Om de ruimte in de wintermaanden goed te isoleren, raden wij aan om te kiezen voor thermogordijnen of plissé gordijnen. Naast dubbel glas zijn deze twee types raamdecoratie uitermate geschikt om een extra isolerende laag voor het raam aan te brengen, waardoor de warmte beter in huis kan blijven hangen.
Plisségordijnen met een honingraatstructuur hebben de beste isolatiewaarde. Door de dubbele stoflaag ontstaan er luchtkamers in het plisségordijn die zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Verduisterende dubbele plisségordijnen met een aluminium coating aan de binnenzijde zorgen voor een nóg betere isolatie.
Gevoerde gordijnen
Gordijnen met een dikke stof én voering zijn de beste gordijnen tegen de kou. De dikke stoflagen zorgen voor een isolerende werking. Doe de gordijnen zoveel mogelijk dicht om de warmte binnen te houden.
Houden gordijnen warmte tegen? Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Wanneer je op zoek bent naar isolerende gordijnen dan kun je het beste bij verduisterende gordijnen kijken. Het is namelijk zo dat verduisterende gordijnen voor extra isolatie zorgen omdat deze stof van dikker materiaal is gemaakt. De koude buitenlucht wordt geblokkeerd door deze warmte isolerende gordijnen.
Welke raambekleding heeft een isolerende werking? Gordijnen en rolgordijnen, Duette Shades en shutters werken isolerend.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Verduisterende raambekleding heeft de hoogst isolerende waardes, dit ontstaat door de dikte van de stof. Verduisterende gordijnstoffen zijn dikker dan lichtdoorlatende of transparante gordijnstoffen waardoor deze de beste warmtewerende eigenschappen hebben.
Polyester gordijnstof is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes: er komen niet snel zwarte plekken in, de stof rekt niet uit en stof droogt snel. Polyester heeft een laag krimppercentage. Polyester verkleurt minder snel dan katoen. Deze stof is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
De isolerende rolgordijnen zijn gemaakt van een speciale, verduisterende stof die voorzien is van een doorzichtige coating, waardoor warmte in de zomer wordt tegengehouden, maar in de winter de warmte binnen blijft.
Dit zorgt voor een afname van het warmteverlies in uw woning, waarmee u jaarlijks aanzienlijk op uw stookkosten bespaart. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een woning met rolluiken bespaart al gauw 10% op de jaarlijkse stookkosten.
Rolluiken bieden isolatie tegen geluid, warmte en koud. Door de isolatie tegen warmte en kou, ook wel thermische isolatie genoemd, bespaar je energie. Energie besparen is zowel goed voor het milieu als voor de energierekening.
Wanneer u die lamellen volledig sluit ontstaat er een warme 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik, dat een isolerend effect heeft. Eigenlijk verdubbelt het rolluik dus de isolatiewaarde van het glas! Zo goed zelfs, dat de isolatiewaarde met wel 10% tot 40% kan verbeteren.
Screens en rolluiken gebruik je het hele jaar door
Al met al bieden zowel screens als rolluiken het hele jaar door veel comfort. In de zomer houdt het de warmte buiten de deur, in de winter zorgt het eveneens voor zonwering, maar dan op een andere manier. Daarnaast bieden rolluiken nog een groot aantal extra's.
De populairste producten in de categorie buitenzonwering zijn rolluiken en screens. Rolluiken houden gemiddeld 6 graden tegen. Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen.
Airco zuigt voortdurend de warme lucht weg terwijl buitenzonwering of binnenzonwering zorgt dat de warmte niet binnen kan. In dat opzicht is zonwering best een pak meer ecologisch dan airco, want er is geen voortdurende nood aan elektriciteit.
Witte kleding zou ons lichaam koeler houden dan donkere kleding. Maar weet je dat dat een fabeltje is? In werkelijkheid beschermt juist zwarte kleding ons het allerbeste tegen de warmte.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Zonnescreens laten namelijk door hun enigszins open structuur wel licht door. U kunt door uw gesloten screens heen naar buiten kijken. Bijkomend voordeel is dat passanten niet door de screens heen naar binnen kunnen kijken. De zonnescreens bieden zo ook bescherming tegen inkijk en bevorderen uw privacy.
Zo doet u dat: Betere isolatie door Dubbel glas of triple glas en kunststofkozijnen te laten plaatsen. Als u enkel glas heeft, vervang dit dan door dubbel of triple glas. Dat isoleert de ramen, waardoor ze minder of helemaal niet afkoelen en koudeval dus geen kans heeft.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie). Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.