Op een strand langs een zee of oceaan treft men in het algemeen zeewier, schelpen en kwallen aan. Ook spoelen veel dingen aan, zoals wrakhout, afval, dingen die van schepen afgevallen zijn. Strandjutters zijn op zoek naar waardevolle dingen die op het strand te vinden zijn.
Kanshebbers strandzand:
Drainagezand – Grof zand, maar niet zo grof als betonzand, metselzand en andere grove soorten. Niet de hele lichte kleur, maar afhankelijk van het wingebied wel wat lichter / geler. Door de grove structuur stuift het iets minder dan de hele fijne zandsoorten.
Je kunt op het strand natuurlijk heerlijk sporten. Een stuk hardlopen (wel super zwaar!), badmintonnen, beachvolleyballen, frisbeeën, noem maar op! Staat er wind? Ga eens vliegeren met je vriendinnen, slappe lach gegarandeerd!
Als we het over het zand hebben, zoals op de Nederlandse stranden ligt, hebben we het over korreltjes die in grootte uiteenlopen van 0,05 tot 2 millimeter. Grotere brokjes heten grind en fijner materiaal is slib en klei. De snelheid van de aankomende golven op het strand is groter dan die van de terugstromende.
Zand op het strand
Het zand in de zee en op onze stranden is grotendeels door rivieren naar de zee meegevoerd vanuit de bergen. De zandkorreltjes zijn vergruisde rotsen. Het zand wordt uiteindelijk door zeestromingen meegevoerd richting strand. Daar blijft het achter als de zee zich bij eb terugtrekt.
Vanmiddag is er kans op regen, waardoor het zand uit de hogere luchtlagen naar beneden komt vallen. De verwachting is dat het wel minder erg wordt dan vorige maand. Het Saharazand is eigenlijk geen zand, maar stof dat helemaal vanuit de woestijn naar Zeeland trekt.
IJsland is een vulkanisch eiland in de Atlantische Oceaan. Door de uitbarsting van vulkanen en lava dat is afgekoeld in de zee zijn zwarte stranden ontstaan. Deze stranden bestaan uit miljoenen kleine zwarte steentjes. Heel anders dan het fijne zand dat je op het strand in Nederland vindt.
Je vindt er zeepokken, mosselen, zeesterren, zeepissebedden, slakken, krabbetjes en zee-anemonen. De voedselrijkdom van de strekdammen en het kustwater is de reden waarom er altijd wel vogels op het strand zijn. In de zomer zijn dat meeuwen, sterns, bontbekplevieren of strandplevieren.
Kwallen, krabben en schelpen herkent iedereen wel. Er spoelt nog veel meer aan: stukken net, touw, plastic, lege melkpakken en flessen, vaak gedumpt vanaf schepen. Ook badgasten laten afval en verloren voorwerpen achter. Mensen die op het strand naar waardevolle dingen zoeken heten jutters.
Zandvoort en Scheveningen zijn mooi, maar ook zeker afgeladen vol. De stranden in de kop van Noord-Holland kunnen worden gerekend tot de meest rustige stranden van Nederland! Bezoek daarom eens de stranden van Callantsoog, Sint Maartenszee, Groote Keeten of Julianadorp aan Zee.
Geel zand is eigenlijk een verzamelnaam voor twee verschillende soorten zand: straatzand en ophoogzand. Er zit echter wel een verschil tussen deze twee soorten. Geel zand voor bestrating, straatzand dus, mag geen leem of klei bevatten omdat het goed af te rijen moet zijn.
Zand dat vrijwel geheel uit kwarts bestaat noemen we kwartszand. Dit zand is wit tot geel van kleur. De gele kleur wordt vaak veroorzaakt door een klein laagje roest (ijzeroxide) dat om korrels heen zit. Wanneer zand voor meer dan 99,6% uit kwarts bestaat, spreken we van zilverzand.
Met hun sterke bek schrapen zij algen van koraalrotsen af, waarbij soms ook brokken koraal worden verorberd. De vermalen, onverteerbare kalkskeletten zinken als fijn wit zand naar de bodem. Dat zand spoelt aan op stranden en voilà: je krijgt de prachtige, witte zandstranden die je in reisgidsen voorbij ziet komen.
Bij een wandeling op het strand is de kans groot dat je ze tegenkomt: zeeschuim. Het is de bijnaam van het rugschild van de inktvis. Inktvissen zijn goede zwemmers die grote afstanden kunnen afleggen. Soms spoelen de dieren zelf op onze kust aan, maar veel vaker de losse rugschilden.
Op het strand gevonden kunstmatig geproduceerd glas (strandglas) daarentegen komt niet uit zee en wordt door sommige verzamelaars onderscheiden van het echte, door de zee gepolijste zeeglas. Bij Fort Bragg (Californië) is zelfs een strand te vinden waar zoveel strandglas te vinden is dat het Glass Beach wordt genoemd.
Een goede manier om te weten waar het geschikt soort gesteente aan te treffen is, is het consulteren van geologische kaarten. In de onderdelen Stratigrafie en Sedimenten kan je meer lezen. Daarnaast moet je natuurlijk in staat zijn een fossiel te herkennen in het veld.
Er leven heel veel dieren in de zee! Denk maar aan blauwe vinvissen, zeeschildpadden, dolfijnen, zeepaardjes, inktvissen en heel wat soorten vissen. Wist je dat er meer diersoorten leven in de zee dan op het land? Er zijn ook veel hele kleine diertjes in de zee: kleine kreeftjes en larven van vissen.
Aan de top van de voedselketen in zee staan de soorten die in staat zijn om de grote roofvissen te vangen: zeehonden, grote dolfijnen en mensen. ( zeesterren, krabben, garnalen) en de opruimers ( schimmels en bacteriën).
Playa Negra – Costa Rica. Aan de rand van de stad Cahuita op Costa Rica vind je Playa Negra. Dit strand heeft zijn naam natuurlijk te danken aan het zwarte zand dat je er vindt. Het is niet het enige zwarte strand op het eiland, maar misschien wel een van de beroemdste.
Lanzarote heeft meer dan genoeg prachtige zandstranden, maar een wel héél bijzonder strand is het strand bij El Golfo. Het is een vulkanisch strand, dat het gevoel geeft alsof je over de maan loopt.
Wanneer stromende lava tijdens een uitbarsting in contact komt met zeewater treedt een spectaculaire reactie op; de lava koelt snel af en valt uiteen in kleine deeltjes die weer terug over het strand worden verspreid. Doordat afgekoelde lava een zwarte kleur krijgt, worden de stranden dus zwart van kleur.