Kandidatuur betekent 'het zich kandidaat stellen' of 'het dingen naar een ambt'. De combinaties zijn kandidatuur indienen en zijn kandidatuur stellen betekenen 'zich kandidaat stellen' of 'solliciteren', en behoren in het hele taalgebied tot de standaardtaal.
Als je vroeger al een diploma in het hoger onderwijs in de vroegere structuur behaalde, stellen we je diploma gelijk. De vroegere opleidingen van 1 cyclus (vroegere graduaat of korte type), en de 1ste cyclus van hogeschoolopleidingen en universitaire opleidingen (de kandidatuur) stellen we gelijk met een bachelor.
Het woord kandidaat heeft de specifieke betekenis van 'dinger naar een ambt of betrekking', 'examinandus' of 'kanshebber in een wedstrijd'. Kandidaat komt ook voor in de betekenis van 'iemand die zijn kandidaatsexamen (een inmiddels afgeschaft academisch examen) heeft behaald'.
Het kandidaatsexamen vond plaats nadat de student een aanzienlijk en vooraf vastgelegd deel van de opleiding had voltooid, gewoonlijk na voltooiing van het tweede of derde jaar.
Oude Nederlandse titels:
baccalaureus (bc./bacc.)· doctorandus (drs.)· graduaat · ingenieur (ir.)· kandidaats (cand.)
De graad van kandidaat is niet gelijkgeschakeld met de graad van bachelor. Een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie, dat u behaald hebt in een centrum voor volwassenenonderwijs (bv. graduaat, assistent in de psychologie, maatschappelijk assistent) is niet gelijkgeschakeld met een bachelor.
De propedeuse en het vroegere kandidaats van het wetenschappelijk onderwijs kwamen op niveau 5 (het hbo-niveau), het doctoraal (oude en nieuwe stijl) op 6 en alle tweedefase opleidingen (w.o. onderwijs aan promovendi en daarmee vergelijkbare oudere opleidingen) op een nieuw niveau 7.
Het doctoraat is de hoogste graad die aan een universiteit behaald kan worden. De bijbehorende titel is doctor of dr. Het behalen van een doctoraat heet promotie, en de persoon die dat doet heet (in Nederland) promovendus of (in België) doctorandus.
Geslaagd met onderscheiding: je hebt een gewogen percentage van ten minste 68% behaald. Geslaagd met grote onderscheiding: je hebt een gewogen percentage van ten minste 77% behaald.
Graden van verdienste
De grenzen voor het behalen van een graad van verdienste van de opleiding worden als volgt vastgelegd: 500/1000 om te slagen op voldoende wijze. 675/1000 om te slagen met onderscheiding. 750/1000 om te slagen met grote onderscheiding.
Door het structuurdecreet, dat de bachelor-masterstructuur invoerde, is de term licentiaat vervangen door de nieuwe aanduiding 'master'. De in Frankrijk gebruikte term "licence" staat gelijk aan een bachelorsdiploma.
Alle 27 EU-landen zijn lid van de EER. IJsland, Liechtenstein en Noorwegen zijn de enige landen in de EER die geen EU-land zijn.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU (2023): AlbaniëAndorra. Armenië
De Schengenzone is een apart onderdeel van de EU waar binnenlandse grenscontroles tussen de deelnemende landen zijn opgeheven, wat betekent dat reizigers zonder paspoortcontrole binnen de zone kunnen reizen.
Bij de traditionele titels is de volgorde: prof., dr., mr., ir., drs., ing.
PhD is sinds januari 2021 ook een Nederlandse graad en titel, wettelijk met de graad Doctor en titel doctor gelijkgesteld. Sinds 2021 mag een doctor tekenen met D of PhD achter de naam, of met de titel dr. voor de naam dan wel de titel PhD achter de naam.
Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.
Oude Nederlandse titels:
baccalaureus (bc./bacc.)· doctorandus (drs.)· graduaat · ingenieur (ir.)
Titels in het wetenschappelijk onderwijs
Meester in de rechten (mr.): als je een master in de rechten hebt behaald; Ingenieur (ir.): als je een master in de technische studies of agrarische studie hebt; Doctorandus (drs.): de titel doctorandus krijg je na het behalen van elke andere masteropleiding.
Als je twijfelt aan je slaagkansen in een bacheloropleiding, kan een graduaatsopleiding een makkelijkere opstap zijn naar een geslaagde studiecarrière. De stap van het secundair onderwijs naar een graduaat is minder groot dan naar een bachelor. De leerstof wordt in kleinere hoeveelheden aangeboden.
Een bacheloropleiding kies je als je zoekt naar ruime algemene bagage. Ze scheppen een brede waaier aan beroepsmogelijkheden. Een graduaatsopleiding is een gespecialiseerde opleiding voor een concreet beroep. Graduaten stomen je perfect klaar voor directe start op de arbeidsmarkt.
Sinds schooljaar 2019-2020 spreken we niet meer over HBO5, maar van graduaatsopleidingen van het hoger beroepsonderwijs. De HBO-opleidingen van het volwassenenonderwijs worden overgeheveld naar de hogeschool waarmee ze momenteel samenwerken. De hogescholen worden vanaf dan verantwoordelijk voor de opleidingen.
Het Schengengebied is een samenwerking van 26 Europese lidstaten die een gemeenschappelijk grens- en visumbeleid voeren, deze landen noemen we Schengenlanden of Schengen staten. De lidstaten zijn dus aan dezelfde visumregels gebonden, deze zijn vastgelegd in de gemeenschappelijke Visum Code, EU verordening 810/2009/EG.