Veel mensen denken dat honingdauw alleen voorkomt in lindebomen. Maar ook in esdoorns, essen, haagbeuken en eiken komen bladluizen voor, die voor deze overlast kunnen zorgen.
“Het zijn met name lindebomen waarbij je dit ziet. In die boom zitten luizen en die vreten een beetje blad. Dat kan die boom goed hebben. Maar de luis eet altijd net iets meer dan hij nodig heeft en laat dan een druppeltje vocht vallen uit zijn achterwerk.
Honingdauw bestrijden doe je door de insecten te bestrijden die honingdauw in het gewas veroorzaken. Het bestrijden van plagen kan met behulp van natuurlijke vijanden, biologische gewasbeschermingsmiddelen en/of chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Honingdauw is een heldere nectar-achtige vloeistof die wordt afgegeven door veel soorten blad- en schildluizen, witte vliegen en de schimmel moederkoorn. Deze zuigen plantensappen op maar verbruiken niet alle suikers waarna deze in vloeibare vorm worden afgegeven.
De honingdauw verschimmeld en is te herkennen als een zwarte roetachtige laag op de bladeren. Dit staat bekend als roetdauwschimmel. In Nederland zie je roetdauw vaak op lindenbomen, klimop en in fruitbomen.
We hebben meestal last van honingdauw van half mei tot en met eind september. Het verschijnsel is nogal weersafhankelijk. Vooral bij hoge temperaturen is de voortplantingssnelheid van de bladluizen enorm en de overlast daarmee in de regel groot. Veel mensen denken dat honingdauw alleen voorkomt in lindebomen.
Bestrijding van dopluis
Zo kan je ze bestrijden met spiritus, groene zeep, knoflook, koude koffie en ga zo nog maar even door. De makkelijkste manier is om de plant zo'n 15 minuten onder water te zetten. Zo kan je de gehele plaag in een keer verwijderen. Bekijk wel of jouw plant hier tegen kan!
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Honingdauw-, bladluizen-, blad- of luizenhoning is de honing die door de bijen wordt gewonnen van de kleverige uitscheidingsproducten van bladluizen, lachniden, lecaniën e.d.
Gelukkig zijn er volop soorten die minder, of helemaal niet druipen. ' Niet druipende linden zijn Tilia americana 'Nova' en 'Redmond', Tilia flavescens 'Glenleven', Tilia heterophylla 'Prestige', Tilia henryana var. Subglabra en Tilia mongolica 'Buda'.
Hars is een taai, kleverig, plantaardig product dat voornamelijk gewonnen wordt uit naaldbomen. Er zijn ook verschillende kunststoffen die harsen worden genoemd. Voorbeelden van zulke kunstharsen zijn bakeliet (fenolhars), polyurethaanhars en epoxyhars.
Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Typisch wordt een samenstelling geadviseerd van 2% zachte zeep en 2% brandspiritus (ethanol) in water, d.w.z 20 gram van elk per liter.
Minder overlast geven de opgaand groeiende sierperen (Pyrus), de grootbladige Catalpa of Cercidiphyllum met zijn mooie ronde kroon.
Overtollig vocht (honingdauw) scheiden ze uit en veroorzaakt een plakkerige substantie, waardoor de boom en alles wat direct bij de boom staat gaat plakken. Deze plakkerige substantie is ook de voedingsbodem voor roetdauw schimmel. Deze roetdauw vormt een laagje op het blad, wat het zonlicht weghoudt.
Winterlinde is prima (heel goed) voor bijen. Voor de andere lindes kun je wellicht bij kennissen wortel opslag afsteken. Sommige klonen van deze lindes geven veelvuldig wortelopslag en er zit soms al een kluitje wortels aan.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Oorzaken van de dopluis en schildluis
Droge lucht: beide soorten luizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan. Zorg dat jouw planten op een plek staan die goed is voor hun weerstand. Sommige planten vinden droge lucht fijn en zijn dan weerbaarder tegen luizen.
Dopluis herken je gemakkelijk aan de gelige 'dopjes' aan de boven- en onderkant van het blad. Deze dopjes kun je heel gemakkelijk van het blad afvegen. Ook scheiden ze honingdauw af, dat is een plakkerige substantie waar de bladeren van gaan glimmen. Niets doen lost niets op, want dopluis gaat meestal niet vanzelf weg.
Dopluis kom je vooral tegen op planten die te warm overwinteren. Je herkent dopluis aan de gelige dopjes op zowel de boven- als de onderkant van het blad. Dopluizen zetten vaak honingdauw af: een plakkerige, glimmende substantie. Je kunt ze voorkomen door de planten nét vorstvrij te zetten.
Onder sommige bomen ligt een plakkerig laagje. Vervelend, vooral als uw auto of tuinmeubels ermee worden bedekt. Veel mensen denken dat er hars uit de bomen komt, maar het is suiker. Het wordt veroorzaakt door bladluizen.
Zet sterk geurende planten bij de planten waar bladluizen op zitten. Bladluis houdt niet van deze planten zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook. Oost-Indische kers trekt bladluizen aan, deze gaan dan niet op de rozen zitten.
Kleinbladige Linde (Tilia cordata 'Greenspire')De Tilia Cordata Greenspire is de kleinbladige linde, ook wel de winterlinde genoemd. Het blad op zich is niet klein maar wel klein vergeleken met andere soorten lindes. Als jonge, krachtig groeiende boom heeft deze linde in eerste instantie een piramidale vorm.