de 5 patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
De ziekte wordt daarom vaak pas laat ontdekt. Hierdoor is een curatieve aanpak (behandeling gericht op genezing) vaak niet mogelijk en is gemiddeld 20% van alle patiënten met maagkanker na 5 jaar nog in leven. Ongeveer 50% van de patiënten die een curatieve operatie hebben ondergaan, is na 5 jaar nog in leven.
Maagkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Maagkanker komt in Nederland steeds minder voor, veel minder vaak dan bijvoorbeeld in Azië. Vaak is de exacte oorzaak van maagkanker niet bekend. Een maagbacterie kan een rol spelen bij het ontstaan van maagkanker.
Maagkanker is een ernstige ziekte die vaak pas laat wordt ontdekt. Het UMCG is gespecialiseerd in de behandeling van deze zeldzame kankersoort. Als cellen in de maag ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan.
Een acute maagontsteking geneest vaak spontaan. Bij een chronische maagontsteking daarentegen is de schade onherstelbaar en ervaar je geregeld opstoten. De klachten kunnen verergeren onder invloed van stress, angst, vermoeidheid, slechte nachtrust … Stuk voor stuk factoren die de zuurproductie in de maag omhoogstuwen.
Hoe groot is de kans dat u geneest van maagkanker? Van de 100 mensen die behandeld zijn met chemotherapie en een operatie, komt de maagkanker bij ongeveer 65 mensen toch weer terug. Van de 100 mensen die behandeld zijn met chemotherapie en een operatie leven er na 5 jaar nog 36.
Bij maagkanker kun je niet altijd genezen door de behandeling. Genezing is niet mogelijk als je uitzaaiingen hebt (stadium 4) of als de chirurg de tumor niet verwijderen kan.
Door een operatie in combinatie met chemotherapie heeft u kans om te genezen van niet-uitgezaaide maagkanker. Er zijn verschillende operaties mogelijk: weghalen van het bovenste deel van de maag en een deel van de slokdarm. weghalen van het midden en het onderste deel van de maag en een deel van de dunne darm.
De eerste keus in de behandeling van maagkanker is het operatief verwijderen van de tumor. Als de tumor zich nog in een vroeg stadium bevindt en op een gunstige plek zit, is gedeelte-lijke verwijdering van de maag voldoende. Als de tumor al in een vergevorderd stadium is, halen we de gehele maag weg.
Risicofactoren in leefstijl
Gezouten voedsel eten: het eten van veel gezouten voedsel verhoogt het risico op maagkanker. Bewerkt vlees eten: het eten van veel bewerkt vlees verhoogt het risico op non-cardia maagkanker. Overgewicht: het hebben van overgewicht of obesitas verhoogt het risico op cardia maagkanker.
De precieze oorzaak van maagkanker is niet bekend. Een langdurige infectie met de Helicobacter pylori bacterie maakt de kans op maagkanker groter. Verder speelt leefstijl een belangrijke rol: roken, lange tijd dagelijks alcohol drinken en veel rood of bewerkt vlees eten vergroten de kans op maagkanker.
Als u toch nog nazorg nodig heeft, dan bespreekt de verpleegkundige met u wat de mogelijkheden zijn. Een darmoperatie is een grote operatie. Het herstel verloopt in het begin snel, maar het kan drie tot zes maanden duren totdat u zich volledig hersteld voelt.
Er is sprake van druk- en loslaatpijn bij het betasten van de buik.Ook kan de buik plankhard aanvoelen. Bloedonderzoek kan tekenen van een infectie laten zien. Op een röntgenfoto of een CT-scan kunnen soms afwijkingen zichtbaar zijn, die kunnen wijzen op een perforatie.
Symptomen. Acute hevige pijn in de buik. Soms vooraf gegaan door periode van minder heftige pijn (diverticulitis, ulcus maag/duodenum, appendicitis). Vervoerspijn, verlies van eetlust, braken.