De tinnitus ontstaat door overbelasting van spieren en weefsels in de hals, nek, kaak en schedel, of kaakklachten. Bij deze vorm van tinnitus kan massagetherapie, zoals triggerpoint– en fasciatherapie , maar ook andere therapieën zoals stressreductie, houdingsverbetering of osteopathie behulpzaam zijn.
Tinnitus kan soms ook door nek-, hoofdbewegingen of hoofdposities veranderen, bijvoorbeeld bij het naar voren bewegen van het hoofd, bukken of een zijwaartse positie. De precieze werking van de relatie tussen tinnitus, kaak en nek is niet bekend hoewel er verschillende zeer aanneembare theorieën over zijn.
Uit onderzoek blijk dat, in een deel van de gevallen, tinnitus kan worden beïnvloed door positie en functie van het hoofd, de kaak of de nek(wervels). Dit geldt ook voor een (te) hoge spierspanning in het gelaat, kauwstelsel of de hals-, nek- en schouderspieren.
Onderzoek naar het verband tussen tinnitus en vitamine D-tekort laat zien dat een groot deel van de patiënten met tinnitus daaraan lijdt. Ook blijkt het te kort aan vitamine D verband te houden met de negatieve impact die tinnitus heeft.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Magnesium kan helpen om de functie van de trilhaartjes te verbeteren. Daarnaast kan het oorsuizen ook komen door een chronisch magnesiumtekort. In dat geval zou u met behulp van de magnesiuminhalatie (de beste opnamevorm van magnesium) goed geholpen kunnen zijn om de klachten doen te verminderen/ verdwijnen.
Bijvoorbeeld: verergert de tinnitus door koffie, sigaretten, en alcohol? Door rust en ontspanning vermindert de tinnitus vaak. Nee, er is geen algemene lijst. Tinnitus kan verergeren door allerlei externe omstandigheden, inclusief eten, drinken, roken etc.
Onderzoekers ontdekten dat magnesium en een mix van vitamine A, C en E de gevoelige haarcellen in het binnenoor kunnen beschermen tegen beschadiging door harde geluiden. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere veel soorten groenten en fruit, avocado's, noten, tofu, zaden, volle granen en zelfs pure chocolade.
Tinnitus kan door het gebruik van koffie, alcohol, chocola, cola en nicotine erger worden.
Tinnitus is een echte waarneming, het is geen hallucinatie. Oorsuizen is meestal het gevolg van beschadigde trilhaartjes gelegen bij het gehoor- en bij het evenwichtsorgaan in het middenoor. Dit soort klachten is bij de KNO arts vaak niet te verhelpen, maar mogelijk met osteopathie wel.
Krachtige spiercontractie in de nek- of kaakspieren kunnen zo de intensiteit en kwaliteit van het subjectie oorsuizen beïnvloeden. Oorsuizen zou daarmee een indicatie voor fysiotherapie kunnen zijn. Er is echter nog geen goede systematische review gedaan naar het effect van fysiotherapie bij subjectieve tinnitus.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Tinnitus is een storend geluid dat alleen u kunt horen. Het wordt omschreven als fluiten, zoemen, klikken, sissen of ander geluid. Het komt en het gaat of is constant aanwezig. Het is belangrijk om te realiseren dat tinnitus een symptoom is en geen ziekte, al maakt dat het niet minder erg.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.
In het algemeen is alle medicatie waarbij de bijwerking tinnitus vermeld staat in de bijsluiter. De ergste zijn erythromycine (antibiotica), aminoglycosiden (antibiotica per infuus, niet die in oordruppels zitten), lisdiuretica (furosemide), chemotherapie, anti-malaria medicatie, NSAID (pijnstillers).
Acupunctuur is een veilige methode om tinnitus te behandelen. Volgens Chinese Traditionele geneeskunde is er bij tinnitus sprake van een verstoring in energie bij de meridianen in het oorgebied. De kans is vaak groot dat acupunctuur voor vermindering zorgt of zelfs uw tinnitus kan laten verdwijnen.
Wanneer gaat tinnitus of oorsuizen vanzelf over? Hoewel tinnitus soms lang kan blijven hangen, lost het meestal vanzelf op. In feite is de aandoening in de meeste gevallen slechts een tijdelijk fenomeen en verdwijnt het vanzelf. Een voorbeeld hiervan is gehoorverlies of oorsuizen door lawaai.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Tinnitus, oftewel oorsuizen, is zo'n typische neurologische aandoening, die voor anderen niet zichtbaar is. Voor mensen die eraan lijden, kan het oorsuizen echter dusdanig ernstige vormen aannemen dat een normaal leven onmogelijk is.
Oorsuizen door stress
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga.
Op dit moment bestaat er nog geen behandeling om van tinnitus af te komen. Vaak krijgen mensen te horen 'leer er maar mee leven'. Maar hoe dan als je er helemaal gek van wordt? "We kunnen mensen vooralsnog helaas niet genezen", erkent KNO-arts Diane Smit van het UMC Utrecht.