De goudhamster heeft van de zoogdieren de kortste draagtijd, namelijk 16-18 dagen. Alleen de buideldieren hebben een nog kortere draagtijd, maar daar blijft het jonge diertje nog lang in de buidel van de moeder totdat het volgroeid is.
Giraffen komen in de buurt met een zwangerschap van 15 maanden. Walvissen en ezels dragen hun baby 12 maanden. Daarmee hebben ze het allemaal heel wat zwaarder dan de goudhamster. Die bevalt al 16 dagen na de bevruchting.
Van alle moederdieren is de Afrikaanse olifant het langst drachtig: maar liefst 22 maanden.
Onderzoekers zijn eruit waarom olifanten zo lang zwanger zijn. Ze blijken via tijdelijke klieren op de eierstokken een hormoon af te scheiden, waardoor een ongeboren kalf zich bijna twee jaar kan ontwikkelen in de baarmoeder. Dankzij de lange draagtijd kan het olifantje overleven als het geboren wordt.
De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo'n jong noemen we een kalf.
Nog een opmerkelijke bevinding is dat een zwangerschap bij de coelacanth ongeveer vijf jaar duurt. De vrouwtjes kunnen pas na hun vijftigste verjaardag paren. Mannelijke coelacanthen zijn geslachtsrijp van hun veertigste tot hun zestigste levensjaar.
De Indische wandelende tak, sommige kevers, beerdiertjes en vele bladluizen, maar ook sommige hagedissen, salamanders en slangen zijn voorbeelden van soorten met maagdelijke voortplanting. Ook bij de komodovaraan schijnt sprake te zijn van parthenogenese en bij de haai is dit waargenomen.
Wetenschappers hebben ontdekt dat een krokodil haarzelf zwanger heeft gemaakt. Het vrouwtje creëerde een embryo die genetisch gezien voor 99,9 procent identiek was aan haarzelf.
Nooit levensvatbaar
"Een dier en een mens liggen te ver van elkaar vandaan. De eitjes herkennen elkaar simpelweg niet." In een laboratorische setting zou het, volgens Curfs, mogelijk zijn om door dat schilletje te komen en een zaadcel dus in een eicel te krijgen.
Buidelmuizen (5-14 uur) De lange paring put het mannetje uit.
De Tasmaanse duivel of Sarcophilus harrisii, ook wel buidelduivel genoemd, werpt zo'n 40 jongen per keer.
Het mannelijke zeepaardje is het enige dier op aarde, waarbij het mannetje zwanger wordt en bevalt.
Hetzelfde geldt voor dolfijnen, die net als een walvis met de staart eerst worden geboren en dan naar boven moeten zwemmen. Nijlpaarden bevallen verbazingwekkend genoeg ook vaak in het water, terwijl hun jongen daar helemaal geen lucht kunnen krijgen.
Weeën doen pijn omdat de baarmoedermond erg gevoelig is en die wordt nu onder druk geopend. Bovendien hangt de baarmoeder aan allerlei banden (soort spiertjes) aan het bekken. De banden staan erg onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is.
De bevalling van je hond verloopt waarschijnlijk soepel, maar het is goed om hulp bij de hand te hebben om haar kalm te houden en voor het geval er complicaties optreden.
Voortplanting zonder seks, of wel parthenogenese, komt voor bij ongewervelde dieren en bij sommige gewervelde dieren, zoals haaien, vogels en reptielen. Ook in gevangenschap kan maagdelijke voortplanting voorkomen.
Regenwormen zijn hermafrodieten
Voor sommige soorten regenwormen, platwormen, schelpdieren en slakken is elk individu zowel vrouwtje als mannetje. De dieren hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Deze hermafrodieten bevruchten meestal niet zichzelf, maar wisselen zaadcellen uit tijdens het paren.
Wetenschappers hebben onlangs voor het eerst een geval ontdekt van een vrouwelijke krokodil die zichzelf heeft bevrucht. Dit gebeurde in een dierentuin in Costa Rica. Tot voor kort werd dit fenomeen alleen gevonden bij vogels.
De eerste wetenschappers, onder wie de Romein Plinius de Oudere, kwamen al snel tot een eenduidige conclusie: alle vier de soorten hyena's – de gevlekte, gestreepte en bruine hyena, en de aardwolf – zijn hermafrodiet. Dat wil zeggen dat de dieren beschikken over zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.
Van zo'n tachtig gewervelde diersoorten (op een totaal van ongeveer 70 duizend beschreven soorten) is bekend dat ze zich in bepaalde gevallen zonder partner kunnen voortplanten. Het gaat daarbij vooral om reptielen (slangensoorten en hagedissen) en om bepaalde kraakbeenvissen (haaien, zaagvissen en roggen).
De koningscobra is de enige slang ter wereld die een nest bouwt. Daar legt een vrouwtje gemiddeld 20 tot 40 eieren. En in sommige gevallen kan de koningscobravrouwtje dus haar eigen eieren bevruchten. Dat gebeurt alleen als het vrouwtje in een gebied terecht komt zonder mannetje.
Ze doen gemiddeld twee uur per dag hun ogen dicht, meestal staand, en slapen op sommige dagen helemaal niet. Dat zeggen wetenschappers die voor het eerst onderzoek deden naar het slaapgedrag van de dieren. Volgens de onderzoekers slapen olifanten daarmee het minst van alle zoogdieren.
Onderzoekers hebben 's werelds oudste zoogdier ontdekt: ruim 225 miljoen jaar geleden liep de Brasilodon quadrangularis rond op onze planeet. Die leek op een spitsmuis, was ongeveer twintig centimeter en leefde in dezelfde tijd als een aantal van de oudste dinosaurussen.
De draag- en incubatietijd kunnen ongelooflijk lang duren bij haaien: vier tot elf maanden bij de hondshaai, 12 tot 18 maanden voor de witte haai en tot 3,5 jaar bij de franjehaai en de reuzenhaai. Deze laatste soort heeft zelfs het record voor de langste dracht bij gewervelde dieren!