Gaat u zelf de muren schilderen nadat het stucwerk is aangebracht, dan is het aan te raden om hiervoor acrylaatkit voor te gebruiken. Dit type kit is namelijk overschilderbaar. Breng in dat geval de kit aan in de naden en strijk daarna simpel met uw vinger de kit na om tot een strak resultaat te komen.
Zodra het stucwerk droog is worden alle inwendige hoeken van het stucwerk gekit. Deze overschilderbare acrylaatkit zorgt ervoor dat er altijd een bepaalde mate van flexibiliteit in de hoeken blijft. Hierdoor worden trillingen door het zetten van de woning veelal opgevangen zonder dat er zichtbare scheuren ontstaan.
Welke kit gebruik je bij stucwerk
Voor pleisterwerk en en stucwerk is structuurkit een goede keuze om te gebruiken. Het is namelijk speciaal ontwikkeld voor het afdichten van kieren en naden rondom sierpleisterwerk op wanden en plafonds. Ook ter opvulling van scheuren in stucwerk is het erg geschikt.
Moet je kitten voor of na het schilderen? Kitten wordt het best gedaan tijdens de schilderwerken. Bij het opkitten na het aanbrengen van de primer en voor het schilderen van de eindlagen bekom je het beste resultaat. Op deze manier wordt de kit ook overschilderd waardoor dit mee verwerkt kan worden binnen het geheel.
De kitrand moet worden verwijderd, aangezien kit flexibel is en stucwerk niet. Het stucwerk zal hierdoor naar verloop van tijd gaan scheuren. Als de stucadoor netjes tot op de vensterbank stucadoort hoeft de kitrand daarna niet opnieuw te worden aangebracht. Advies over voorstrijk alvorens te stucen.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Factoren die de droogtijd beïnvloeden zijn onder meer het type kit, de te bewerken ondergrond, de dikte van de kitlaag, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
Kit of glaslat
Voordeel van kit is dat het sneller droogt. Stopverf heeft een droogtijd van zo'n zes dagen, kit is na 6 uur al uitgehard. Kit is goed overschilderbaar en verkrijgbaar in allerlei kleuren. Een ander alternatief is het aanbrengen van een glaslat.
Het is pas mogelijk om te overschilderen als de kit volledig uitgehard is. In de meeste gevallen geldt dus dat je 2 tot 3 volle dagen moet wachten alvorens je kunt starten met overschilderen.
Siliconenkit is een zeer elastisch materiaal. Het hecht zeer goed op vrijwel alle gladde oppervlakken. De elasticiteit voorkomt scheuren van de voegen door beweging van de ondergrond. Bovendien is het enorm water-, schimmel- en verouderingsbestendig.
Renovlies kitten zorgt ervoor dat hoeken die flexible zijn en waar nog verf overheen moet netjes afgewerkt worden. Kit is puur estetisch, het heeft geen functie om bijvoorbeeld te zorgen dat het renovlies vaster komt te zitten.
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan. Bijvoorbeeld met een kwast. Tip: Oscar vindt het makkelijker om de kitrand in te sprayen met een spuit. De overtollige kit haalt Oscar weg met een multitool.
Eventueel schuren kan met fijn schuurpapier worden uitgevoerd als dit voor reiniging van het oppervlak noodzakelijk is. Ter verkrijging van een betere aanhechting van de kit is schuren echter niet nodig en kan zelfs negatief op de hechting van de kit uitwerken.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
“Na zo'n 15-20 jaar kan stopverf heel hard worden en dan is het niet meer flexibel. Als er dan een harde wind komt, zouden zelfs je ramen kapot kunnen gaan, omdat ze niet meer meebewegen met de wind. Glaslatten bewegen juist wel mee, omdat hier een soort spons onder zit.”
De mastiek zoveel mogelijk wegsnijden met een scherp mes. Silicone Remover goed schudden en aanbrengen op het te reinigen oppervlak. Minstens 10 minuten laten inwerken. Verwijder nadien met en spatel of doek en controleer of alle siliconesporen weg zijn.
Stopverf of mastiek in klassieke vorm is een stug mengsel, gemaakt van krijtpoeder en lijnolie of sojaolie. Het mengsel wordt gebruikt voor het stoppen, dat is dichtmaken van gaten of scheuren in houtwerk en het aanstoppen van ruiten in glassponningen.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Daarnaast kunnen kitten oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen bevatten. In kit kunnen daarnaast irriterende of allergene componenten aanwezig zijn (vooral in meercomponentenkit). Huidcontact vindt plaats bij het nastrijken van de kitvoeg met een natte vinger. Vrijkomende dampen kunnen worden geïnhaleerd.
Over het algemeen droogt kit onder invloed van lucht. Doordat de buitenste laag van de kit het meest direct in contact staat met de lucht, zal daar de eerste velvorming optreden. Afhankelijk van de kit en de omstandigheden zal de eerste twee milimeter in ongeveer 6 tot 12 uur zijn uitgehard.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.