Lavendel zijn groenblijvende planten die hun bladeren zelfs tijdens de vegetatierust behouden. Dit vraagt om een lichte plaats in de kas, serre of voor het raam. De temperaturen moeten bij voorkeur laag blijven, omdat hoge temperaturen de plantengroei tijdens de rustperiode stimuleren.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.
Het is echt wel nodig om de planten mooi in vorm te houden. Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Is je lavendel helemaal uit model of zie je veel kaal hout? Dan kun je proberen om de lavendel helemaal terug te snoeien. Het liefst zo klein mogelijk. Bij deze snoeibeurt knip je dus wel in het kale hout.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen af te knippen (lichtelijk snoeien; bekijk hiervoor de video), stimuleert u de lavendel om nog een keer te bloeien.
Is lavendel winterhard? 's Winters is stagnerend vocht in de bodem slecht voor de plant. In strenge winters kan de Lavandula angustifolia bevriezen, maar dat is geen probleem. Na een snoeibeurt in het voorjaar loopt hij gewoon weer uit.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Ideaal voor in de border maar ook leuk in een pot op het terras.
In deze fase (augustus tot oktober) kunnen de uitgebloeide bloemen worden afgeknipt. Die kun je bijvoorbeeld laten drogen en in zakjes stoppen, om de geur nog een beetje langer te bewaren. Snoei nu vooral niet te diep, zodat de plant zich nog kan verweren tegen de vorst.
Welke soort lavendel is winterhard? Van alle lavendelsoorten past echte lavendel (Lavandula angustifolia), ook wel gewone lavendel, het best bij ons klimaat. Deze soort is goed winterhard en verdraagt nattigheid het best.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is.
Lavendel houdt van arme, goed doorlatende grond. Knip een stek van 5-8 cm van de plant en haal de top eruit. Verwijder de onderste blaadjes en snij de steel schuin af. Steek de stekjes in de grond tot aan het blad.
Lavendel houdt absoluut niet van vochtige grond, dus 1 x per week (en bij heel veel droogte/warmte 2x per week) een beetje water is ruim voldoende. Liever ze te droog houden dan te nat. Zeker met deze temperaturen is om de dag water geven niet voldoende, en moet je elke dag wateren.
Het voorjaar is de meeste praktische tijd om lavendel te verplaatsen. Dan moeten de planten ook gesnoeid worden, wat niet altijd meevalt als ze heel dicht op elkaar staan. In het voorjaar kun je de planten dus tegelijkertijd én snoeien én verplaatsen.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
Als de lavendel geel blad krijgt met min of meer grote bruine tot zwarte vlekken, is de plant besmet met de gevreesde bladvlekkenziekte. Dit wordt ook wel shotgun-ziekte genoemd omdat de bladeren doorboord kunnen lijken.
De lavendel wordt meestal bruin en droogt uit door te vaak of verkeerd water te geven. Wateroverlast door overtollig water dat niet wegloopt in het wortelgebied leidt ook tot bruine bladeren. Lavendel is extreem gevoelig voor vocht en vocht, dus wateroverlast veroorzaakt snel wortelrot.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Lavandula angustifolia (lavendel) is een geurende wintergroen struikje. De bloemen zijn violetblauw en ontstaan van juli tot september aan de plant. Dit is de gewone lavendel die als ook als keukenkruid wordt gebruikt. Lavendel verdraagt droogte en staat graag op een plek in de volle zon.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Het snoeien van verwaarloosde lavendel
Hij is misschien nog te redden. Duw de takken opzij en kijk of er nieuwe scheuten te vinden zijn. Deze vind je meestal in het midden van de plant. Knip de kale, verhoute delen van de lavendel ver terug met de heggenschaar, zodat het zonlicht de nieuwe scheuten kan bereiken.