De geschiedenis van de zwembroek begint zo rond 1850-1870. Dat weten we, omdat er uit die tijd (1869) een schilderij is van Frédérice Brazille waarop diverse badende mannen zijn afgebeeld in een zwemboxer. Inderdaad, het begon met de zwemboxer, de zwembroek met het pijpje.
De voordelen van een onderbroek onder je zwembroek dragen
Allereerst zorgt een wijde zwembroek vaak niet voor genoeg ondersteuning van het mannelijke geslachtsdeel. Om die reden zit er in de zwemshorts meestal een kleiner broekje van mesh stof, maar dit 'netje' kan nog wel eens gaan jeuken of irriteren.
Het lange strakke model tot net boven de knie wordt een jammer genoemd. Het strakke model zonder broekspijpen wordt een zwemslip genoemd. Het strakke model met korte broekspijpen wordt een zwemboxer genoemd.
Het grote verschil tussen de zwembroeken
Meestal zitten de zwembroeken wat strakker dan normaal ondergoed. De zwemshort is een wijde zwembroek en lijkt op een korte broek. Deze broeken worden vaak gebruikt in combinatie met een strakke zwembroek.
Zwembroeken zijn meestal gemaakt van polyester, polyamide of elastaan. Polyester en polyamide zijn beide stevige en waterafstotende stoffen. Ze drogen dus snel op na een duik. Polyester is bovendien erg kleurvast en kan goed tegen chloor en UV-straling.
Fransen zien liever geen lange zwembroeken in het water. Korte zwembroeken zouden hygiënischer en milieuvriendelijker zijn. Een tweede reden om te kiezen voor een strakkere zwembroek is het milieu. Wijde zwembroeken houden namelijk een stuk meer water vast dan nauwsluitende zwembroeken.
Jammer: Een sportieve, lange en aansluitende zwembroek, waarmee je als een speer door het water gaat. Een jammer zorgt voor minimale weerstand in het water, waardoor deze perfect is voor wedstrijdzwemmen.
Deze maatregel zou de hygiëne in zwembaden ten goede komen. Een zwemshort kan namelijk ook gedragen worden als dagelijks kledingstuk, waardoor bacteriën via die weg in het zwembad terechtkomen, luidt de verklaring.
De strengere regelgeving in het buitenland is vooral gebaseerd op de hygiënevoorschriften binnen deze landen. Veel mensen vinden een strakkere zwembroek hygiënischer, omdat je minder afval mee kunt nemen naar het zwembad.
Strakke zwembroeken verplicht in vakantielanden
Mocht je een vakantie naar Frankrijk of Italië hebben geboekt, dan is het goed om te weten dat dit type zwembroek niet is toegestaan. In deze landen is een strakke zwembroek verplicht in zwembaden voor jongens en mannen.
Het is niet voor niets dat men een strakke zwembroek verplicht heeft gesteld. Zwemmen in een nauwsluitende zwembroek wordt als veel hygiënischer gezien door de Franse bevolking. Uit hygiënisch oogpunt heeft de overheid daarom een strakke zwembroek in Frankrijk verplicht gesteld.
Onder zwemkledij wordt verstaan voor de heren een aanspannende zwembroek of korte zwemshort (duidelijk boven de knie) en voor de dames een badpak of bikini. In deze zwemkledij mogen géén zakken en/of ritssluitingen zitten.
Bermudashorts is een korte broek die tot iets onder de knieën komt en soms versierd is met felgekleurde motieven.
Een onderbroek dragen onder een zwembroek is namelijk niet hygiënisch. Vaak lopen jongens namelijk al de gehele dag in de boxershort of de slip rond en trekken daarna hun zwembroek er overheen. Op deze manier komt erg veel vuil in de zwembaden terecht.
Traditionele hardloopshorts zitten los om je lichaam en hebben vaak een binnenbroek van speciaal materiaal, dat het zweet snel afvoert. Compressieshorts zijn nauwsluitend en verbeteren de bloedtoevoer naar je spieren. Hardlopers hebben zo hun eigen voorkeuren.
M'n zaakje zit wel in een netje. Heb er geen last van op die manier. Geeft wat houvast. Bijna iedereen bij ons draagt zo'n sportbroek, maar het is niet verplicht.Er zijn ook jongens die gewoon los zonder onderbroek sporten.
Zwemmen in een nauwsluitende zwembroek wordt als veel hygiënischer gezien door de Franse bevolking. Uit hygiënisch oogpunt heeft de overheid daarom een strakke zwembroek in Frankrijk verplicht gesteld. Alleen wanneer je als jongen dus een strakke zwembroek draagt mag je in Frankrijk zwemmen in een zwembad.
Maar waarom dan? Eigenlijk hebben de Italianen hiervoor dezelfde reden als de Fransen hebben voor het verplichten van de strakke zwembroek: hygiëne. Met de badmuts wordt geprobeerd om huidschilfers, haren en andere viezigheid die van je hoofd kan afkomen, buiten het zwembad te houden.
Strakke zwembroeken zijn in het buitenland normaler dan bij ons. Hoewel de strakke zwembroek ook in Nederland duidelijk een comeback maakt, kiezen veel Nederlandse mannen meestal toch nog voor een wijder exemplaar.
Geen onderbroek maar een strakke zwemslip
Veel jongens kiezen er dan ook voor om een strakke zwemslip onder hun zwembroek te dragen. Zo heb je hetzelfde gevoel als met een onderbroek, maar veel hygiënischer. Zo komt er veel minder vuil in het water en worden je onderbroeken ook niet minder.
Vanaf september 2016 is in het gemeentelijk zwembad enkel nog aansluitende zwembadkleding toegelaten. Aansluitende zwemkledij betekent voor de heren een aanspannende zwembroek of aanspannende zwemshort tot boven de knie en voor de dames een badpak of bikini.
Atletisch en lang
Bent u atletisch gebouwd en lang? Dan maakt het niet veel uit wat u kiest. Een strakke zwemslip, een zwemboxer, een zwemshort, alles kan. Heeft u lange benen dan kunt u het beste een strakke zwembroek kopen met een pijpje (zwemboxer) of een iets langer zwemshort (geen short short!).
Zwembroek
Een losse zwembroek kan ook, maar een strakke is fijner én makkelijker. In een wijde zwembroek ontstaan luchtbellen wat zwemmen lastig maakt.
Een verplichte badmuts – zoals in Italië vaak wel het geval is – is in Frankrijk vaak niet nodig.