Het woord 'spaghetti' is meervoud, voor al die lekkere sliertjes pasta samen. En hoe noem je dan één sliert? 'Spaghetto'.
De pappardelle is ongeveer 1 cm tot 1,5 cm breed. Als je pappardelle gebruikt voor je pastagerecht, maak je een bordje pasta met een echte bite! Ook de fettuccine valt in de familie van de brede pastaslierten.
Spaghetti: misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol is. Tagliatelle of fettuccine: naast spaghetti een van de meest gebruikte pastasoorten. Smalle lintvormige repen heten tagliatelline, tagliatelle of fettuccine.
Platte spaghetti noemen we daarom ook wel linguine. De pasta is niet helemaal plat waardoor het een ovaalachtige vorm heeft. Door de vorm is het lastiger om deze soort vers te maken dan andere lintvormige pasta's. Deze pastavorm is erg populair zowel in Italië als in Nederland.
Conchiglie is de Italiaanse naam voor schelpjespasta. Deze pasta bestaat in twee varianten: glad of geribbeld. Allebei heerlijk, maar onthoud dat saus beter aan pasta met ribbels (rigate) blijft plakken. Grote conchiglie bestaat trouwens ook, dan heten de schelpen conchiglioni.
Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane. Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië Rijstmie, soort mie. Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep.
Spaghettini, een dunnere versie van Spaghetti, komt net als Spaghetti oorspronkelijk uit Napels. Spaghettini is één van de belangrijkste ingrediënten van de dagelijkse Italiaanse keuken en weet zich te transformeren tot een specialiteit met een hoge gastronomische waarde.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Er zijn natuurlijk soorten pasta die je kent. Denk aan de welbekende spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, fettuccine en lasagna. Misschien ken je er nog wel een paar maar dit zijn toch de meest bekende pastasoorten die er zijn. En dat is eigenlijk ook niet zo verrassend.
Cannelloni. CANNELLONI, is een soort pasta, die bestaat uit grote, holle staven, gemaakt van durumtarwe.
Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes).
Wist je trouwens dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is en het bed met onder meer met een Frans merk (Amora) moet delen? Morgen is het zover: The countdown has started: this Thursday, January 17th, 2008, is the International Day of Italian Cuisines.
Fettuccine Alfredo
Hij maakte het gerecht met fettuccine (brede lintpasta), boter en Parmezaanse kaas voor het eerst in 1920, om te zien of het bij de gasten van zijn restaurant, Alfredo alla Scrofa, in de smaak viel.
Fusilli is een droge pasta soort die veel weg heeft van het zoutje genaamd “ Wokkels ”. Vertaald betekent Fusilli eigenlijk “spoeltjes”. Fusilli komt voornamelijk uit zuid Italië en is in Nederland een van de meer populaire pasta soorten. Door de vorm blijven sauzen goed aan de pasta zitten.
Spaghetti is ontstaan in Zuid-Italië en wordt beschouwd als de oudste pastasoort. De oorsprong van de naam komt van het Italiaanse woord 'spago' - dun draadje.
Pasta is een deegwaar uit de Italiaanse keuken. Pasta betekend letterlijk deeg in het Italiaans. Het meervoud van pasta is paste, maar in het Nederlands wordt vaak soorten pasta gezegd. Pasta is technisch gezien de Italiaanse variatie op noedels.
Macaroni is een soort pasta, die oorspronkelijk uit Italië komt en gemaakt is van harde tarwe (durumtarwe) en water. Deze wordt onder hoge druk door een matrijs geperst. Macaroni bevat normaal gezien geen eieren en is kort en hol van vorm. Macaroni kan recht zijn, maar ook gebogen en wordt dan elleboogjes genoemd.
Pasta (Italiaans voor deeg) is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen. Recentelijk is er ook pasta van spelt, evenals meergranen- en glutenvrije varianten.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Deze heerlijke kleine balletjes van griesmeel van harde tarwe en water zijn typisch voor de Sardijnse keuken.
Girasoli betekent zonnebloemen in het Italiaans. Maar in deze “lasagne” zitten natuurlijk geen zonnebloemen, maar gevulde pasta in de vórm van zonnebloemen.
Er zijn producenten die nummer gebruiken om de dikte van spaghetti aan te geven. Je ziet dan op de verpakking staan: spaghetti #1,#2, etc. Het vervelende is dat er geen algemene regel geldt voor de dikte van spaghetti. Elke producten kan dus een andere dikte hanteren bij een verschillend nummer.
Geen parmezaan over pasta of risotto met zeevruchten
Pasta of risotto met schelpen of andere zeevruchten? Ook daar gooi je geen Parmigiano overheen. De sterke smaak van kaas overvleugelt de subtiele smaak van vis, dat is de reden.