De cultuur van Latijns-Amerika kun je beschrijven als een mengelmoes van de Afrikaanse cultuur, Europese cultuur en de cultuur van inheemse stammen. Tegenwoordig zie je hiervan nog van alles terug: de Braziliaanse samba (met Afrikaanse wortels), de Spaanse taal in de meeste landen en de Inca-stad Machu Picchu in Peru.
Op het continent bevinden zich veel tropische regenwouden, prachtige zandstranden en ook woestijngebieden. Het westen van het continent wordt gedomineerd door de Andes. Het uiterste zuiden van het continent ligt vlak bij de Zuidpoolcirkel.
Iedereen kent de agrarische producten uit Zuid-Amerika: soja uit Brazilië, koffie uit Colombia, rundvlees uit Argentinië en bananen uit Ecuador. Maar er is meer, want de landen van dit vierde grootste continent zijn leveranciers van verschillende grondstoffen voor de wereldwijde agribusiness.
Dankbaar vult de Nederlandse consument zijn of haar fruitschaal met bananen, sinaasappels, kiwi's en ananas, allemaal typische voorbeelden van exotisch fruit. Ook mango, papaya, litchee en guave zijn bij de meeste mensen hier wel bekend.
Je wordt meestal uitgenodigd om 's avonds te komen eten en dan word je zo tussen zeven en acht uur verwacht. Dan krijg je een drankje, een drankje en nog een drankje. Het enige wat er is om te voorkomen dat je voor negen uur al stomdronken bent is een schaaltje chips.
Maar ook de welgestelde Zuid-Afrikaan neemt nog vaak als ontbijt een bordje pap. Deze maïspap wordt putupap genoemd en wordt gegeten met suiker. Bij de overige maaltijden wordt putupap ook wel geserveerd net als mealiebrood (maïsbrood).
Er is in Nederland veel fruit verkrijgbaar maar veel hiervan komt uit het buitenland. Simpelweg omdat wij niet het klimaat hebben waar deze vruchten kunnen groeien. De soorten die hier in Nederland buiten worden gekweekt zijn over het algemeen aardbeien, appels, peren, blauwe bessen, bramen en kersen.
Tropisch fruit of exotisch fruit is fruit dat afkomstig is uit (sub)tropische streken. Tropische vruchten groeien aan planten die in een tropisch klimaat gedijen. Ze kunnen niet tegen vorst.
In Zuid-Amerika is het eten eenvoudig maar lekker. De basis bestaat vooral uit mais, rijst, bonen, lokale granen en pompoen. Dit vullen ze aan met vlees, vis en hier en daar wat salade. Het eten in Zuid Amerika bestaat voornamelijk uit rijst met bonen, een klein beetje sla en kip, vlees of vis.
Dit is te wijten aan belemmeringen uit het verleden om de economie tot bloei te brengen. De belangrijkste vormen van economische activiteit zijn op dit moment mijnbouw, landbouw en bosbouw. De voornaamste export van Zuid-Amerika bestaat uit natuurlijke hulpbronnen.
De carambola is een gele vrucht met een bijzondere vorm. De vrucht wordt ook wel sterfruit genoemd. Het sappige vruchtvlees is transparant en heeft een heerlijk frisse en licht zoete smaak. De schil van de carambola is eetbaar.
Ananas is een razend populaire tropische vrucht die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en die sinds de 17de eeuw ook in de rest van de wereld als delicatesse geldt. Het woord ananas komt van de Tupi-indianen uit Brazilië, en het betekent zoiets als 'sublieme vrucht'.
Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom! De durian vrucht heeft een haat-liefde verhouding met de samenleving.
Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De botanische naam voor bloemkool is Brassica oleracea convar.
Zachte fruitsoorten
Een banaan heeft een zoete smaak en bevat veel kalium, zetmeel en voedingsvezel. Het is een goede bron van vitamine B6. Een ideale, gezonde snack! 1 kg - De banaan is één van de populairste soorten fruit ter wereld.
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. Binnen de tuinbouw wordt de tomaat daarom gezien als een groente, en niet als fruit. Tomaten groeien namelijk aan een kruidachtige plant en niet aan een houtachtige plant.
Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.
Diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon. Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15. Een glas bier in een cafe (0,5 liter) kost ongeveer € 2,00 – 2,50. De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.