De vieze kiezels / steentjes kun je uit de vissenkom halen en even in kokend water leggen.Laat ze even afkoelen en leg dit daarna weer terug. De dagen daarna verdwijnt de groene alg of waas vanzelf. Vergeet ook de kleine onderdelen, zoals decoratie, niet om met een borstel of schuurspons schoon te maken.
Gebruik voor het schoonmaken geen schoonmaakmiddel, maar enkel water. Als de vissenkom schoon is, dient u de kom nog een keer na te spoelen met water. Zo wordt het losgeraakte, achtergebleven vuil ook verwijderd. Nu kunt u de kom weer vullen.
In een vissenkom past in verhouding met een aquarium maar heel weinig water. Dat wordt dus sneller vies en is gevoeliger voor temperatuurveranderingen. Het is van verschillende factoren afhankelijk of u de kom 1 keer in de week of vaker moet schoonmaken.
Het aquarium schoonmaken
Gewoon schoon water en een schuursponsje is voldoende. Gebruik het schuursponsje alleen voor je aquarium, zodat je zeker weet dat er geen schoonmaakmiddelen aan zitten. Om de waterkwaliteit goed te houden is het nodig elke week een deel van het water te verversen.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden. Een matige tot hoge waterhardheid (9-16 dGH) en neutrale tot basische pH (6,5 tot 8,5) is ideaal. Goudvissen kunnen vrij goed tegen schommelingen in de waterwaarden, maar vermijd dit zoveel mogelijk om stress bij de vissen te voorkomen.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Echter, aan het gedrag van de vissen kunt u veel afleiden. Als er sprake is van een te laag gehalte aan zuurstof in de vijver, hangen de vissen loom en luchthappend aan de oppervlakte. Ook verdringen ze zich vaak massaal op die plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Onder heel goede omstandigheden leeft een goudvis wel 40 jaar oud worden. Goudvissen in een vissenkom worden vaak niet oud, vaak niet ouder dan 3 jaar. In een groot aquarium worden goudvissen ouder dan in een kom, een leeftijd van 15 jaar is zeker haalbaar onder goede omstandigheden.
De pantsermeervallen zijn geliefde vissen vanwege hun rustige aard en omdat ze kunnen helpen het aquarium schoon te houden. Ze eten namelijk voedselresten van de bodem.
Wat is de beste temperatuur voor aquariumvissen? De beste temperatuur voor een aquarium hangt af van de vissen die je wil houden. Afhankelijk van de vissoort hebben ze een temperatuur tussen de 22 en 28°C nodig. De ideale temperatuur voor de meeste vissen ligt tussen de 24 en 25°C.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen. Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
Zorg voor een goede PH-waarde
De pH-waarde geeft aan of het water zuur is (onder 7) of alkalisch (meer dan 7). Vissen komen zelf oorspronkelijk ook uit zure of alkalische wateren, daarom is het belangrijk daar rekening mee te houden. Kraanwater is normaal gesproken licht alkalisch.
Stress kan veroorzaakt worden door wisselende temperatuurverschillen van het water of dat het juist te koud of te warm is, verkeerde waterwaardes of andere vissen kunnen een andere vis gestrest maken. Stress kun je voorkomen en met medicijnen kun je een worminfectie oplossen.
Omdat vissen hun zuurstof uit het water halen door het met hun kieuwen te filteren, is het noodzakelijk om een aquarium filterpomp te hebben om de uit het water genomen hoeveelheden aan te vullen.
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel!
Om ervoor te zorgen dat jouw vissen genoeg zuurstof krijgen, kun je een aquarium luchtsteen in het verblijf plaatsen. een luchtsteen in het aquarium brengt bubbeltjes lucht in het water. Deze bubbeltjes bevatten zuurstof waardoor het water bewoonbaar blijft voor jouw vissen.
Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden. Giftige stoffen zoals ammonium en/of nitriet stapelen dan op in het water, waardoor de vissen geen of onvoldoende zuurstof kunnen opnemen.
Om de vissen te laten acclimatiseren aan het water in hun nieuwe onderkomen, kun je de zak waarin ze vervoerd zijn het beste ongeveer 20 tot 30 minuten in de bak laten drijven. Dit mag alleen als de transportzak is voorzien van extra zuurstof!
Het geheugen van een vis
Die blijken veel beter te zijn dan de meeste mensen denken. Je hoort weleens dat vissen een geheugen van 2 seconden hebben, maar niets is minder waar: hun langetermijngeheugen is goed ontwikkeld. Ook kunnen ze nieuwe dingen leren.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt. Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven.