Frisse, droge wijnen accentueren de lichte, verfrissende kant van een maaltijdsalade, maar voor een evenwichtige combinatie mag de wijn wel wat body en rondeur hebben zoals bijvoorbeeld in een Chardonnay, Chenin Blanc en Viognier. Kies nooit voor een zwaargewicht, die maakt het geheel te log.
Bonen zijn niet zo makkelijk te combineren met wijn. Wit is doorgaans beter geschikt dan rood. Rood: cabernet franc uit de Loire (de vegetale toets in de wijn heft de vegetale smaak van de bonen enigszins op), Bandol, touriga nacional uit Portugal, pinotage uit Zuid-Afrika, trousseau uit de Jura.
Bij salades denk je meteen aan frisse wijnen. De klassieker is een sauvignon blanc, die vanwege zijn strakheid en knapperige zuren perfect samengaat met het frisse karakter van de salades. Elegante witte Graves-wijnen zijn een assemblage van sauvignon en sémillon. Meestal is het grootste part in de blend sauvignon.
Serveert u een aardappelsalade, dan is een geurige Sauvignon, b.v. de Sancerre van Sauterau, een goede keus. Een aardappelgerecht met een wat uitgesproken smaak is de selderiepuree.
De bladeren en stengels ervan kun je echt niet eten. Soms komen er aan de plant (boven de grond) besjes, en die zijn ook heel giftig. De knollen, de echte aardappels, zijn natuurlijk wel gewoon eetbaar, maar ze moeten wel eerst gekookt, gebakken, gefrituurd of gepoft worden.
De meeste, complete groentegerechten vragen om middelzware wijnen. Niet per se licht, maar ook niet al te zwaar. Wit gaat bij veel groenten net iets beter dan rood. Ook droge rosé combineert vaak goed bij maaltijden waarbij groente het uitgangspunt is.
De meeste maaltijdsalades zijn ook prima voor te bereiden, dus wil je helemaal snel aan tafel kunnen maak de salade dan al een avond van te voren. Maak vooral een lekkere grote hoeveelheid. De restjes kun je eventueel de volgende dag tijdens de lunch opeten.
Pinot Grigio en Sauvignon zijn mooi voorstellen die hier aan voldoen. Toch is door het witloof rood zeker niet vreemd. Carménère, Refosco of een andere rode wijn met wat kruiden is prima, en tannines zijn niet aangewezen mits ze niet samengaan met de kaassaus."
Suggesties in witte wijn: riesling uit Duitsland of Oostenrijk, pinot blanc uit Alto Adige, sauvignon blanc of tocai friulano uit Friuli, assyrtiko of roditis uit Griekenland.
De Grieken maken een aantal fruitige witte wijnen, die goed bij de salade passen. De scherpte van de ui wordt zo gebalanceerd met een sterke wijn die niet wegvalt onder de smaak van de salade. Geen fan van Griekse wijnen? probeer eens een Portugese Vinho Verde ook lekker fris en fruitig. .
Klassieke witte bourgogne, zonder eikenhoutrijping en met een zachte, volle en frisse smaak.
Rood vlees bij rode Spaanse (Tempranillo) of Cabernet Sauvignon. Witvis en visfilet vragen om een frisse wijn als Sauvignon Blanc, een Pinot Blanc of een Grüner Veltliner. Meer aromatische vis vraagt om Chardonnay. Gerookte vis wil een wijn met een rokerig accent, zoals Champagne, Pinot Gris of Sancerre.
Carpaccio is een verfijnd gerecht, met frisse aspecten als het met citroen of kappers geserveerd wordt. Ga voor de mooiste combinatie dus óf voor wat rijker wit, óf wat lichter rood.Een smaakvolle mousserende wijn of wat vollere rosé kan ook goed.
Gebruik olijfolie op slaatjes, in dressings, op pasta, in tapenades of in koude sauzen. Olie van avocado's is donker van kleur, maar kun je op net dezelfde manier gebruiken als olijfolie.
Sofie: “Waarschijnlijk had je je slaatje al aangemaakt met dressing: dat doe je beter niet als je het nog even wilt bewaren. Doe de dressing in een apart potje. Leg ook altijd de hardste ingrediënten van je salade onderaan, en de slablaadjes bovenaan. Zo blijven ze het langst krokant.
Rijstazijn heeft een milde smaak en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Gebruik rijstazijn als dressing in Aziatische salades, in sushirijst, in roerbakgerechten, dipsauzen en om groenten in te maken.
Bij een hoofdgerecht van wit vlees
Een volle witte wijn of een niet te zware rode wijn is een prima keuze. U kunt de volle witte wijnen van het warm visgerecht schenken of een elegante rode wijn kiezen. Een niet al te zware wijn uit de Beaujolais, Bourgogne of een Spatburgunder uit Duitsland (Ahr) past hier prima.
Wijn bij tomaten
Het bijzondere van tomaten is dat ze best veel zuren bevatten. Daarom kies je bij voorkeur een medium bodied Italiaanse wijn van bijvoorbeeld Sangiovese van Ferro13 of Guerrieri.
Gebakken en gefrituurde aardappelen bevatten meer calorieën dan gekookte en vaak zijn de gebruikte vetten om te bakken zelf ook al ongezond.
Eén gram koolhydraten levert nochtans maar 4 kcal terwijl 1 gram vet je 9 kcal oplevert. Bovendien bevatten aardappelen minder dan 1 gram vet. Een normale portie (200 g) gekookte aardappelen brengt ongeveer 150 kcal aan. Ze verdient de naam van dikmaker dus niet.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.