Het voordeel van links lopen is dat u het verkeer aan uw kant ziet naderen. U kunt dus uitwijken naar de berm als dat nodig is. Rechts ziet u het verkeer aan uw kant niet aankomen en wordt u niet gealarmeerd als een achteropkomende fietser of automobilist u niet op tijd ziet.
Vroeger was het voor wandelaars verplicht om buiten de bebouwde kom links van de weg te lopen. Op die manier konden ze auto's namelijk beter zien aankomen. In het verkeersreglement van 1991 komt deze verplichting echter niet meer voor. Dit betekent dat je tegenwoordig zelf mag kiezen aan welke kant van de weg je loopt.
Waar kan ik op letten? Freek: 'In de meeste gevallen adviseer ik links van de weg te lopen. Op deze manier kun je tegemoetkomend verkeer op jouw weghelft aan zien komen. Maar afhankelijk van de situatie kan het veiliger zijn aan de rechterzijde te lopen.
Tot 1993 was je als voetganger verplicht om links van de weg te lopen, maar die bepaling is komen te vervallen. “Het is dan aan de voetganger om naar eigen inzicht te kiezen voor de veiligste situatie”, vervolgt Rob.
Maar ben je ook verplicht om links op de weg te wandelen? Het antwoord is kort en duidelijk: ja. Je moet aan de linkerkant van de rijbaan wandelen in de door jou gevolgde richting wanneer er geen voetpad of bewandelbare berm aanwezig is. Is die wel aanwezig, dan mag je uiteraard niet op de rijbaan lopen.
Waar bijna elke verkeersdeelnemer rechts moet aanhouden, mogen voetgangers en hardlopers het zelf weten. "Eigenlijk is het hetzelfde als lopen op een fietspad", zegt Marcel Kwant van Veilig Verkeer Nederland. "Daar moet je lopen waar het het veiligst is."
De verdeling tussen rechts- en linkslopers komt vooral omdat beide richtingen zowel voor- als nadelen hebben. Links lopen voelt voor veel wandelaars onnatuurlijk, maar je ziet wel het tegemoetkomend verkeer aankomen. Het nadeel is dat het verkeer voor je moet uitwijken.
Uit niets blijkt dat links- of rechts rijden veiliger, beter of logischer zou zijn. De meeste Europese landen schakelden over van links naar rechts nadat het Oostenrijks-Hongaarse Rijk in 1918 werd ontbonden. Niet allemaal tegelijk, maar gefaseerd tot aan de Tweede Wereldoorlog.
Processies en stoeten mogen altijd op de rijbaan lopen, verplicht rechts in de staprichting. Groepen voetgangers vergezeld van een leider hebben eveneens deze mogelijkheid. Groepen voetgangers van ten minste 5 personen plus een gids mogen eveneens links op de rijbaan stappen, op voorwaarde dat ze achter elkaar blijven.
Bestuurders op de onverharde weg verlenen voorrang aan bestuurders op de verharde weg, ook als die bestuurders van links komen. Op een gelijkwaardig kruispunt staat niets aangegeven. Hier gelden de gewone verkeersregels: Bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders van rechts.
Is er geen (voet)pad, dan loop je best op de berm naast de weg. Bij gebrek aan een (verhoogde) berm moet je (wettelijk verplicht) ofwel op het (linker)fietspad ofwel, als er ook geen fietspad is, aan de linkerkant van de rijweg stappen.
Er zijn geen officiële verkeersregels die aangeven aan welke kant van de weg voetgangers moeten lopen. Het is op wegen buiten de bebouwde kom het verstandigst om aan de linker kant van de weg te lopen, dus tegen het verkeer in. Je ziet dan het tegemoetkomende verkeer aankomen. Ga bij een tegenligger de berm in.
Een voetgangersgebied of voetgangerszone is een gebied waarin in principe alleen voetgangers zich mogen bewegen en voorrang hebben op eventuele andere weggebruikers.
Joggen of hardlopen zijn gezond als je wilt afvallen. Wandelen is minder intensief, dus je zou misschien denken dat je daar minder vet mee verbrandt. Maar niets is minder waar, wandelen blijkt zelfs effectiever dan lopen.
Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Slechts een half uurtje wandelen per dag doet wonderen voor je gezondheid. Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten. Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk.
Lopen is namelijk meer belastend voor de spieren en de gewrichten. Het is ook moeilijker om op de lange termijn vol te houden, terwijl wandelen veel gemakkelijker in te passen valt in het dagelijks leven. Je hoeft je niet noodzakelijk voor te bereiden op een wandeling en je kan het altijd en overal doen.
Is er geen voetpad, dan moet je wandelen op de begaanbare berm (verhoogd of gelijkgronds). Pas als ook dat niet mogelijk is, mag je een parkeerzone of ook het fietspad gebruiken. Let wel op: op een fietspad hebben de fietsers blijvend voorrang.
10.000 stappen per dag
Recente onderzoeken wijzen uit dat het zetten van 10.000 stappen op middelmatige intensiteit, effectiever is voor je gezondheid dan bijvoorbeeld drie keer per week fitnessen. Daarnaast zou je met wandelen ook meer vet verbranden dan bij fitness.
Nederland en haar voormalige koloniën
In Suriname en Indonesië wordt links gereden. Dit komt doordat in Nederland tot aan Napoleon links werd gereden. Toen de Nederlanders in 1596 in Indonesië voet aan land zetten, voerden ze daar links rijden in; in Suriname ging het net zo.
Ongeveer 35 procent van de wereldbevolking rijdt links. De rest van de wereld vindt dat vreemd, maar er is een verklaarbare reden voor. Sterker nog: in Nederland reed men vroeger ook links.
Nee, in Engeland heeft ook rechts voorrang. Eigenlijk maakt het links rijden en het voorrang verlenen aan rechts de verkeerssituatie duidelijker. Zo zijn er minder borden nodig en kan het verkeer makkelijker doorrijden.
Elke dag in beweging blijven helpt ons lichaam om actief te blijven en niet te bezwijken aan vermoeidheid. Maar het belangrijkste is om 'overtraining' te voorkomen. Loop niet te hard van stapel. Geef je spieren, botten en pezen de kans om te herstellen en weer op kracht te komen.
“Het wegenverkeersreglement heeft dit geregeld: altijd op het voetpad. Is dit er niet, dan op het fietspad. Ontbreekt dit ook, dan op de rijbaan. Binnen de bebouwde kom rechts, buiten de bebouwde kom links.
Door achteruit te lopen versterk je de quadriceps, dit is de spier die boven je knieën zitten. Deze fungeert als schokdemper als je vooruitloopt. Ook zorgt achteruitlopen voor meer bloedstroom naar je pezen die achter je knieschijf zitten, meer bloed naar deze pezen zorgt voor beter herstel.