'Basics' zijn kledingstukken en accessoires die vrij eenvoudig van vorm zijn. Ze hebben geen opvallende details en zijn niet trendgevoelig. Verder zijn ze meestal rustig van kleur. We zien veel neutrale 'non-kleuren' bij basisstukken.
De basisgarderobe bestaat uit kwalitatieve kledingstukken die je een aantal seizoenen achter elkaar draagt. Ze vervelen niet snel en hebben een perfecte pasvorm. Je basis is neutraal qua kleur, tijdloos en combineert moeiteloos met trenditems. Denk aan een mooie kasjmier trui, een klassieke blouse of een blazer.
Denk aan: een mooie basic jeans, een wit en/of zwart shirt, een fijne sweater, een little black dress, een wit overhemd, een tijdloze blazer en nog veel meer.
Wat zijn basiskleuren
Basiskleuren zijn neutrale niet opvallende kleuren uit jouw persoonlijke kleurenwaaier. Deze kleuren kunnen zowel licht als donker zijn zoals bv zwart, bruin, wit, grijs en donkerblauw.
Wit, zwart, grijs en beige zijn altijd een goede keuze voor basics. Deze neutrale tinten kan je eindeloos combineren en kun je ook het langste door dragen. De rest van je garderobe kun je hierop verder uitbouwen met andere kleuren en prints.
Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt. Je spijkerbroeken kun je namelijk overal mee combineren, waardoor het zonde is als je hele kast ermee vol hangt.
Britse psychologen hebben vastgesteld dat ons brein biologisch is ingesteld op vijf verschillende kleuren. Rood, geel, groen, blauw en paars. Dat zijn de 'fabrieksinstellingen' waarin onze hersenen kleuren indelen.
Wordt gebruikt voor de traditionele primaire kleuren rood, geel, en blauw; de psychologische primaire kleuren rood, geel, blauw en groen; de fysieke primaire kleuren rood, blauw en groen.
(Bron: Wikipedia). ^ Basiskleuren zijn kleuren die in de kleurencirkel voorkomen: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars of mengvormen hiervan.
Dit soort kleding wordt ook wel 'klassieke kleding' genoemd. Dit soort kleding is vaak wat duurder, heeft een mooie pasvorm en is van mooie materialen gemaakt. Je betaalt er dus meer voor, maar kunt er ook heel lang mee doen. De kleuren van tijdloze kleuren zijn vaak rustig.
20-24 graden: blote benen
Ben je veel in beweging, dan kun je bij 20 graden al prima shorts, een korte rok of een kort jurkje aan. Een panty is niet nodig. Voorkom dat je langdurig stil gaat zitten, want een wind kan erg fris aanvoelen.
De leidraad is 7 à 10 kledingsetjes per kind. Bij mijn dochter steek ik ze ook per set in de kast, wat het aankleden serieus vergemakkelijkt (altijd handig op rush-ochtenden...). Zo'n lijst is natuurlijk heel persoonlijk, pas hem dus gerust aan aan je eigen situatie!
Wanneer je meedoet aan het experiment én je aan de spelregels houdt, mag je gedurende drie maanden (een seizoen) 'maar' 37 kledingstukken in je kast hebben. Wat hieronder valt? Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen.
Bij lichtmenging geldt: Hoe meer kleuren, hoe meer licht. Het midden van het beeld is daarom het meest helder en wit. Deze vorm van kleurmenging wordt additieve kleurmenging genoemd (additief betekent optellen). Bij het mengen van licht gelden rood, groen en blauw als de primaire kleuren.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
In traditionele kunst en kleurentheorie worden rood, geel en blauw ook beschouwd als de primaire kleuren.
Rood. In de meeste talen was rood de eerste kleur die zijn naam kreeg na zwart en wit. Het was de eerste kleur die gebruikt werd in kunst (okerrood) en heeft een verhoogde mate van symboliek. Het wordt gerelateerd aan bloed en appelleert aan kracht en mannelijkheid.
De hersenen bestaan uit witte stof en grijze stof. De grijze stof bestaat uit de cellichamen van zenuwcellen. De witte stof bevat de lange uitlopers (de axonen) van deze zenuwcellen.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Officieel bestaat een capsule uit 37 items qua broeken, rokjes, jurken, t-shirts, truien, vesten, jassen en schoenen. Al houden sommigen zelfs een aantal van 33 stuks aan. Je verwacht het niet, maar met die items kun je al gauw meer dan 80 outfits samenstellen.