“Je kunt er zachtjes mee spelen of met je tong bewegen zodat de tand steeds wat losser gaat zitten zonder dat het pijn doet. Maar forceren is niet nodig.” Ooms ziet vaker dat kinderen het wisselen eng vinden. “Ik snap dat ouders zich afvragen of het trekken van een tand op jonge leeftijd ermee te maken heeft.
Zit een melktandje al flink los? En wil je die er als ouder zelf uithalen? Dan is het makkelijk om een droge zakdoek of een gaasje te pakken deze op/om het tandje te leggen en voorzichtig te draaien. Trekken heeft minder effect.
Uw tand is na het losraken (meestal door een klap of val) weer tijdelijk vastgezet met een spalk. De spalk moet de tand(en) gedurende 2-6 weken goed op zijn plaats houden, zodat deze weer goed kan/ kunnen vastgroeien.
Meestal groeit de losgeraakte tand goed vast en kan de spalk na 4 weken worden verwijderd.
Het doorkomen van je nieuwe tanden kan een beetje vervelend aanvoelen. Probeer de losse tand goed te blijven poetsen en gewoon te eten. Als je echt veel pijn hebt, kun je aan je ouders vragen of zij een pijnstiller voor je hebben.
Een loszittende tand na een wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomend verschijnsel. Dit komt omdat de tand niet meer zo goed in het kaakbot verankerd zit. Helaas lost het probleem zich zelden vanzelf op. De tandarts kan met behulp van een implantaat de tand in het bot vastzetten.
Loszittende tanden of kiezen kunnen een verschillende oorzaak hebben. Tanden of kiezen kunnen los gaan zitten omdat er botafbraak heeft plaatsgevonden ten gevolge van parodontitis. Wat is parodontitis? Verder kan een tand of kies los zitten door bijvoorbeeld een breuk in de wortel.
De wortels van de kies bevinden zich in het kaakbot en deze zijn bekleed met wortelcement.. Tussen de wortel en het kaakbot bevind zit een spleet, waarin zich het parodontaal ligament bevindt. Het ligament bestaat uit vezels, welke de tand of kies vasthouden in de kaak.
Doordat de tand van zijn plaats raakt in de parodontale ruimte ontstaat er snelle beweging, waarin de ruimte wordt opgerekt. De volgende fase duurt 20 tot 30 dagen, en bevat minimale beweging. Tijdens de laatste fase neemt de beweging van de tand plotseling toe.
U kunt parodontitis namelijk niet zelf behandelen en geneest ook niet vanzelf. Om de ernst van deze ontsteking in kaart te brengen zal de tandarts of mondhygiënist de diepte van ruimtes (pockets) tussen de tanden en kiezen en het tandvlees meten.
Tandvlees- en kaakbotontstekingen (gingivitis, parodontitis)
Eén derde tot meer dan de helft van de ouderen heeft parodontitis. Bij vergevorderde parodontitis komen de tanden los te staan en kunnen ze zelfs spontaan uitvallen.
Het grootste probleem bij een uit- of losgeslagen tand is het niet weer vastgroeien van de tand in het kaakbot. In zo'n geval is de tand verloren. Bij een uitgeslagen tand sterft de pulpa af: er zal dus altijd een wortelkanaalbehandeling moeten gebeuren.
Hoe werkt dit? Bij het trekken van tanden of kiezen worden de zenuwen rondom de tand eerst verdoofd. De verdoving moet eerst helemaal goed inwerken. En als er bij de test geen pijnprikkels meer worden afgegeven rondom de tand, kan de extractie van de tand of kies pijnloos beginnen.
Loszittende tanden zijn het gevolg van een tandvleesontsteking. Bacteriën in tandplak veroorzaken een ontsteking langs de rand van het tandvlees. Deze ontsteking kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen.
Het is belangrijk om een loszittende kies zo snel mogelijk te behandelen. Hierbij wordt eerst naar de oorzaak gekeken. Deze oorzaak is dus een tandwortelontsteking, een ontsteking van het tandvlees maar het kan ook om een breuk/barst van de kies gaan.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Vaak worden dan tandpasta's aanbevolen met chloorhexidine (doorgaans afgekort tot CHX). Dit is een stof die heel sterk bacteriedodend werkt, met als gevolg dat de opgebouwde tandplak wordt afgebroken en er weinig nieuwe meer bijkomt.
Zo is het mogelijk om een ontbrekende tand te vervangen middels een brug. Daarnaast is er de etsbrug maar ook de uitneembare prothese. Een en ander is afhankelijk van het aantal missende tanden of kiezen. Als laatste is er het implantaat, hierbij wordt de missende tand of kies één op één vervangen.
Wat kost een stifttand? Als je bovenstaande leest, dan zal het je vast niet verbazen dat een stifttand het nodige mag kosten. Prijzen tussen de 600 en 800 euro zijn wat dit betreft gemiddelden met meer uitschieters naar boven dan naar beneden.
Kaakbot herstellen
De hoeveelheid kaakbot neemt af, zodra u een tand of kies bent verloren of als u last heeft van tandvleesontstekingen. Er zijn verschillende mogelijkheden het kaakbot weer op te bouwen. In sommige gevallen kan de implantoloog de botopbouw tegelijk doen met de plaatsing van het implantaat.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
De melktandjes worden gewisseld rond de leeftijd van 6 jaar: de tandjes komen los, vallen uit en er komt een nieuwe, blijvende tand in de plaats. Meestal komen de blijvende tanden eerst achter de kiezen van het melkgebit, soms wisselen eerst de snijtanden.
Kosten kies trekken zonder verzekering
Wanneer de ingreep minder gecompliceerd is zullen de kosten lager zijn. De kosten voor het trekken van je kies kost circa 50 euro per getrokken tand (inclusief verdoving). Moet er bijvoorbeeld naast het kies trekken ook gehecht worden? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.
Heel wat jaren geleden was dit misschien een klein muntje, maar dankzij de inflatie laat de tandenfee nu toch veel meer achter dan alleen een muntje. $ 3,70 was het gemiddelde geschenk van de tandenfee in 2019 volgens een onderzoek uitgevoerd door Delta Dental. Omgerekend is dit ongeveer gelijk aan € 3,10.