,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte. Voor kinderen wordt geadviseerd om daarnaast twee uur per dag buiten te bewegen.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.
Wat is de gemiddelde schermtijd in Nederland? Maar schrik niet, als u verneemt dat de gemiddelde schermtijd in Nederland 5,5 uur per dag bedraagt. Dat komt naar voren uit recent onderzoek van Team Lewis, in samenwerking met marktonderzoeker GWI. En we ontgrendelen onze smartphones zo'n 65,8 keer per dag.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte. Voor kinderen wordt geadviseerd om daarnaast twee uur per dag buiten te bewegen.
Langdurig zitten kan leiden tot gewichtsproblemen en zelfs overgewicht. Daarbij is natuurlijk je hele levensstijl van tel, maar het is verkeerd om te denken dat te lang zitten hetzelfde is als te weinig bewegen. Los van de mate waarin je beweegt, kan langdurig zitten een negatieve invloed hebben op je gezondheid.
De hersenen zijn gedurende schermtijd erg actief en ons oeroude systeem is op deze overdaad aan prikkels niet berekend. Dit schaadt dan ook de breinontwikkeling en vaardigheden zoals concentratie, probleemoplossing en communicatie. Het kinderbrein is voor de ontwikkeling simpelweg niet bij teveel schermtijd gebaat.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Maximaal 20 minuten achter elkaar naar je scherm kijken, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte kijken (dan ontspan je je ogen) en 2 uur per dag naar buiten. En die 20-20-2 regel is eigenlijk goed voor alles.
De gemiddelde smartphone schermtijd van een volwassen Nederlander is 2 uur en 15 minuten per dag. Dat is bij elkaar 34 hele dagen per jaar!
Vaker telefoonverslaafd, vaker ongelukkig
Nederlandse kinderen brengen meer tijd door op hun scherm dan ooit tevoren. Scholieren zitten gemiddeld vijf uur (!) per dag op hun smartphone.
Het is nog niet concreet onderzocht vanaf hoeveel uur schermtijd het telefoongebruik verslavend wordt. Voor jongeren vanaf 12 jaar geldt als richtlijn dat de schermtijd maximaal 3 uur per dag mag zijn.Voor volwassenen is er helaas (nog) geen concrete richtlijn.
Bang dat je verslaafd bent
Je bent niet alleen: één op de zes jongeren noemt zichzelf verslaafd en 53% van jongeren zit vier tot zeven uur per dag op hun telefoon, blijkt uit onderzoek van OnePoll. De komst van corona heeft het telefoongebruik onder jongeren ook nog eens een stuk groter gemaakt.
Tik in Instellingen op 'Schermtijd'. Tik op 'Bekijk alle app- en websiteactiviteit' en tik vervolgens op 'Apparaten' om het apparaat te kiezen waarvoor je het gebruik wilt bekijken. Tik op 'Week' voor een overzicht van je wekelijkse gebruik, of tik op 'Dag' voor een overzicht van je dagelijkse gebruik.
Uit internationale studies blijkt een verband tussen overmatig mediagebruik en problemen met de gezondheid, zoals overgewicht, bijziendheid en te weinig of moeilijk in slaap komen. Ook kan het mediagebruik invloed hebben op schoolprestaties en de omgang met andere kinderen.
Algemene adviezen als hulpmiddel. Verschillende organisaties en landen geven adviezen over de hoeveelheid schermtijd die gezond is voor een kind. Zo raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om kinderen jongeren dan 1 jaar helemaal niet achter een scherm te zetten.
Scholieren zitten gemiddeld zo'n vijf uur per dag achter hun smartphone. De invloed op de schoolprestaties is groot, zegt neuropsychiater Theo Compernolle. Hij schreef een boek over de smartphone en leerprestaties.
Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Ons advies is om schermtijd zoveel mogelijk te beperken en te onderbreken. Daarbij is het goed om elke dag minimaal een half uur matig intensief te bewegen. Meer bewegen is altijd beter. Lees waarom beweging zo belangrijk is voor je gezondheid.
Zittend werk
Beeldschermwerk wordt meestal zittend uitgevoerd. Langdurig zitten, zonder regelmatige afwisseling met staan of lopen, verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type II, kanker en depressie.
Beeldschermen zijn niet meer weg te denken voor kinderen en adolescenten. Er groeit een digitale generatie op en dat heeft ook nadelen. Er blijkt een verband te zijn tussen beeldschermtijd en adipositas, ongezond eten, depressieve klachten en een lagere kwaliteit van leven.
Globaal kun je stellen dat er sprake is van een smartphone verslaving wanneer het je leven heeft overgenomen. Wanneer je vaak aan sociale media en je smartphone denkt, zelfs wanneer je deze op dat moment niet gebruikt. Ook wanneer je steeds meer tijd doorbrengt op je smartphone, terwijl je dit eigenlijk niet wilt.
Dit vind je misschien niet leuk om te horen, maar ook je telefoon zorgt ervoor dat je moe bent. Net als je wil gaan slapen krijg je nog appjes binnen. Je bent nieuwsgierig en wil toch even kijken wat het is. Bovendien is het blauwe licht dat uit je smartphone schijnt ook een echte slaapverstoorder.