Afgerond is dit 7,7·1010 Pa. Als we BINAS tabel 8 zoeken welke elasticiteitsmodulus hiermee overeenkomt vinden we dat het metaal zilver moet zijn (77·109 Pa).
De elasticiteitsmodulus is te berekenen met de formule E = Σ/ε. * E = de elasticiteitsmodulus; * Σ = de mechanische spanning in bijvoorbeeld N/mm2; * ε = de specifieke vervorming.
elasticiteitsmodulus, E-modulus. Ook: E-modulus. De elasticiteitsmodulus van een materiaal is het getal dat de verhouding weergeeft tussen de grootte van de spanning, veroorzaakt door de externe belasting die op het materiaal werkt, én de door deze spanning veroorzaakte elastische vervorming.
De elasticiteitsmodulus van aluminium is 70000 N/mm2, drie maal zo laag als die van staal. De variatie van deze waarde voor verschillende legeringen kan worden verwaarloosd bij berekeningen.
Rek betekent 'hoeveel langer iets geworden is'. Een rek van 0,25 betekent dus dat een voorwerp een kwart van zijn lengte langer is geworden. Bijvoorbeeld: Voor een voorwerp met een lengte van 1,00 m betekent een rek van 0,25 dat het voorwerp is uitgerekt tot 1,25 m.
Gebruik je formule σ=F/A met σ is de trekspanning en A is het oppervlak van de dwarsdoorsnede van de draad.
Uitgeschreven betekent dit spanning = stroom x weerstand, of volt = amp x ohm of V = A x Ω.
Een e-module is een elektronische module waarin leermateriaal op afwisselende wijze wordt gepresenteerd. De e-module is via het internet toegankelijk en kan onafhankelijk van plaats en tijd worden benaderd.
elasticiteit. "Elasticiteit is veerkracht, rekbaarheid, flexibiliteit. Elasticiteit is de mate waarin een materiaal in staat is onder belasting vervormingen te ondergaan en na het opheffen van de belasting naar zijn oorspronkelijke vorm terug te keren, zonder dat daardoor zijn eigenschappen veranderd zijn."
Materialen worden ontwikkeld met specifieke eigenschappen zoals treksterkte, hardheid of taaiheid. Ook corrosieweerstand en soortelijk gewicht vallen onder materiaaleigenschappen. Zelfs geur, kleur en smaak vallen hier onder.
Mechanische eigenschappen
Kenmerken van een materiaal die behoren bij het vermogen om bestand te zijn tegen uitgeoefende fysieke krachten.
De treksterkte is de maximale mechanische trekspanning tot waar een sample belast kan worden. Wanneer de treksterkte overschreden wordt, breekt het materiaal: de absorptie van krachten neemt af tot het materiaal uiteindelijk scheurt.
Mechanische eigenschap
De mate van doorbuiging van een materiaal wordt bepaald door de verhouding tussen de vervorming en de belasting welke daarop wordt gezet. Die relatie wordt ook wel de mate van stijfheid genoemd, oftewel de elasticiteitsmodulus.
Elastisch en inelastisch
Wanneer een prijsverandering leidt tot een verandering in de gevraagde hoeveelheid die relatief sterker is dan de prijsverandering, dan is de vraag naar dat product elastisch. Als de prijs verandert, verandert de gevraagde hoeveelheid dus met meer.
Wat is de rekgrens Rp0,2? De rekgrens Rp0.2 is de trekspanning tijdens een uniaxiale trektest waarbij de plastische vervorming overeenkomt met een percentage van 0,2% ten opzichte van de meetlengte van de rekmeter.
Treksterkte tijdens de Trekproef
De breekgrens wordt ook wel de treksterkte van het materiaal genoemd. Grens wordt aangeduid met de letter B. De werkelijke spanning in het materiaal verloopt volgens de stippellijn.
Spanning kan het makkelijkst begrepen worden door het te zien als de 'kracht' waarmee de stroom door de draad 'geduwd' wordt. Symbool van spanning is U, eenheid de Volt (V). Weerstand is een maat voor hoe goed stroom wordt tegengehouden. Symbool van weerstand is R, eenheid de Ohm (Ω).
Elektrisch vermogen
Het elektrisch vermogen geeft aan hoeveel elektrische energie er per seconde wordt omgezet. Dit wordt meestal op een elektrisch toestel aangegeven. Het symbool voor elektrisch vermogen is P en wordt uitgedrukt in watt (W).
Vermogen bereken je met P = U·I (spanning keer stroom). Wat is de eenheid van vermogen? Vermogen wordt gemeten in Watt (W). Een Watt is een Joule per seconde.
Het percentage koolstof in constructiestaal is maximaal 0,25%. Dit is afhankelijk van de toepassing van het materiaal en de chemische samenstelling. Er zijn verschillende soorten staal die onder constructiestaal vallen zoals bijvoorbeeld S235, S275 en S355.
De rek bij breuk is de mate van uitrekbaarheid van het materiaal. De stijfheid wordt aangegeven in bijvoorbeeld modulus 100% en modulus 300%. Dit is de spanning die nodig is om het materiaal 100% of 300% uit te rekken. Dit kan zowel bij kamertemperatuur als applicatie specifieke verhoogde temperaturen.
Een trekproef wordt in de werktuigbouwkunde veel gebruikt om de treksterkte, de elastische rek en de vloeigrens of rekgrens van metalen te meten. Een trekproef is een beproevingsmethode die destructief is. Dit heeft te maken met het feit dat het materiaal dat getest wordt na de test onbruikbaar is.