Nederland is een van de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland ligt voor het overgrote deel in het noordwesten van Europa, aan de Noordzee. Naast het Europese deel zijn er nog de drie bijzondere gemeenten in de Caribische Zee, die ook wel Caribisch Nederland worden genoemd.
Nederland telt twaalf provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. Elke provincie heeft een eigen hoofdstad. Bekijk de vakantiebestemmingen en steden per provincie, en de aantrekkelijke kenmerken van elke regio.
Regio noord
Alle gemeenten uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Flevoland (met uitzondering van de gemeente Zeewolde, deze gemeente valt onder regio Midden).
Tot de regio Zuid behoren de 2 meeste zuidelijke provincies Zeeland en Limburg, maar tevens een groot deel van Noord-Brabant en een aantal gemeenten in Gelderland. Enkele grote steden in deze regio zijn Breda, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Vlissingen, Tilburg en Venlo.
Het landsdeel Noord-Nederland is een Nederlandse NUTS 1-regio. Het bestaat uit de drie provincies Groningen, Friesland en Drenthe.
Regio Noord plaatsen en provincies
De regio Noord is qua oppervlakte een hele grote regio en omvat naast de volledige provincies Friesland, Groningen en Drenthe, Overijssel en Noord Holland ook nog delen van de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht.
West-Nederland is de meest stedelijke regio van Nederland. De vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht vormen samen met de tussenliggende stedelijke gebieden de Randstad. Daarnaast kan men in de regio ook het bekende Nederlandse polderlandschap vinden.
De regio Zuid-Nederland omvat de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Een regio die buiten haar eigen grenzen denkt en doet. Met een bruto regionaal product van 150 miljard euro is Zuid-Nederland de tweede economische regio van Nederland en economisch bijna net zo groot als Hongarije, Ierland of Finland.
Regio Midden
De vestigingen Amersfoort, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht vallen binnen deze regio.
Om de schoolvakanties te spreiden, is Nederland verdeeld in drie regio's. Dit zijn de regio's Noord, Midden en Zuid. De vakantiespreiding vermindert de drukte in de schoolvakanties. Nijmegen valt onder regio Zuid.
Om te zorgen dat iedereen kan deelnemen aan de veranderingen die het Klimaatakkoord met zich meebrengt, is Nederland ingedeeld in 30 regio's. De indeling van de regio's is nu bekend.
Regio: het is een van de veel gebruikte woorden in de zorg. Regionaal, regio of regio's. Letterlijk betekent het volgens Van Dale 'streek of gebied'.
Nederland heeft ruim 160 Natura 2000-gebieden. Samen hebben ze een oppervlakte van ruim 1,1 miljoen ha. Ongeveer 69% is water, de rest land. De gebieden maken deel uit van een samenhangend netwerk van natuurgebieden in de Europese Unie.
De regio Midden omvat een groot deel van de Randstad aangezien de hele provincie Zuid-Holland in deze regio valt Daarnaast omvat regio Midden ook enkele gemeenten van de provincies Flevoland en Noord-Brabant en een groot deel van de provincies Gelderland en Utrecht.
Waarom? Door de schoolvakanties te spreiden voorkom je dat iedereen tegelijk de auto of het vliegtuig instapt naar een zonnige bestemming. Arnhem valt onder regio Zuid.
De provincies Gelderland en Overijssel vormen samen de regio Oost-Nederland. Het is een regio met veel natuurschoon, een rijke cultuurhistorie, een divers bedrijfsleven, drie grote Universiteiten en bovenal een heldere visie op haar toekomst.
Limburg. Tot slot is de provincie Limburg gelegen in het zuidoosten van Nederland. Qua inwonertal kan Limburg een middelgrote provincie genoemd worden.
Utrecht valt onder Regio Midden.
In de provincie Gelderland wonen ruim 2 miljoen inwoners. De hoofdstad van provincie Gelderland is Arnhem welke in de regio Noord valt.
Naarden ligt in de regio noord.