EPS kent nóg een uitstekende eigenschap: het is voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS. Dat gebeurt al op grote schaal maar het kan nog beter. Want EPS is een waardevolle grondstof die met weinig toegevoegde energie weer voor 100 procent opnieuw kan worden gebruikt.
Piepschuim kan, wanneer het droog en schoon wordt aangeboden, gerecycled worden tot nieuw piepschuim. Met een gescheiden inzameling van EPS bespaar je dus niet alleen kosten, maar draag je ook bij aan een beter milieu.
EPS is zeer geschikt voor recycling en hergebruik, het is een mono materiaal. Zelfs na recycling behoudt het haar waardevolle eigenschappen en kan het opnieuw gebruikt worden. Het is een volledig circulair materiaal.
Polystyreen kan eenvoudig worden hergebruikt en is dus ideaal om te recyclen. Daarom is het verstandig om uw polystyreen (uw plantentrays) gescheiden van het restafval in te zamelen.
Een van de nadelen van piepschuim is dat het niet milieuvriendelijk is, omdat het uit kunststof verkregen wordt. Daarentegen is EPS volledig recyclebaar en niet schadelijk voor de gezondheid.
Zijn natuurlijke isolatiematerialen beter voor het milieu? Natuurlijke isolatiematerialen zijn gemaakt van biobased, hernieuwbare grondstoffen. Bijvoorbeeld van vlas, hennep, katoen of schapenwol. Een aantal van die materialen zijn beter voor het milieu dan de meeste materialen van mineralen of aardolie.
XPS is ook waterbestendiger dan PIR. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kies je daarom het best voor XPS. Isolatiewaarde: de isolatiewaarde van XPS is ongeveer gelijk aan die van EPS, terwijl die van PIR beduidend beter is.
Piepschuim (EPS) is een kunststof die we in veel verschillende vormen en maten tegenkomen. Of je nou een nieuwe televisie, wasmachine of stofzuiger koopt, dit soort producten worden vaak stootvrij verpakt met behulp van piepschuim.
Zuiver piepschuim kan je naar het recyclagepark brengen. Dit is gratis. Vervuilde piepschuim doe je in de grijze restafvalcontainer of sorteer je bij grofvuil als het om grote stukken gaat die niet in de grijze restafvalcontainer passen.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Zitzakken zijn gevuld met polystyreenkralen die styreen kunnen ontgassen. Styreen kan het zenuwstelsel beschadigen en de ogen en de luchtwegen irriteren. Er wordt ook aangenomen dat het schadelijk is voor het ongeboren kind.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
Hoe wordt EPS gemaakt? Het EPS granulaat wordt bij Unipol in een suspensie polymerisatie proces gemaakt. Styreen wordt in een reactor na toevoeging van pentaan, water en andere chemicaliën, onder continue roeren in een polymerisatieproces omgezet tot kleine korrels EPS (Expandeerbaar Polystyreen) granulaat.
EPS wordt vanwege de goede isolatie- en buffer-eigenschappen gebruikt voor zowel bouwisolatie als stootvaste verpakkingen. In de bouw komt zeker 500 ton EPS per jaar vrij. Dit is goed te recyclen. Het gescheiden inzamelen van EPS levert een grote volumebesparing in je restafvalcontainers.
Piepschuim hoort bij het restafval. Een kleine hoeveelheid kan in de restafval-container of in de ondergrondse container voor restafval indien u beschikt over een milieupas. Piepschuim kan, mits droog en schoon aangeboden, gerecycled worden tot nieuw piepschuim.
Piepschuim kun je op de meeste milieustraten inleveren; kijk voor het actuele overzicht bij de milieustraat. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container.
Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Bij het plastic afval wordt piepschuim niet goed verwerkt en bij het restafval wordt het verbrand. Zonde! Want piepschuim is een kunststof die heel geschikt is om te recyclen. Bovendien raakt uw prullenbak voor restafval nu minder snel vol!
Piepschuim. Piepschuim of isomo nemen veel plaats in terwijl het bijna niets weegt. Gooi het niet langer in de restafvalzak maar breng het naar het recyclagepark.
Piepschuim (EPS) is een kunststof gemaakt van aardolie. Dit materiaal is opgebouwd uit kleine bolletjes die aan elkaar geplakt zijn. Piepschuim vindt u in allerlei vormen terug, bijvoorbeeld als beschermings- en vervoersmateriaal voor televisies en koelkasten of als isolatiemateriaal.
Wanneer u een stuk piepschuim wilt bewerken, kiest u voor een stanleymes of een speciaal isolatiemes. Het voordeel van een stanleymes is dat deze zeer scherp is en dus goed gebruikt kan worden om nauwkeurige snijlijnen te maken.
Piepschuim wordt gemaakt van polystyreen. Dit valt onder kunststof. Van origine is het een isolatiemateriaal, maar omdat het een licht materiaal is en omdat het in elke vorm te maken is, wordt het voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor de bescherming van goederen en isolatie tijdens transport.
EPS kan goed tegen vocht, is dampdicht en toch ademend. Je kunt het daarom eenvoudig zonder onderliggende folie op het dakbeschot aanbrengen. Let je wel op dat er geen koudebruggen ontstaan. Dit zijn openingen tussen de platen, waardoor warmte toch nog naar buiten kan.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er alleen water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
EPS isolatieplaten zijn relatief goedkoop voor de isolatiewaarde die u haalt. De gemiddelde kosten per m3 voor EPS 100 bedragen 60,- excl. BTW per M3.