Met een lichaamslengte van ongeveer 75 centimeter, een oorlengte van 20 centimeter en een maximumgewicht van 11,5 kg is dit ras zwaarder dan de Vlaamse reus, maar de grootte is hetzelfde. Bij extreem grote exemplaren bestaat het gevaar dat botten en gewrichten het gewicht van het konijn niet kunnen dragen.
Deze goedzak kan een lichaamslengte bereiken van maar liefst 75 centimeter en de bekende rechtopstaande oren worden 20 centimeter of langer. Het gemiddelde gewicht van de Duitse reus is 8,5 kilo, maar er bestaan zelfs konijnen die 11 kilo wegen of meer.
Eenmaal volwassen weegt het dier 6 tot 7,5kg (ter vergelijking: een wild konijn weegt 1,2 tot 2,5 kg.) De oren zijn minimaal 17 cm en maximaal 21 cm lang. Hangende oren zijn niet toegelaten. Kort gebouwde dieren zijn uit den boze; de lichaamslengte van een goedgebouwde Vlaamse reus bedraagt minstens 65 cm.
De grootste van alle konijnenrassen is de Vlaamse reus. Een volwassen konijn weegt tussen 6 en 7,5 kilogram, maar er zijn uitschieters bekend van wel 10 kilogram zwaar. De Vlaamse reus is al een oud konijnenras: al in 1825 namen Gentse konijnenkwekers deel aan wedstrijden voor de zwaarste konijnen.
De ruimte welke voldoende is voor een koppel dwergkonijnen is bij verre niet voldoende om een koppel Duitse Reuzen te houden. Voor de huisvesting van dit gigantisch konijn moet je al snel denken aan een uitloopruime van minimaal 7- 8 m2.
Van oorsprong werd de Vlaamse reus in 1800 naar Duitsland geƫxporteerd en daar kreeg het konijn de naam 'Duitse' reus. Het gaat dus om hetzelfde ras. Qua grootte zijn de Vlaamse en Duitse reus niet verschillend. Toch wordt er vaak gedacht en verwacht dat de Duitse reus nog groter is.
Een Vlaamse Reus houden als huisdier? Het Vlaamse konijn is een leuk huisdier welke zowel buiten in een konijnenhok voor de Vlaamse Reus als binnen in een binnenverblijf voor konijnen gehouden kan worden. Door de nieuwsgierigheid en leergierigheid van dit konijn is het vrij eenvoudig de Vlaam dingen aan te leren.
Het ras van het konijn
Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
In New York is de sculptuur Konijn van de Amerikaan Jeff Koons verkocht voor 91 miljoen dollar, ruim 81 miljoen euro.
Een tam konijn (ook huiskonijn, gedomesticeerd konijn; wetenschappelijke naam: Oryctolagus cuniculus domesticus) is een Europees konijn dat gedomesticeerd is. Konijnen worden gehouden voor het bont, wol en vlees, voor hobby en gezelschap.
De Franse Hangoor is gek op aandacht. Dit ras is zeer op mensen gericht en houdt van knuffelen. Door zijn vriendelijke karakter heeft dit konijn geen moeite met andere huisdieren.
Voor een Duitse Reus betaal je al snel 150 euro of meer bij zo een fokker. Soms nog meer, vaak met als reden dat het een nakomeling is van de "beroemde" Rambo.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
De Kleurdwerg
Hij is samen met zijn voorvader het kleinste konijnenras ter wereld, met een gewicht van zo'n 800 tot 1100 g.
Een volwassen Vlaamse Reus is minimaal 75 centimeter lang, weegt gemiddeld 6 tot 7,5 kilo, maar kan zelfs meer dan 10 kilogram wegen. Ter vergelijking: volwassen exemplaren van de meeste konijnenrassen wegen niet meer dan 3 kilogram. Je kunt de Vlaamse Reus dus met recht een reus noemen!
Een dwergkonijn kan hele goede vriendjes zijn met een Vlaamse reus. En je moet niet raar kijken als de kleinste de baas is. Territoriumdrift en hormonen spelen een grote rol in het gedrag van konijnen. Het is heel waarschijnlijk dat er agressie ontstaat als je twee konijnen bij elkaar zet.
Er zijn verschillende rassen konijnen waarbij de oortjes hangen. Maar allemaal hebben ze wel hetzelfde probleem: de communicatie. Konijnen gebruiken in hun communicatie namelijk veel lichaamstaal en hebben daar vooral hun oren bij nodig.
Het grootste konijn ter wereld, Darius genaamd, is zo'n 1.30 meter lang. Het dier staat hierdoor ook officieel te boek als grootste.
In het Guinness boek met Wereldrecords staat de hoogste sprong die een konijn gemaakt heeft op 99.5 cm. Vinden ze ergens tussendoor een opstapje of een plek om zich tegen af te zetten, dan kunnen konijnen zelfs nog hoger springen. Maar een gemiddeld Nederlands konijn springt uit eigen wil maximaal 45 centimeter.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Als je met een konijn wilt knuffelen kun je beter hem uitnodigen met wat lekkers om zelf op je schoot te klimmen. Dat is veel minder stressvol voor een konijn. De beste manier om een konijn op te pakken is 1 hand onder zijn kontje en 1 hand onder zijn borst.
Dit kost ongeveer 20 euro per maand, maar dat verschilt natuurlijk enorm per konijn. Een Vlaamse reus eet nou eenmaal meer dan een Hollander. Weeg je konijn om er erachter te komen hoeveel brokjes en groente je moet voeren.
Over het algemeen is het zo dat hoe groter het ras, hoe minder oud die wordt. Zo wordt een Vlaamse reus of Franse hangoor vaak maximaal 6 jaar oud, terwijl een dwergkonijntje makkelijk 2x zo oud kan worden.
Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan. Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed.