Vrouwen met suikerziekte (diabetes) kunnen gewoon zwanger worden en gezonde kinderen krijgen. Wel zijn er in dit geval meer risico's voor moeder en kind.
Ze kunnen dan op tijd ingrijpen als dat nodig is. Gelukkig verlopen de meeste zwangerschappen van vrouwen met diabetes goed en hun baby's worden gezond geboren. Voor alle vormen van diabetes: De kans dat uw baby zwaar is bij de geboorte, is groter.
Verschijnselen waarmee kinderen met diabetes te maken krijgen zijn onder andere: Dorst en droge mond, veel drinken, veel plassen (soms bedplassen), dunner worden, vermoeidheid, terugkerende infecties en verminderd zicht. Daarnaast is het mogelijk dat uw kind een hypo of hyper krijgt.
Gevaren van zwangerschapsdiabetes
Ook kan de baby na de geboorte een te lage bloedsuiker krijgen met mogelijke gezondheidsschade tot gevolg. De baby kan ook geel worden, maar meestal gaat dit na een paar dagen vanzelf weer over.
Heeft u diabetes én heeft u een kinderwens? Tegenwoordig kan bijna iedere vrouw met diabetes type 1 of type 2 zwanger worden en een kind krijgen. Bespreek uw kinderwens met uw arts en/of diabetesverpleegkundige.
Type 1 diabetes is een vorm van diabetes die bij ongeveer 10% van alle mensen met diabetes voorkomt (ongeveer 100.000 mensen). Het ontstaat in het algemeen op jongere leeftijd, als kind of als jonge volwassene, maar kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar). Het begint vrij plotseling.
In het kort. Je moet insuline spuiten als je bloedsuiker heel hoog is. Of als je bloedsuiker niet normaal wordt met een dieet. Insuline is niet schadelijk voor je baby.
Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.
Oorzaken zwangerschapssuiker
Na het eten of drinken van koolhydraten (bijvoorbeeld brood, melk, aardappelen, suiker) neemt de bloedglucosespiegel toe. Het lichaam kan dit normaal gesproken goed opvangen, maar soms is dit niet mogelijk omdat de insuline niet goed kan werken of omdat er te weinig insuline gemaakt wordt.
Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.
Diabetes type 1 treedt gewoonlijk op vóór het 35e levensjaar, echter kan ook op latere leeftijd tot ontwikkeling komen. Over het algemeen begint diabetes type 1 abrupt met een plotseling optreden van symptomen en klachten zoals vaak plassen, abnormale dorst, onverklaarbaar gewichtsverlies of vermoeidheid.
Hoewel diabetes type 1 het vaakst voorkomt vóór de leeftijd van 20 jaar, met een frequentiepiek rond de leeftijd van 12 jaar, kan de diagnose op elke leeftijd worden gesteld Bij pasgeborenen, jongeren, jongvolwassenen en ouderen kan diabetes type 1, afhankelijk van de leeftijd, in verschillende vormen voorkomen en dan ...
Wanneer er lang te weinig bloedsuiker is, dan kan de glucosevoorraad opraken en cellen te weinig energie krijgen om goed te werken. Gezonde baby's die op tijd geboren zijn, kunnen hun bloedsuiker goed in balans houden en hun glucosevoorraad gebruiken. Bij deze baby's is er een goede balans tussen glucose en insuline.
Als je kind op jonge leeftijd went aan suiker, zal hij er later ook meer behoefte aan hebben.Het gevolg hiervan is een grotere kans op gewichtsproblemen of tandbederf. Als je het geven van zoetigheid zo lang mogelijk uitstelt, krijgt je kind de kans om een voorkeur voor andere smaken te ontwikkelen.
De bloedsuikerwaarden tijdens een zwangerschap zijn te hoog als de nuchtere waarde boven de 5,3 mmol/l is en 1,5 uur na de start van de hoofdmaaltijden of 's avonds boven de 7,0 mmol/l. Wanneer dit niet bereikt kan worden met spreiding van de koolhydraten bestaat de mogelijkheid dat u insuline moet gaan spuiten.
Suiker (glucose) is een belangrijke brandstof voor het lichaam. Voor de geboorte krijgt het kind voeding (glucose) via de navelstreng vanuit de placenta (moederkoek). Door de geboorte wordt deze voortdurende glucose toevoer verbroken. Na de geboorte krijgt de pasgeborene glucose via de voeding.
Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen. Gelukkig verdwijnt de diabetes vaak direct na de bevalling.
Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling maar u hebt wel dubbel zo veel kans om binnen de tien jaar na uw bevalling diabetes te ontwikkelen.
Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.
Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.
Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.
Is deze ziekte erfelijk? Waarschijnlijk krijgen vrouwen zwangerschapsdiabetes door een erfelijke aanleg, samen met andere factoren (multifactorieel erfelijk).
vrouwen die al voor de zwangerschap veel te zwaar zijn. vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2. vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst. vrouwen met een te hoog cholesterol of hoge bloedsuiker.
Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.