Kun je je handen wassen zonder water? Ja, dat kan. Als je niet over water en zeep beschikt (bijvoorbeeld als je onderweg bent), dan kun je handgel gebruiken om je handen te reinigen. Maar het is beter om je handen met water en zeep te wassen.
Bij wassen zonder water kun je het lichaam makkelijk, snel en comfortabel wassen met kant-en-klare washandjes of wasdoekjes die je na gebruik direct weggooit. Vaak bevat het washandje of -doekje een huidvriendelijke lotion waarmee je de huid ook meteen verzorgt.
Bij voorkeur was je je handen met stromend water en vloeibare zeep. Handalcohol of alcoholgel gebruik je als er geen handenwasgelegenheid is en je handen niet zichtbaar of niet voelbaar vuil zijn. Dus bijvoorbeeld als je je neus gesnoten hebt en je hebt geen water, zeep en handdoek in de buurt.
Handhygiëne in het verpleeghuis
Er zijn twee manieren: wassen met water en zeep of het gebruik van handalcohol. Wassen met water en zeep is nodig bij zichtbaar vervuilde handen of plakkerig aanvoelende handen. Wanneer de handen zichtbaar schoon zijn en niet plakkerig aanvoelen kun je handalcohol gebruiken.
Wij raden je aan om je handen regelmatig te wassen met water en zeep. Dit is voldoende om het virus te doden. Als je ergens bent waar je je handen niet met water en zeep kunt wassen of onderweg bent, kun je een handgel met alcohol gebruiken.
Om virussen en bacteriën minder kans te geven zich te verspreiden, doe je er goed aan de textielrol, stoffen handdoek en handendrogers de deur uit te doen. Papieren handdoekjes zijn de beste manier voor het drogen van je handen.
Uit het Nationaal Toilet Onderzoek (ja, dat bestaat echt) schrijft de internationale standaard voor dat iedereen zijn handen ten minste 6 keer per dag moet wassen. En dan niet even hup, onder de kraan en afdrogen maar. Nee, je wast je handen minimaal 20 seconden.
Onderzoek: handen wassen met zeep
10% van de 4000 geobserveerde personen wast hun handen helemaal niet, terwijl 33% van de mensen hun handen wast zonder zeep.
Gebruik voor een handwas lauwwarm water. Veel mensen gaan voor een warmere temperatuur, rond de 37 graden, omdat dit prettiger aanvoelt aan de handen. Maar veel kleding, en vooral kleding dat uitsluitend geschikt is voor een handwas, mag maar op 30 graden gewassen worden. Maak dus een handwas sopje met lauwwarm water.
Alles wat je aanraakt, kan bacteriën bevatten. Door je handen regelmatig te wassen, voorkom je besmetting. Volgens de GGD moet het sowieso na het spelen, na een wc-bezoek, na het niezen of het snuiten van je neus, na het aaien van een dier, voor het eten en uiteraard altijd als je handen zichtbaar vies zijn.
Last van droge of extreem droge handen? Wij helpen je met het kiezen van de juiste producten voor jouw huidtype. Producten met vaseline, lanoline of bijenwas trekken niet snel in, maar dekken de huid wel af, waardoor er minder vocht uit je handen verdampt.
Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook liever niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Bij verzorgend wassen wordt de cliënt met een washandje of -doekje gewassen. Afdrogen is meestal niet nodig doordat de lotion vervliegt. Bij huidplooien kan het nodig zijn om de huid droog te deppen. Er bestaan washandjes en -doekjes van verschillende merken, meestal verpakt in pakjes van 5 à 8 stuks.
Het enige wat je bij deze techniek nodig hebt is een wasbak gevuld met water en douchegel. Laat het kledingstuk een paar minuutjes weken in lauw water en kneedt het met een beetje douchgel. Vervolgens spoel je het kledingstuk zachtjes uit en laat je het drogen op een grote handdoek of in de buitenlucht aan een wasrek.
Het geopende pakje met washandjes en -doekjes kunt u verwarmen in een magnetron.Bij 750/800 watt, gedurende 45 seconden.
Om de was schoon te krijgen werd van oudsher groene zeep gebruikt. Dit was makkelijk oplosbaar. Voor de stukken zeep gebruikte men een zeepklopper. Het stuk zeep ging erin en werd dan in heet water opgeklopt, zo kreeg men een vettig sop.
Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Plaats van handelingen/ruimte: • Ruimte van onderzoek of behandeling waarvoor handhygiëne nodig is. Tijdsduur: • 30 seconden tot 3 minuten. 3. Wrijf de handen 10 seconden lang goed over elkaar, waarbij u de vingertoppen, duimen, de huid tussen de vingers en de polsen goed inwrijft.
Het bewijs: mannen zijn smeriger dan vrouwen
Terwijl 93 procent van de vrouwen na ieder toiletbezoek haar handen wast, is dit bij mannen slechts 77 procent.
Uit eerder onderzoek bleek dat ongeveer 77 procent van de mannen zijn handen wast na het plassen, tegenover 93 procent van de vrouwen. De resultaten van deze studie zijn verschenen in Human Communication Research.
Tenslotte worden eigenlijk de plekken waar de meeste bacteriën zitten volgens Zamarra het vaakst overgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar je met je vingers veel aankomt, zoals de afstandsbediening, deurklinken en lichtknopjes.
Zo was je je handen
'Met handen wassen dood je de 'transiënte bacteriën', dat zijn bacteriën die vanuit de omgeving op je hand komen. Daar zitten vaak ziekteverwekkers tussen. Ruim 30 seconden wassen is genoeg om het merendeel van deze bacteriën te verwijderen.
Vergeet de vingertoppen, de ruimte tussen de vingers en de duimen niet. Daar bevinden zich de meeste virussen en bacteriën.