De meeste afbijtmiddelen bevatten vervelende chemicaliën zoals chlorides om moderne laklagen op te kunnen lossen. Daarom is afbijt dan ook meestal een vervelend product om mee te werken. Die traditionele producten zijn dus meestal schadelijk voor het milieu en slecht voor de gezondheid.
Een nadeel van verfafbijt gebruiken is dat het de ondergrond kan aantasten. Dit geldt niet alleen voor hout of plastic, maar ook een metalen ondergrond kan schade oplopen. Gelukkig kun je dit voorkomen door het middel niet te lang te laten zitten en het geheel voorzichtig aan te brengen met behulp van een kwast.
Een afbijtmiddel of verfafbijt is een product dat gebruikt wordt om verflagen en andere coatings, zoals lak- en vernislagen, te verwijderen van een drager.
Met een kwast (wegwerp kwast, plat of rond) een gelijkmatige, dikke laag NR. 1 Groene Verfafbijt aanbrengen. Geen synthetische kwasten gebruiken. 10 tot 15 minuten laten inwerken en vervolgens de oude verflaag met schraper of plamuurmes verwijderen.
Zoek je een supersterk afbijtmiddel? Alabastine Superafbijt verwijdert snel en grondig vele verfsoorten, vernissen en latex. Kan ook gebruikt worden op steenachtige ondergronden. Voor het beste resultaat kan je het oppervlakte afdekken met folie zodat het oplosmiddel minder snel verdampt.
De KARWEI kwast voor afbijtmiddelen is een platte kwast met houten steel van het KARWEI eigen merk.
Breng het afbijtmiddel gelijkmatig aan met een verfborstel en laat het inwerken. De duurtijd hangt af van de dikte en de kwaliteit van de verflaag (raadpleeg hiervoor de verpakking). Als het afbijtmiddel is ingewerkt, wordt de verf zacht en ribbelig. Nu kan je hem wegsteken met een plamuurmes of een verfkrabber.
Een oude verflaag verwijderen is een behoorlijke klus maar dus wel een belangrijke. Zonder een goede ondergrond, hecht de nieuwe laag niet goed.Daarnaast kan een oude verflaag zorgen voor structuurverschil. Zeker bij gebruik van hoogglanslak is dit absoluut zichtbaar en geeft het een niet gewenst effect.
Er zijn verschillende manieren waarop je oude verf kunt verwijderen. Het kan met een verfkrabber en een verfafbrander, maar ook met afbijtmiddel op de moeilijk bereikbare plekken. Een verfafbrander werkt niet alleen gemakkelijker dan een normale brander, hij is ook minder brandgevaarlijk.
Gebruik bij het verwijderen van oude verflagen een scherpe schraper en zorg ervoor dat je de ondergrond niet te veel beschadigd. Beschadigingen komen vaak door dat de schraper niet scherp genoeg is of doordat je te hard op de schraper drukt. Krab tijdens het fohnen de nog warme verflaag direct weg.
Afhankelijk van de dikte van de lijmlaag en de ondergrond gebruik je ongeveer 0,5 tot 1 liter per m2. Voor het beste resultaat kan je het oppervlakte afdekken met dik folie zodat het oplosmiddel minder snel verdampt. Voor je het weet zijn de lijmresten verdwenen! Platte kwast, plamuurmes, afsteekmes of verfkrabber.
Super Afbijt is toepasbaar op alle houtsoorten, metaal, glas, steen en aluminium. Voor een optimale werking kun je het ingesmeerde oppervlak afdekken met plastic folie. Op deze manier kan het oplosmiddel niet verdampen en blijft het langer werken.
Alabastine Super Afbijt is gebruiksklaar en mag niet verdund worden.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Naast dat de verf beter kan hechten, worden er ook oneffenheden en beschadigingen verwijderd bij het schuren. Wanneer je gladde ondergronden wil gaan verven, kan het zijn dat de verf eraf glijd. Bij het verven van een gladde ondergrond is het daarom zeker aan te raden om voorafgaand het oppervlak op te schuren.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Je kunt dit product zowel bij grote supermarkten als bij toko's kopen. Maar kun je verf verwijderen met baking soda? Het is mogelijk, maar je kunt alleen verf verwijderen op kleinere oppervlakken zoals knopjes en grepen.
Verf van tegels kun je het beste verwijderen als de verf helemaal goed is opgedroogd. Dan kun je het er vaak makkelijk vanaf schrapen met een krabber. Als er daarna nog resten verf achterblijven, kun je een doekje met terpentine gebruiken om de achtergebleven verf te verwijderen.
Verf afbijten met een verfverwijderaar
Verfverwijderaar wordt aangebracht met een kwast over de verflagen heen. Het middel trekt langzaam in de verflagen, maakt ze zacht en zorgt dat het los komt van het oppervlak. Daarna kan je de verf gemakkelijk loskrabben met een verfkrabber.
In principe laat je het minimaal 30 minuten inwerken, waarna de verf begint te bladderen. Als dit langer duurt kan je tot maximaal 4 uur wachten. Om de werking van Alabastine Afbijt te versterken, kun je het oppervlak afdekken met huishoudfolie. Hierdoor droogt de afbijt minder snel en doet het langer zijn werk.
Hout afbijten is het verwijderen van oude verf of lak van hout en metaal. Er zijn speciale afbijtmiddelen voor. Oude verflagen en laklagen kunnen eenvoudig worden verwijderd met onze afbijtmiddelen.
Een varkensharen kwast slijt namelijk mee met je klus en gaat helemaal naar je hand staan. Wist je dat traditionele schilders jarenlang met dezelfde kwast schilderden en dat daarom een touwtje om deze kwasten zit?Zo kon je de kwast opnieuw opbinden.
Gebruik een ronde voor houtwerk zoals kozijnen, deuren en meubeltjes. Ook de grote(re) oppervlakken zijn het beste te schilderen met een ronde kwast. Dit komt doordat je met een ronde de verf veel beter kunt verdelen dan met een platte kwast. Goede verdeling van de verf, zorgt voor veel minder druipers.
U kunt beits of verf afbranden met een haardroger en vervolgens er af schrapen met een driehoek-schraper. Het is belangrijk dat u voorzichtig schraapt, anders moet u alsnog op bepaalde plekken gaan schuren. Gebruik bij voorkeur een professionele schraper, dit maakt groot verschil ten opzichte van goedkopere varianten.