In kerrie zitten meestal de volgende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Deze losse specerijen zijn ook bij ons te koop, handig als je je eigen curry poeder wilt samenstellen.
In een 'gewoon' zakje kerriepoeder zit kurkuma, koriander, mosterdzaad, zwarte peper, fenegriek, karwijzaad, gember, komijn, selderijzaad, piment, nootmuskaat, venkelzaad en lavas.
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Het is rijk aan ontstekingsremmende stoffen en het kan helpen om oxidatieve stress te verminderen, de hartgezondheid te stimuleren en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, naast andere potentiële voordelen. Het mooiste is dat kerrie uitstekend verwerkt kan worden in een breed scala aan recepten.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Mijn favoriete kerriepoeder zit in een blikje, is van de firma Euroma en is samengesteld door Jonnie Boer. Het is opvallend korrelig spul, je ziet duidelijk dat kerrie een mix is van diverse specerijen. Maar het belangrijkste: wat een smaakweelde!
Hoewel de ingrediënten variëren van fabrikant tot fabrikant, bestaat de basis altijd uit tomaten, suiker en azijn. In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Meestal is de kleur van de curry poeder geel, maar er is ook de rode versie. De rode kleur is afkomstig van rode pepers, waardoor de rode kerrie dan ook over het algemeen pittiger van smaak is. Het woord kerrie of curry is een verbastering van het Tamil woord “kari” wat saus betekent.
Kerrie wordt vooral in India, Engeland veel gebruikt. De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt zowel gele- en rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
Kurkuma kan vervangen worden door saffraan, wat een wat mildere smaak heeft, maar wel ook de gele kleur afgeeft. Verder zit kurkuma natuurlijk ook in kerriepoeder, waardoor je dat soms als vervanger kunt gebruiken.
Vaak bestaat de basis uit komijnzaad, korianderzaad, zwarte peper, gedroogde chili, bruin mosterdzaad, fenegriekzaad en kurkuma. Deze specerijen worden gecombineerd met onder andere gedroogde gember, venkel, piment, kardemom, kruidnagel en kaneel.
En de winnaar is...
Er is weinig ruimte voor twijfel: ketchup scoort het best op vrijwel elk vlak. Het rode goedje is veel minder calorierijk en vet dan andere sauzen. Het is wel vrij suikerrijk, maar juist op dat vlak scoort de enige concurrent (curry) nog slechter.
Zonder kokosmelk kun je simpelweg geen goede curry bereiden. Kokosmelk zorgt er voor dat de saus compacter wordt en dat alle smaken van de verschillende kruiden tot hun recht komen. De gebruikte ingrediënten verschillen per land, waardoor de curries ook per land verschillen.
Vanaf 1993 heeft Hela in Venlo een eigen afdeling productontwikkeling. In de proefkeuken wordt dagelijks gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Inmiddels is Hela gevestigd aan de Magalhaesweg te Venlo, de plek waar Hela op dit moment nog steeds gevestigd is.
Het antwoord is simpel; niet. Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger. Natuurlijk kun je diverse specerijen toevoegen waardoor er verschillende smaken worden toegevoegd aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper en kardemom.
Het fijne aan kerriepoeder is dat het bijna voor alles gebruikt kan worden. Niet alleen is het een basis voor sauzen. Je kunt er ook de kip mee kruiden, alvorens je deze gaat bakken. Ook in de Hollandse keuken wordt kerrie vaak gebruikt om de groenten een extra smaak te geven.
Curry madras is een klassiek kerriepoeder met een kruidige, licht pittige smaak. De curry is vernoemd naar de stad Madras in Zuid-India. Het is een aromatische mix van gemalen koriander, kurkuma, fenegriek, zout, knoflook, chili, komijn, venkel, mosterd en zwarte peper.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma werkt ontstekingsremmend
Studies tonen aan dat kurkuma met curcumine ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.
Kurkuma (ook wel bekend als geelwortel) is een zeer krachtige antioxidant dat ondersteuning biedt aan je lever, spijsvertering en soepele gewrichten. Het kruid werkt zuiverend en is daardoor een goede aanvulling op het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam.