Afvalstoffen zijn alle stofjes in ons lichaam die je er eigenlijk niet in wilt hebben. Normaal gesproken scheidt het lichaam deze stofjes uit zich zelf uit maar soms dien je het lichaam hierbij te helpen.
Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.
Urine, zweet en ontlasting zijn alle drie rijk aan vocht en voeren veel afvalstoffen af. Als er te veel afvalstoffen in het lichaam zijn, zal er dus veel vocht nodig zijn om deze af te voeren.
De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans. Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam. Ze verwijderen het teveel aan vocht.
Nieren zuiveren het bloed
Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc. Veel van deze ingrediënten komen in mijn gratis dieetschema. Er zijn veel kruiden en specerijen met gezonde eigenschappen.
Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren. Citroen stimuleert de galproductie en maakt het de lever dus makkelijker om vetten te verteren.
Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur.
Zelfreinigend lichaam
Lever en nieren filteren die afvalstoffen uit het bloed, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook resten van medicijnen en verontreinigende stoffen, zoals resten bestrijdingsmiddelen, worden in de lever afgebroken. Daarna verlaten de stoffen het lichaam, via urine of ontlasting.
Uitscheidingsorganen zijn: nieren, lever en longen. Via je urine worden water, maar ook zouten, resten van medicijnen, kleurstoffen en vitamines geloosd. Je nieren spelen daarbij een belangrijke rol.
Voorbeelden opslag afvalstoffen: autobanden. afval van de gezondheidszorg. olie- en vethoudend afval, dakafval, brandblussers, oplosmiddelen, lege ongereinigde verpakkingen, vloeibare brandstoffen, verwijderd asbest, gescheiden gehouden monostromen, gemengd bouw- en sloopafval.
Het detoxen van alcohol duurt meestal 5 tot 7 dagen, maar kan bij zware verslavingen wel 2 weken of langer duren. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal het hevigst in de eerste 24 uur van het detoxen. Bij de meeste mensen zullen de ontwenningsverschijnselen na 3 dagen van detoxen verdwijnen.”
Chlorofyl is zeer effectief in ons lichaam bij het verwijderen van gifstoffen, met name zware metalen. Chlorofyl houdt je bloed, darmen, lever en nieren schoon en gezond. Goede voorbeelden zijn spinazie, paksoi, kool, waterkers en rucola.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Klachten en symptomen bij leververvetting
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Bescherming van de lever
Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat het drinken van koffie de kans op leveraandoeningen aanzienlijk verkleint (bron). Zo zijn er onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat bij een bepaalde mate van koffieconsumptie de kans op leverkanker tot wel 40% wordt verkleind (bron).
Gember versnelt namelijk de stofwisseling en zorgt ervoor dat je lever het minder zwaar heeft om alle gifstoffen af te voeren. Vaak zie je na enkele maanden al een sterke verbetering van de leverwaarden. Daarnaast heeft gember ook een positief effect op de insulinegevoeligheid.
Stoffen die hierbij kunnen helpen zijn: Glutathion, de vitamines A, C, E en de mineralen selenium, koper, zink, methaan en mangaan.
Ontgifting door de lever
Op dagelijkse basis krijgt je lever allerlei soorten voedingsstoffen te verwerken. Wat bruikbaar is wordt verwerkt en afgegeven aan het bloed. De rest wordt deels in de vorm van gal afgevoerd naar de dunne darm, waar het verder afgebroken en uiteindelijk via de ontlasting uitgestoten wordt.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
De zorg voor uitscheiding bestaat uit de zorg voor de uitscheidingsfunctie van darmen, blaas en huid. Via de uitscheidingsorganen worden afvalstoffen uit het lichaam verwijderd: ontlasting via het maagdarmkanaal, urine via de urinewegen, transpiratievocht via de huid.