Zogende dieren kunnen via de melk hun jongen besmetten met spoelwormen. Daardoor hebben kittens en pups al op jonge leeftijd spoelwormen. Het is dan ook belangrijk dat moeder en jongen gelijktijdig ontwormd worden. Volwassen dieren besmetten zichzelf met spoelwormen door het opeten van rijpe wormeieren.
Alle katten lopen het risico om besmet te raken.
Bij katten die buiten komen, vlooien hebben, rauw vlees eten of prooidieren vangen is dat risico groter. Het oplopen van een enkele worm geeft meestal niet veel problemen. Door frequent te ontwormen wordt voorkomen dat een worminfectie klachten kan veroorzaken.
Meestal krijgt je kat wormen via besmette ontlasting van andere dieren, via moedermelk of via een zogenaamde tussengastheer. Dat kan een vlo zijn of rauw vlees. Ook de slak kan een tussengastheer zijn. Die draagt steeds vaker de longworm op katten over.
De eitjes van de spoelworm zitten in varkens- of mensenpoep. Via besmette grond of groente komen de eitjes in uw mond. Was uw handen extra goed als u met uw handen in de grond heeft gezeten.
Behandeling van spoelwormen
Ook wanneer je wormen in het braaksel van je kat ziet is het belangrijk hem goed te ontwormen. Gebruik hiervoor een ontwormmiddel van de dierenarts. Dit bevat medicatie die spoelwormen binnen 24 uur doodt.
Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties die vooral in de tropen voorkomen.
Alhoewel binnenkatten in vergelijking met buitenkatten een kleiner risico lopen om zich met wormen te besmetten, kan dit wel degelijke gebeuren. Ze besmetten zich dan met wormeieren die ongemerkt met schoenen en tassen het huis zijn binnengekomen.
Uw kind krijgt jeuk rond de anus (poepgat) of vagina en krabt zich daar. Hygiëne is belangrijk: handen wassen, nagels kort knippen, elke dag schone handdoek en ondergoed. Bij goede hygiëne verdwijnen wormpjes meestal vanzelf binnen 6 weken.
Spoelwormen zijn lange dunne wormen van 25 cm (vrouwtjes) tot wel 50 cm (mannetjes) lang. Voor paarden kunnen ze een behoorlijke bedreiging voor de gezondheid vormen. Niet te verwarren met aarsmaden, die iets kleiner zijn maar er veel op lijken. Aarsmaden veroorzaken jeuk, maar zijn verder niet gevaarlijk.
Spoelwormen zijn ook voor mensen schadelijk. De wormen kunnen zich in je spierweefsel, hersenen en ogen nestelen. Zo zou je astmatische bronchitis en ook bepaalde vormen van epilepsie kunnen ontwikkelen.
Een zware wormbesmetting kan ervoor zorgen dat je kat last krijgt van een opgeblazen gevoel (opgezette buik) en daardoor geen/minder zin heeft in eten. Je kat kan hierdoor vermageren. Wormen kunnen organen en weefsels aantasten wat de weerstand kan verminderen en vaak ook resulteert in een doffe vacht.
Soorten wormen bij de kat
De meeste voorkomende klacht die ze veroorzaken is jeuk aan de anus. Deze lintworm kan ook de mens besmetten, vooral kinderen, maar is doorgaans niet gevaarlijk.
Lees hier wat er aan de hand is en wat je kunt doen. Een wormmiddel heeft een korte werkingsduur (gemiddeld 24-48 uur). Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken.
Bij een zware wormbesmetting (> 200 wormen) worden dagelijks 15 miljoen eitjes uitgescheiden. Onder gunstige omstandigheden duurt het 9-15 dagen voordat de eitjes een larve bevatten. Larven kunnen tot 3 jaar in de buitenwereld overleven.
De eitjes worden eenvoudig via vingers verspreid. Aarsmaden komen vooral voor bij kinderen en geven flinke jeuk aan de anus. Spoelwormen komen meestal voor in het buitenland en in varkens. Mensen krijgen spoelwormen door besmetting via de grond, bijvoorbeeld door ongewassen groenten.
De spoelworm (Toxocara canis)
Het is een ronde worm, enkele tot wel vijftien centimeter lang. Spoelwormen zijn geelwit tot roze gekleurd. Vaak zijn ze niet te zien in de ontlasting van de hond, in braaksel zijn ze soms wel zichtbaar.
Volwassen spoelwormen zijn rond op doorsnee (spoelvormig) en lijken daardoor op spaghetti-slierten c.q. elastiekjes. Ze leven in de darmen van hond en kat en leggen eitjes (tot zo'n 200.000 per dag !) die met de ontlasting worden uitgescheiden. Deze voor het blote oog onzichtbare eitjes zijn nog niet besmettelijk.
De volwassen spoelworm is net als de aarsworm wit en rond maar duidelijk langer. Ze meten tussen 25 en 50 centimeter. Met een doorsnede van ongeveer een halve centimeter zijn ze ook wat dikker, veel harder en steviger. De volwassen spoelworm leeft in een heel ander darmdeel dan de aarsworm.
Als er geen teveel aan wormen is, is er geen probleem. Ontwormen als er geen infectie is, heeft dus geen nut. Het kan wel bijwerkingen geven en resistentie in de hand werken.
Als u of uw kind de handen niet goed wast, kunnen de eitjes weer via aanraking overgedragen worden op een ander. De wormpjes zijn niet gevaarlijk, maar geven wel vervelende klachten. Als u goed op uw hygiëne let, verdwijnen de wormpjes meestal vanzelf weer.
Natuurlijke ontworming kan ook worden ondersteund door voeding, bijvoorbeeld met kokosvlokken, pompoenpitten of wortels. Er zit laurinezuur in kokosvlokken en ook in koudgeperste kokosolie, wat wormen kan afschrikken.
Volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) moet u 2 tot 4 keer per jaar ontwormen. Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar.
Wanneer een kitten niet wordt ontwormd, en heel volwassen wormen in de darmen krijgt, kan het een darmafsluiting of darmobstructie krijgen. Daardoor worden ze erg moe, verandert hun gedrag (ze worden bijvoorbeeld agressief), miauwen ze vaker of kan er slijm of bloed in de ontlasting zitten.
Wij adviseren daarom uw volwassen kat 4 x per jaar te ontwormen.