Meestal is de wond na 4-6 weken goed genezen.
Het kan een half jaar tot een jaar duren voordat de wond (waar de knip zat) weer normaal voelt. Geduld is dus een schone zaak. Ongemerkt kan er wat littekenweefsel ontstaan na een knip, aan de buitenkant of binnenkant van je vagina.
Hechtingen na een knip
Bij uitwendige hechtingen worden je buitenste schaamlippen gehecht, bij inwendige hechtingen worden de binnenste schaamlippen, het perineum en het gebied rondom de anus gehecht. Bij hechtingen worden hechtdraadjes gebruikt die vanzelf oplossen of eruit vallen na zo'n 7 of 10 dagen.
Een enkele keer is het nodig om een knip te zetten om de ruimte voor het hoofdje groter te maken, bijvoorbeeld als de baby in nood is en zo snel mogelijk geboren moet worden. Ook bij een vacuümverlossing is een knip noodzakelijk om ruimte te maken, maar in veel andere gevallen wordt er veel te makkelijk een knip gezet.
Inknippen of uitscheuren tijdens de bevalling wil je liever niet. Toch komt het vaak voor dat de verloskundige of gynaecoloog adviseert om een knip te zetten. Zo krijgt bijna de helft van de vrouwen in Nederland een knip bij de bevalling van een eerste kindje. Een knip geeft je baby meer ruimte en voorkomt inscheuren.
Met een knip voer je een ingrijpende medische interventie uit; je knipt de vagina door en daarmee de bekkenbodemspier, clitoriaal weefsel en andere delen van de vagina. Het wordt gedaan om meer ruimte te creëren voor de baby, net zoals een ruptuur zorgt voor meer ruimte.
Doet een knip krijgen pijn? Meestal doet het krijgen van een knip op het moment zelf geen pijn. Je krijgt eerst een verdoving en er wordt bijna altijd tijdens een perswee geknipt, je voelt dan ook al de pijn of druk van het persen.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip!
De genezing van een episiotomie duurt een paar weken. De hechtingen lossen vanzelf op, maar de incisieplek kan de eerste week na de geboorte nog gevoelig zijn. Infectie is mogelijk wanneer de incisie niet goed schoongehouden wordt.
Perineum massage kan je helpen om de bekkenbodem te versoepelen en inscheuren te voorkomen. De verloskundige vertelt er meer over. Perineum massage kan je helpen om inscheuren bij je bevalling te voorkomen. Deze simpele massage techniek wordt wereldwijd gebruikt, met goede resultaten!
De arts spreekt met u af wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij de assistente. Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Gun uw wonde voldoende rust, dit zal het genezingsproces bevorderen. Het is aangewezen de wonde af te dekken met een steriel verband tot de hechtingen verwijderd worden. Normaal gezien kan het verband 2 à 3 dagen ter plaatse blijven alvorens het vernieuwd moet worden.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Bespreek je bloedverlies met je kraamverzorgster of verloskundige. Zij kunnen je helpen om in te schatten of de hoeveelheid bloedverlies normaal is. Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig.
Plassen kan, zeker in die eerste paar dagen net na de bevalling, enorm branderig aanvoelen. Zeker als je hechtingen hebt na een scheur of ruptuur. Het helpt om een flesje of bidon met water bij de hand te hebben, zodat je tijdens het plassen wat (lauw) water 'mee kan laten lopen'.
Tijdens de bevalling zet je veel druk naar je bekkenbodem. Deze spieren zijn na de tijd verslapt en zijn niet meer in staat om hun werk naar behoren te doen. Dit kan leiden tot het zware gevoel. Dit gevoel verdwijnt veelal binnen een paar weken tot maanden, zodra je bekkenbodemspieren weer wat zijn hersteld.
De knip is meestal tussen de 2,5 en 7,5 centimeter groot. De plek waar de knip wordt gezet, wordt eerst lokaal verdoofd en het knippen gebeurt meestal tijdens een wee, waardoor de pijn het minst erg is.
Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten. De wond wordt dan opengelaten en moet spontaan aan elkaar groeien. Bij problemen of complicaties dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.
Waarom wordt het gedaan? Er zijn twee redenen waarom een knip wordt gedaan: Ofwel verkeert de baby in nood (hij zal dan een slecht hartritme vertonen) of is de moeder uitgeput en moet de bevalling sneller gaan.
Ongeveer 1 op de 20 vrouwen scheurt ernstig uit tijdens de bevalling.
Uit onderzoek uit 2010 bleek dat bij 30,3 procent van de Nederlandse vrouwen tijdens de bevalling een knip gezet wordt. In een land als Zweden, waar er gelijksoortige geboortezorg is, ligt dat percentage op slechts 6,6 procent. En nog steeds wordt er bij Nederlandse vrouwen een stuk vaker ingeknipt dan elders.
Het viel op dat in provincies met meer thuisbevallingen minder vrouwen werden ingeknipt. Het percentage knippen door verloskundigen in de eerste lijn varieerde van 14 tot 42 procent voor vrouwen die van hun eerste kind bevielen en van 3 tot 13 procent voor vrouwen die al eerder bevallen waren.
Inknippen voordat het perineum genoeg is uitgerekt kan bloedingen veroorzaken. Na een knip voelen veel vrouwen zich ongemakkelijk tijdens de seks of krijgen bekkenbodemklachten. De scheur bij een knip kan groter zijn dan bij normaal uitscheuren.
De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten. Na het verwijderen, houdt de wond nog één dag droog.
Wandelen na ongeveer 2 à 3 weken. Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen. U mag weer gaan sporten, als u zich hiertoe in staat voelt.